Ostatnio szukałem małej frezarki manualnej coś jak zx7045 ale czytając wątki na forum stwierdziłem że zakup nowej chinki za ciężkie już teraz pieniądze mija się z celem bo i tak po zakupie trzeba rozebrać, poczyścić, posprawdzać i złożyć..
Trafiło się i nabyłem używaną hobbystycznie Optimum BF46 Vario.. Maszynka trochę cięższa niż zx7045, wygląda też na dokładniej wykonaną i sztywniejszą..
Jeszcze jestem na etapie przygotowania do ustawienia jej w garażu.. jeden z wibroizolatorów w stole musiałem wymienić bo był uszkodzony na tyle że nie dało się go reanimować..
w komplecie był jeden posuw elektryczny, spore imadło maszynowe, kilka oprawek ISO40, pompa z zbiornikiem chłodziwa oraz proste DRO oryginalne z Optimum
Maszyna waży koło 470kg, do tego jest całkiem spora i ciężka podstawa..
Wiem że maszyny te były często przerabiane na CNC, nawet gotowe kity były/są do kupienia jednak ja nabyłem ją do manualnej pracy.
Nie mniej jednak chętnie posłucham rad użytkowników tego modelu.
Ciekawi mnie czy da się wymienić to oryginalne DRO na coś nowszego, posiadającego ciut więcej funkcji niż proste wyświetlanie pozostawiając zamontowane liniały magnetyczne. Czy może jednak wymienić wszystko łącznie z liniałami.
Jeszcze pierwsze wióra nie poszły, choć chciałbym już po pracować bo trzeba było przetasowanie zrobić w garażu... miejsce planowane na frezarkę okazało się niewłaściwe z powodu stelażu bramy garażowej.. BF46 z podstawą ma dość sporą wysokość i wychodziło mi że nie dało by się maksymalnie podnieść głowicy z wrzecionem.. Dlatego tokarka poszła w miejsce planowane na frezarkę.. z w zwolnionej przestrzeni stanie frezarka