DeskProto/Fusion360 i oś obrotowa - jak wyfrezować tylko rowek

Autor tematu
BioZim
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

DeskProto/Fusion360 i oś obrotowa - jak wyfrezować tylko rowek

Post napisał: BioZim » 03 lut 2026, 22:24

Cześć wszystkim,

Mam problem z ustawieniem strategii w DeskProto i zastanawiam się, czy ten program poradzi sobie z moim założeniem. Widziałem tutoriale do skomplikowanych rzeźb, ale nigdzie nie widzę rozwiązania mojego problemu.

Muszę wyfrezować "falisty" rowek w rurze fi150 mm, grubość ścianki 5 mm.
Obrazek
Rowek jest szeroki na 6 mm i głęboki na 3 mm.

Rura ma już docelową średnicę, więc nie chcę, aby maszyna obrabiała powierzchnię zewnętrzną. Chcę tylko wjechać narzędziem, zrobić rowek i tyle. Niestety nie mogę zmusić programu do wykonania samej ścieżki rowka. Mimo ustawienia przygotówki "na styk" (cylinder), symulacja pokazuje, że wrzeciono jeździ wzdłuż i wszerz całego materiału, próbując "obrobić" powierzchnię, której nie trzeba ruszać, a samego rowka często nawet nie generuje poprawnie.

Czego nie rozumiem w ustawieniach? Jak zmusić DeskProto, żeby wygenerował ścieżkę tylko wewnątrz rowka, bez "jeżdżenia" dookoła całego detalu?

Maszyna to konstrukcja własna arduino z CNC shield i GRBL z osią obrotową.

Próby z tym zadaniem zacząłem w ogóle od Fusion360. Wykorzystuję popularną metodę translacji z Y na A i model przygotowuję jako prostopadłościan o szerokości obwodu rury. To rozwiązanie działa ale nie do końca. Potrzebuję coś co pozwoli mi wykonać pełne 360 stopni bez ograniczeń.

W Fusion360 (wersja darmowa) próbowałem wrap toolpath ale za każdym razem wyrzuca mi na koncu błąd i nie generuje ścieżki. Potem doczytałem, że oś obrotowa jest dostępna dopiero w pakiecie z Manufacturing Extension. Chyba, że tutaj tez się mylę?

Stąd w ogóle moje próby z DeskProto. Chyba, że jest program który sobie lepiej z tym poradzi? Przekopywałem forum ale nie znalazłem opisu który pasowałby do mojego problemu.

Będę szalenie wdzięczny za jakiekolwiek porady :)

Z góry dzięki

Tomek

Bandito
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: DeskProto/Fusion360 i oś obrotowa - jak wyfrezować tylko rowek

Post napisał: Bandito » 04 lut 2026, 15:24

Możesz pobrać zw3d na 30 dni: https://zw3d.com.pl/pobierz/
W tym czasie możliwe, że zdążysz "wyfrezować tylko rowek", jak w tytule.

Bandito
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bandito » 05 lut 2026, 13:01

BioZim pisze:
03 lut 2026, 22:24
W Fusion360 (wersja darmowa) próbowałem wrap toolpath ale za każdym razem wyrzuca mi na koncu błąd i nie generuje ścieżki. Potem doczytałem, że oś obrotowa jest dostępna dopiero w pakiecie z Manufacturing Extension. Chyba, że tutaj tez się mylę?
Stąd w ogóle moje próby z DeskProto.
Jeśli masz też darmową wersję DeskProto, to może też nie doczytałeś, że oś obrotowa jest dostępna dopiero w pakiecie Multi-Axis https://www.deskproto.com/products/comptable.php

Możesz też pobrać Multi-Axis trial na 30 dni, jeśli to Cię zadowoli: https://www.deskproto.com/download/dp-software.php

brandnew
Posty w temacie: 1

Post napisał: brandnew » 05 lut 2026, 18:32

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”