Standardowo - pieresza frezarka CNC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Standardowo - pieresza frezarka CNC
Witam.
Mam zamiar zbudować frezarkę CNC z przeznaczeniem frezowania mniej lub bardziej skomplikowanych kształtów i figur. Materiał to głównie drewno, sklejka, MDF lub HDF.
Pole pracy maszyny to X-1500, Y-2500, Z-1000 mm.
Konstrukcja to profile zamknięte 100x100x 4 mm i 50x50x3 mm.
Prowadnice fi 25 podparte na całej długości, napęd w Y listwy zębate po obu stronach bramy z silnikami po każdej ze stron, w X śruba kulowa fi 25 mm.
Podstawowa sprawa to żeby wyżej opisana maszynka pracowała dość szybko i niestety niezbędne jest zastosowanie pięciu osi. (przechylanie i obrót wrzeciona.
Niestety po przejrzeniu bardzo wielu postów nie udało mi się zgromadzić wiele informacji na temat tych dodatkowych osi.
Dlatego też nie podaję tych informacji w odniesieniu do mojej konstrukcji.
Dokładność jaka mnie interesuje to około 0,5 mm.
Panowie proszę o wszelkie sugestie, uwagi czy podpowiedzi.
Zaznaczam że zamiaruję budowę dokończyć w ciągu miesiąca, i od 1 kwietnia musi zarabiać.
A i jeszcze jedno w kilku wątkach znalazłem wątpliwości co do możliwości sterowania z Mach-a 5-cioma osiami- czy to prawda ?
Mam zamiar zbudować frezarkę CNC z przeznaczeniem frezowania mniej lub bardziej skomplikowanych kształtów i figur. Materiał to głównie drewno, sklejka, MDF lub HDF.
Pole pracy maszyny to X-1500, Y-2500, Z-1000 mm.
Konstrukcja to profile zamknięte 100x100x 4 mm i 50x50x3 mm.
Prowadnice fi 25 podparte na całej długości, napęd w Y listwy zębate po obu stronach bramy z silnikami po każdej ze stron, w X śruba kulowa fi 25 mm.
Podstawowa sprawa to żeby wyżej opisana maszynka pracowała dość szybko i niestety niezbędne jest zastosowanie pięciu osi. (przechylanie i obrót wrzeciona.
Niestety po przejrzeniu bardzo wielu postów nie udało mi się zgromadzić wiele informacji na temat tych dodatkowych osi.
Dlatego też nie podaję tych informacji w odniesieniu do mojej konstrukcji.
Dokładność jaka mnie interesuje to około 0,5 mm.
Panowie proszę o wszelkie sugestie, uwagi czy podpowiedzi.
Zaznaczam że zamiaruję budowę dokończyć w ciągu miesiąca, i od 1 kwietnia musi zarabiać.
A i jeszcze jedno w kilku wątkach znalazłem wątpliwości co do możliwości sterowania z Mach-a 5-cioma osiami- czy to prawda ?
- Załączniki
-
- cnc
- CNC2.JPG (32.19 KiB) Przejrzano 1578 razy
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 14:11 przez embroide, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Da się - ale potrzebny dodatkowy port LPT , lub co byłoby znacznie lepszym rozwiązaniem - sterownik DSPMC.embroide pisze:A i jeszcze jedno w kilku wątkach znalazłem wątpliwości co do możliwości sterowania z Mach-a 5-cioma osiami- czy to prawda ?
Na rysunku belka jest dość wysoko - jeśli przejazd będzie tylko 100 ... hmmm coś nie pasuje.
Dokładność rzędu 0,5mm przy 3 osiach , oraz takim polu jest wykonalna , ale wszystko musi być naprawdę solidnie wykonane , odprężone , no i najważniejsze wszystkie płaszczyzny frezowane - bez tego to ani rusz.
Dodatkowe 2 osie to już kolejne niedokładności , co może skutkować iż te 0,5 zamieni się w 5 ...
Konstrukcja tego typu owszem będzie frezowała , ale HDF . lub MDF to już dość marnie to widzę. O ile brama wygląda dość solidnie , to boki wydają się dość wątłe.
Jeśli ma to jeździć szybko , z duża dynamiką to albo baaardzo duże krokówki , albo serwa.
Czas wykonania jest dość krótki - więc będzie termin napięty

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Pomyłka oczywiście że 1000 mm w Z.
Dlaczego 2 x LPT nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem ?
Myślę ze jest o wiele tańszym niż sterownik DSPMC.
czy dodatkowe kratownice pomiędzy słupami dostatecznie wzmocnią boczne ściany ?
Dlaczego 2 x LPT nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem ?
Myślę ze jest o wiele tańszym niż sterownik DSPMC.
czy dodatkowe kratownice pomiędzy słupami dostatecznie wzmocnią boczne ściany ?
nierozumiem, jaką belkę mam podwiesić i w jaki sposób a w zasadzie po co ?frezowacze pisze:belke ruchomą "podwiesiłbym" na prowadnicach osi Y
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
embroide pisze:Mam zamiar zbudować frezarkę CNC
juz to widze, raczej mało prawdopodobne, ... a zresztą co mi do tegoembroide pisze:Zaznaczam że zamiaruję budowę dokończyć w ciągu miesiąca, i od 1 kwietnia musi zarabiać

dziwne tylko troche ze do takiego małego poletka konstrukcja jachtowa
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Można sterować jednym portem bez żadnych kombinacji.paulg pisze:Da się - ale potrzebny dodatkowy port LPT , lub co byłoby znacznie lepszym rozwiązaniem - sterownik DSPMC.embroide pisze:A i jeszcze jedno w kilku wątkach znalazłem wątpliwości co do możliwości sterowania z Mach-a 5-cioma osiami- czy to prawda ?
U mnie działa to tak:
Motor Outputs
Signal Step Dir
X Axis 4 5
Y Axis 2 3
Z Axis 6 7
B Axis 16 9
C Axis 14 8
Inputs Signals
Signal Pin
X ++ 11
X -- 11
X Home 11
Y ++ 11
Y -- 11
Y Home 11
Z ++ 11
Z -- 11
Z Home 11
B ++ 13
B -- 13
B Home 13
C ++ 12
C -- 12
C Home 12
Estop 10
OutPuts Signals
Signal Pin
Enable1 17
Nie wiem czemu ale tabulatory pouciekały. Mam nadzieje, że się w tym połapiecie.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Troche mi się nie podoba ta konstrukcja.
Przede wszystkim grubsze profile. Bez ścianki ponizej 10mm bym nie zaczynał.
Proponujesz scianki 3 i 4mm. Po spawaniu konstrukcja dostanie tak w du** ze odchyłki mogą przekroczyć te 4mm na całosci, jak będziesz obrabiał płaszczyzny moze sie okazać ze ścianki zabraknie.
Druga sprawa - wyżarzanie. W tym przypadku tylko wibracyjne, myslałeś juz o tym gdzie i za ile?? Jest ponoć jakaś firma w Poznaniu co dojeżdzają na miejsce za dobrą opłata.
Jak zamierzasz wyprowadzić płaszczyzny podstawy? Musi być bycza strugarka, ja widziałem takie co mają 1000 i 1300mm prześwitu, gdzie mozna większe znaleźć nie wiem.
Masz trudny temat do łyknięcia, takie gabaryty to ciężka sprawa aby zrobić dokładnie.
Pozostaje tylko zyczyć POWODZENIA!!!!
Przede wszystkim grubsze profile. Bez ścianki ponizej 10mm bym nie zaczynał.
Proponujesz scianki 3 i 4mm. Po spawaniu konstrukcja dostanie tak w du** ze odchyłki mogą przekroczyć te 4mm na całosci, jak będziesz obrabiał płaszczyzny moze sie okazać ze ścianki zabraknie.
Druga sprawa - wyżarzanie. W tym przypadku tylko wibracyjne, myslałeś juz o tym gdzie i za ile?? Jest ponoć jakaś firma w Poznaniu co dojeżdzają na miejsce za dobrą opłata.
Jak zamierzasz wyprowadzić płaszczyzny podstawy? Musi być bycza strugarka, ja widziałem takie co mają 1000 i 1300mm prześwitu, gdzie mozna większe znaleźć nie wiem.
Masz trudny temat do łyknięcia, takie gabaryty to ciężka sprawa aby zrobić dokładnie.
Pozostaje tylko zyczyć POWODZENIA!!!!

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja mam podobny projekt ploterka planowany od zeszłego roku..
Obecnie zbliżam się do etapu spawania ramy.. a części zacznę kupować od marca.
Radze słuchać starszych kolegów bo każda pomyłka konstrukcyjna może drogo kosztować.
Musisz solidnie wszystko przemyśleć i przedyskutować.
Niestety ramę masz za słabą...
Obecnie zbliżam się do etapu spawania ramy.. a części zacznę kupować od marca.
Radze słuchać starszych kolegów bo każda pomyłka konstrukcyjna może drogo kosztować.
Musisz solidnie wszystko przemyśleć i przedyskutować.
Niestety ramę masz za słabą...
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami
-
Koledzy.
Wszyscy ja jeden mąż piszecie „konstrukcja za słaba” ale dlaczego ?
Czy taka masa stali będzie rzeczywiście się chwiać czy wyginać. Czy wasze zdania na ten temat oparte są na teorii czy praktyce ? Przecież te boczne ściany mają tylko 100 cm wysokości czy na tak krótkim odcinku tak grubego profilu mogą wystąpić aż takie odchylenia ?
Nie bardzo rozumiem o co biega z tym frezowaniem powierzchni bocznych - czy tu mowa o powierzchniach na belce poprzecznej pod prowadnice ?
Bartus – o co chodzi z tym stołem ?
Wszyscy ja jeden mąż piszecie „konstrukcja za słaba” ale dlaczego ?
Czy taka masa stali będzie rzeczywiście się chwiać czy wyginać. Czy wasze zdania na ten temat oparte są na teorii czy praktyce ? Przecież te boczne ściany mają tylko 100 cm wysokości czy na tak krótkim odcinku tak grubego profilu mogą wystąpić aż takie odchylenia ?
Nie bardzo rozumiem o co biega z tym frezowaniem powierzchni bocznych - czy tu mowa o powierzchniach na belce poprzecznej pod prowadnice ?
Bartus – o co chodzi z tym stołem ?