pomocy..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
pomocy..
Witam wszystkich forumowiczów .. jestem nowy i powiem szczerze ze nie znam się na maszynach cnc za bardzo ..
mam taki pomysł , chce spróbować wyfrezować umywalkę z drewna ..ciekaw jestem bardzo jak to może wyjść .
jakiej maszyny musze użyć ? może ktoś posiada taką maszynę i chciał by coś przekazać informacji laikowi ... Bardzo mi zależy na rozwoju w tym kierunku .
Pytanie najważniejsze : jaka frezarka CNC będzie najodpowiedniejsza ? jakie maszyny będę jeszcze potrzebował ..
mam taki pomysł , chce spróbować wyfrezować umywalkę z drewna ..ciekaw jestem bardzo jak to może wyjść .
jakiej maszyny musze użyć ? może ktoś posiada taką maszynę i chciał by coś przekazać informacji laikowi ... Bardzo mi zależy na rozwoju w tym kierunku .
Pytanie najważniejsze : jaka frezarka CNC będzie najodpowiedniejsza ? jakie maszyny będę jeszcze potrzebował ..
Krzysztof.T
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam.krzysztof.t pisze:Pytanie najważniejsze : jaka frezarka CNC będzie najodpowiedniejsza ? jakie maszyny będę jeszcze potrzebował ..
Maszyna o posuwach roboczych w osiach X Y Z (a jeszcze lepiej jakby miała 4 osie) nie mniejszych niż wielkość umywalki - to chyba logiczne.
Jeśli jesteś tym poważnie zainteresowany to radzę czytać fora, czytać, czytać, a później zadawać konkretne pytania. Zagłęb się w temat to się dowiesz, że maszyna taka nie kosztuje mało - nawet wykonana we własnym zakresie.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Cos czuje ze masz bardziej checi do designer-owania niz produkcji jako takiej.Trafilem kiedys na forum stolarzy,wtedy jeszcze niezbyt dobrze rozwinietego ale teraz na pewno znajdziesz tam rozwiazania dla swoichj pomyslow.bo jednoznacznie nikt nie jest w stanie odp. jakie inne urzadzenia beda potrzebne,w kazdym badz razie planujac przyszlosc w produkcji,przygotuj sie na niebagatelne koszty ogromna robote,wiec zacznij moze od projektow i podwykonawstwa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać... Co to jest designerowanie? Gdzie my żyjemy? Nawet automatyczny słownik mi to podkreśla gdy piszę to słowo. Kolego - nie mam nic do Ciebie, naprawdę nie obrażaj się na mnie ale daruj takie hybrydy a jak naprawdę nie możesz to umieść to słowo w cudzysłowie. Polacy nie gęsi i swój język mają.
No raz jeszcze wybaczcie. Pozdrawiam, skoczek
P.S. Żeby nie było wielkiego wrzasku to napiszę że pomysł świetny. Do wykonywania idealnie półkolistych umywalek a dokładnie wybrań wewnętrznych wystarcza tokarka - na suporcie głównym montujesz obrotowy imak z ramieniem. Obracając go wycinasz można by rzec idealnie równą półkulę. Problemem staje się obróbka powierzchni zewnętrznej by osiągnęła również sferyczny kształt. Tu być może już maszyna numeryczna by się lepiej sprawowała. Do dokładnie takich zastosowań uważam że tokarka będzie szybsza niż frezarka. Minus tego jest taki że nie ma Kolega uniwersalności jaką daje frezarka sterowana numerycznie, więc wymyślnych kształtów Kolega na tokarce nie uzyska.
Raz jeszcze pozdrawiam, skoczek.
No raz jeszcze wybaczcie. Pozdrawiam, skoczek
P.S. Żeby nie było wielkiego wrzasku to napiszę że pomysł świetny. Do wykonywania idealnie półkolistych umywalek a dokładnie wybrań wewnętrznych wystarcza tokarka - na suporcie głównym montujesz obrotowy imak z ramieniem. Obracając go wycinasz można by rzec idealnie równą półkulę. Problemem staje się obróbka powierzchni zewnętrznej by osiągnęła również sferyczny kształt. Tu być może już maszyna numeryczna by się lepiej sprawowała. Do dokładnie takich zastosowań uważam że tokarka będzie szybsza niż frezarka. Minus tego jest taki że nie ma Kolega uniwersalności jaką daje frezarka sterowana numerycznie, więc wymyślnych kształtów Kolega na tokarce nie uzyska.
Raz jeszcze pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: pomocy..
Dziękuje tym co sie już wypowiedzili i proszę o wypowiadanie sie dalej ... wiele można sie nauczyć przede wszystkim z
krytyki .. dobrze podbudowuje

Krzysztof.T
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Panie HAJASZEK, Panu tu nie podskakuje, mi podkreśla
aczkolwiek sprawa tyczyła się designerowania a nie dizajnerowania (jak już co to słowo dizajnerowanie, cokolwiek by to nie było brzmi o niebo lepiej niż designerowanie; jak mam komuś napisać weekend to wolę napisać łikend, choć i tak głupio to brzmi). Ale słowo "projektowanie" jak najbardziej przy włączonym słowniku udaje mi się zapisać bez sygnalizacji podkreśleniem
Niech się Kolega nie denerwuje, bo nie jestem polonistą, jak również nie jest moim zamiarem psucie komuś nerwów. Każdemu przydarza się napisać coś niepoprawnie, mi często. Jednakże choćby ze względu na dość sztuczny twór jakim jest ustawa o języku polskim lub ze względu na szacunek do wielkich pisarzy polskich, mądrych fraszek, czasem lepiej napisać coś w ojczystym języku. Kto się upiera by tworzyć takie neologizmy (hybrydy?) niech się przejdzie po Floriańskiej w środku zimy, wstąpi do pierwszego lepszego sklepu i powie że chce od jutra wynająć SALE za -50%.
Pozdrawiam, niepodskakujący skoczek.

Niech się Kolega nie denerwuje, bo nie jestem polonistą, jak również nie jest moim zamiarem psucie komuś nerwów. Każdemu przydarza się napisać coś niepoprawnie, mi często. Jednakże choćby ze względu na dość sztuczny twór jakim jest ustawa o języku polskim lub ze względu na szacunek do wielkich pisarzy polskich, mądrych fraszek, czasem lepiej napisać coś w ojczystym języku. Kto się upiera by tworzyć takie neologizmy (hybrydy?) niech się przejdzie po Floriańskiej w środku zimy, wstąpi do pierwszego lepszego sklepu i powie że chce od jutra wynająć SALE za -50%.
Pozdrawiam, niepodskakujący skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Powierzchnie zewnetrzna mozna chyba obrobic analogicznie. Przyklad:skoczek pisze:Obracając go wycinasz można by rzec idealnie równą półkulę. Problemem staje się obróbka powierzchni zewnętrznej by osiągnęła również sferyczny kształt.
Pozostaje oczywiscie problem wielkosci tokarki.
- Załączniki
-
- ball.png (238.77 KiB) Przejrzano 974 razy