Wiertarko-fezarka RF30PF

top poręba mex400hspf

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
mophk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Wiertarko-fezarka RF30PF

Post napisał: mophk » 21 paź 2024, 19:23

Cześć, jak wspomniałem w kilku miejscach, robię sobie mały remoncik wiertarkofrezarki top poręba mex400hspf.

Po kilkunastu godzinach googlowania okazuje się, że maszyna, którą mam jest klonem dość popularnej maszyny Rong Fu RF30 (dokładny model to zagadka) sprzedawana pod jeszcze innymi markami jak EMCO 105-1300 itp itd.

Ale ja nie o tym. Z uwagi, że maszyna jest z Tajwanu i w sporej części nie na rynek eu/PL, to dużo (może wszystkie?) jej elementów jest na bazie gwintów imperialnych.

Chciałbym się poradzić was, jak rozwiązać problem np. braku pokrętła do sprężyny jak w WS15:
Obrazek
Myslalem, żeby to rozwiercić z calowego na np. m8 - obecnie średnica to około 6.2mm ze skokiem 20 TPI

Do tego brakuje mi takiego "wihajstra" którym wybiera się biegi w skrzyni posuwów:
Obrazek
Tu widać gdzie nie ma i w cieniu jest wyżej pokazany, jeszcze brudny selektor
Obrazek
Moze udałoby mi się po taniości u kogoś odlać ten element? jest wykonany z aluminium i jest jak widać bardzo mały

Dodatkowo nie rozumiem jaką może mieć funkcję ten wałek
Obrazek

Czy w PL da się kupić (wg mojego szukania nie bardzo) sruby ustalające w wymiarach calowych np. 5/16 z TPI 18? coś jak na zdjęciu:
Obrazek
Jedna mi gdzieś wystrzeliła i nie mogę 4ty dzien jej znaleźć :(

Przy okazji, jesli miałby ktoś jakiś kawałek schematu tej maszyny z *tym konkretnym* rodzajem skrzyni posuwów, byłbym naprawdę wdzięczny, jeśli nie, moze mi się uda zebrać $ na DTR od producenta, chociaż cena jest dość absurdalna jak dla mnie

Więcej zdjęć nie mam, bo maszyna jest w puzzlach - obecnie składam i łolaboga gwinty imperialne.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Wiertarko-fezarka RF30PF

Post napisał: RomanJ4 » 21 paź 2024, 19:54

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mophk
Posty w temacie: 2

Re: Wiertarko-fezarka RF30PF

Post napisał: mophk » 21 paź 2024, 19:57

Roman jak zwykle na białym koniu ratuje mi dzień :D dzięki!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”