Po kilkunastu godzinach googlowania okazuje się, że maszyna, którą mam jest klonem dość popularnej maszyny Rong Fu RF30 (dokładny model to zagadka) sprzedawana pod jeszcze innymi markami jak EMCO 105-1300 itp itd.
Ale ja nie o tym. Z uwagi, że maszyna jest z Tajwanu i w sporej części nie na rynek eu/PL, to dużo (może wszystkie?) jej elementów jest na bazie gwintów imperialnych.
Chciałbym się poradzić was, jak rozwiązać problem np. braku pokrętła do sprężyny jak w WS15:

Myslalem, żeby to rozwiercić z calowego na np. m8 - obecnie średnica to około 6.2mm ze skokiem 20 TPI
Do tego brakuje mi takiego "wihajstra" którym wybiera się biegi w skrzyni posuwów:

Tu widać gdzie nie ma i w cieniu jest wyżej pokazany, jeszcze brudny selektor

Moze udałoby mi się po taniości u kogoś odlać ten element? jest wykonany z aluminium i jest jak widać bardzo mały
Dodatkowo nie rozumiem jaką może mieć funkcję ten wałek

Czy w PL da się kupić (wg mojego szukania nie bardzo) sruby ustalające w wymiarach calowych np. 5/16 z TPI 18? coś jak na zdjęciu:

Jedna mi gdzieś wystrzeliła i nie mogę 4ty dzien jej znaleźć

Przy okazji, jesli miałby ktoś jakiś kawałek schematu tej maszyny z *tym konkretnym* rodzajem skrzyni posuwów, byłbym naprawdę wdzięczny, jeśli nie, moze mi się uda zebrać $ na DTR od producenta, chociaż cena jest dość absurdalna jak dla mnie
Więcej zdjęć nie mam, bo maszyna jest w puzzlach - obecnie składam i łolaboga gwinty imperialne.