Mam problem z ustawieniem strategii w DeskProto i zastanawiam się, czy ten program poradzi sobie z moim założeniem. Widziałem tutoriale do skomplikowanych rzeźb, ale nigdzie nie widzę rozwiązania mojego problemu.
Muszę wyfrezować "falisty" rowek w rurze fi150 mm, grubość ścianki 5 mm.

Rowek jest szeroki na 6 mm i głęboki na 3 mm.
Rura ma już docelową średnicę, więc nie chcę, aby maszyna obrabiała powierzchnię zewnętrzną. Chcę tylko wjechać narzędziem, zrobić rowek i tyle. Niestety nie mogę zmusić programu do wykonania samej ścieżki rowka. Mimo ustawienia przygotówki "na styk" (cylinder), symulacja pokazuje, że wrzeciono jeździ wzdłuż i wszerz całego materiału, próbując "obrobić" powierzchnię, której nie trzeba ruszać, a samego rowka często nawet nie generuje poprawnie.
Czego nie rozumiem w ustawieniach? Jak zmusić DeskProto, żeby wygenerował ścieżkę tylko wewnątrz rowka, bez "jeżdżenia" dookoła całego detalu?
Maszyna to konstrukcja własna arduino z CNC shield i GRBL z osią obrotową.
Próby z tym zadaniem zacząłem w ogóle od Fusion360. Wykorzystuję popularną metodę translacji z Y na A i model przygotowuję jako prostopadłościan o szerokości obwodu rury. To rozwiązanie działa ale nie do końca. Potrzebuję coś co pozwoli mi wykonać pełne 360 stopni bez ograniczeń.
W Fusion360 (wersja darmowa) próbowałem wrap toolpath ale za każdym razem wyrzuca mi na koncu błąd i nie generuje ścieżki. Potem doczytałem, że oś obrotowa jest dostępna dopiero w pakiecie z Manufacturing Extension. Chyba, że tutaj tez się mylę?
Stąd w ogóle moje próby z DeskProto. Chyba, że jest program który sobie lepiej z tym poradzi? Przekopywałem forum ale nie znalazłem opisu który pasowałby do mojego problemu.
Będę szalenie wdzięczny za jakiekolwiek porady
Z góry dzięki
Tomek