Grill

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
Edwin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 121
Rejestracja: 01 gru 2018, 20:27

Grill

#1

Post napisał: Edwin » 27 lut 2024, 20:10

Powoli zbliża się sezon, planuję samodzielnie zrobić grilla i tak się zastanawiam z jakiego materiału, z jakiej stali zrobić sam ruszt, na którym będzie żywność no i materiał będzie poddany temperaturze? Czy macie jakiś doświadczenia, wiedzę w tym temacie i możecie się podzielić?




pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 755
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Grill

#2

Post napisał: pavyan » 27 lut 2024, 20:20

Jeśli ma być wieczny i bez rdzy, łatwy do czyszczenia, to tylko ze stali kwasoodpornej.
Najtaniej wyjdzie z 304, najlepiej zgrzewać z pręta ⌀4-5mm.
Ale są też oferowane gotowe, różne wymiary.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)


Autor tematu
Edwin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 121
Rejestracja: 01 gru 2018, 20:27

Re: Grill

#3

Post napisał: Edwin » 27 lut 2024, 20:56

a gdzie?


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 755
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Grill

#4

Post napisał: pavyan » 27 lut 2024, 21:01

A choćby tu :D : https://alle gro.pl/listing?string=ruszt%20do%20grilla%20nierdzewny&order=p
Jak wpiszesz w gugla, to i producenta na zamówienie znajdziesz - podasz wymiary i zrobią.
Ale na allegro upewnić się trzeba u sprzedawcy, że RZECZYWIŚCIE jest wykonany z KO, a nie zwykłej stali i tylko chromowany :wink:
Kwasoodporna stal jest bardzo słabo przyciągana przez magnes neodymowy, więc łatwo sprawdzić (ale stal nierdzewna jest już przyciągana - ponieważ to są zupełnie różne stale, a b. często są mylone).
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 11576
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Grill

#5

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2024, 21:53

Można też "wieczny" ze stali kotłowej z wybranym ażurem i grubością..

https://alle gro.pl/oferta/ruszt-do-kominka-kominkowy-8mm-wybierz-jaki-chcesz-12619465999
pozdrawiam,
Roman


Bandito
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 81
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: ;)

Re: Grill

#6

Post napisał: Bandito » 01 mar 2024, 17:12

pavyan pisze:
27 lut 2024, 20:20
(...)ze stali kwasoodpornej. Najtaniej wyjdzie z 304, (...)
Często, jako stal nierdzewną określa się 304, a jako stal kwasoodporną określa się 316. Obie nadają się do kontaktu z żywnością, więc na grilla mogą być.
https://www.thyssenkrupp-materials.pl/p ... -304-a-316
pavyan pisze:
27 lut 2024, 20:20
Kwasoodporna stal jest bardzo słabo przyciągana przez magnes neodymowy, więc łatwo sprawdzić (ale stal nierdzewna jest już przyciągana - ponieważ to są zupełnie różne stale, a b. często są mylone).
No nie zupełnie. Jeśli masz zlewozmywak z nierdzewki w domu, prawdopodobnie jest to stal 304. Sprawdź: W miejscach tłoczonych -magnes przyciąga, a na płaskich powierzchniach -magnes nie przyciąga. Ta stal zyskuje właściwości magnetyczne podczas obróbki plastycznej, jak tłoczenie, czy walcowanie, więc może przyciągać magnes lub nie, w zależności jak detal został wykonany.


logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 453
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Grill

#7

Post napisał: logopeda » 01 mar 2024, 17:28

Bandito pisze:Obie nadają się do kontaktu z żywnością, więc na grilla mogą być.

akurat do grila czy patelni dopuszczenie do kontaktu z żywnością nie obowiązuje to nie ślimak transportujący w zakładzie mięsnym.
Najlepszym materiałem w tym przeznaczeniu (patelnia, płyta, kociołek czy ruszt) jest żeliwo. Dodam że dobre woki zrobione są ze zwykłej stali węglowej ale tutaj faktycznie trzeba dodatkowo o nie dbać.


Bandito
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 81
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: ;)

Re: Grill

#8

Post napisał: Bandito » 01 mar 2024, 17:44

Edwin pisze:
27 lut 2024, 20:10
(...)planuję samodzielnie zrobić grilla i tak się zastanawiam z jakiego materiału, z jakiej stali zrobić sam ruszt,(...)
Z żeliwa trudno jest samodzielnie zrobić grilla, jeśli nie masz odlewni w piwnicy. Do tego, znajoma narzekała, że żeliwny ruszt pękł jej już kilka razy.


logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 453
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Grill

#9

Post napisał: logopeda » 01 mar 2024, 17:51

Bandito pisze:
01 mar 2024, 17:44
Edwin pisze:
27 lut 2024, 20:10
(...)planuję samodzielnie zrobić grilla i tak się zastanawiam z jakiego materiału, z jakiej stali zrobić sam ruszt,(...)
Z żeliwa trudno jest samodzielnie zrobić grilla. Przeciętny zjadacz chleba nie ma odlewni w piwnicy. Do tego, znajoma narzekała, że żeliwny ruszt pękł jej już kilka razy.
nie grilla a sam ruszt w tym przypadku to raz i nie zrobić tylko kupić sam ruszt to dwa. Autor jak chce sam zrobić to oczywiście ma do dyspozycji inne materiały.
Ja tylko napisałem aby nie trzymać się kurczowo "materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością"

edit: mam dwa ruszty żeliwne i używam ich regularnie od 6 lat (regularnie u mnie to 2 razy w tygodniu przez cały rok nie tylko w majówkę - ot takie "zboczenie" :) po umyciu cały czas wyglądają jak nowe. Znajoma po prostu miała jakiś badziew ot co.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2024, 17:58 przez logopeda, łącznie zmieniany 1 raz.


Bandito
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 81
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: ;)

Re: Grill

#10

Post napisał: Bandito » 01 mar 2024, 17:57

Tak jak pisałem. Znajoma kupiła już kilka rusztów żeliwnych i narzeka, że pękają.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”