Przesunięcie punkty Zerowego - 5 osi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Przesunięcie punkty Zerowego - 5 osi
Nie potrafię pojąć przesunięcia punktu zerowego przy obrocie stołu. Czy ktoś ma jakąś książkę , która mi to rozjaśni?
Chodzi o to że jak obracam detal w osi Y to muszę zrobić tam kąt i nie wiem czy punkt zerowy wtedy jest w tym miejscu ( głównie chodzi w Z) czy on nadal jest w tym samym miejscu czy maszyna go gdzieś przenosi na analogicznie do obrotu stołu
Chodzi o to że jak obracam detal w osi Y to muszę zrobić tam kąt i nie wiem czy punkt zerowy wtedy jest w tym miejscu ( głównie chodzi w Z) czy on nadal jest w tym samym miejscu czy maszyna go gdzieś przenosi na analogicznie do obrotu stołu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Przesunięcie punkty Zerowego - 5 osi
Jeśli obracasz stół przy pomocy cyklu 800 to twój punkt zerowy zmieni położenie wraz z detalem. Natomiast jeśli używasz G1/G0 do obrotu, to pkt. zerowy zostaje tam gdzie był. Możesz również użyć funkcji TRAORI która przeniesie twoje zero.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
Próbuje to zrobić pisząc w shopmillu, cyklami. Nie mogę tego pojąć próbuje napisać program w sinutrainie, a w żadnej książce nie mam, takie mi herezje w symulacji wychodzą że głowa mała.
Przemieszczenia osi dokonuje poprzez skręt płaszczyzny pojedynczymi osiami.
Przemieszczenia osi dokonuje poprzez skręt płaszczyzny pojedynczymi osiami.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Aloha
Symulacją bym się nie sugerował. Jedyną opcją może być odpracowanie na maszynie.
Czego konkretnie nie potrafisz pojąć?
Pozdrawiam.
Symulacją bym się nie sugerował. Jedyną opcją może być odpracowanie na maszynie.
Czego konkretnie nie potrafisz pojąć?
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Nie potrafie pojąć gdzie jest punkt zerowy po obrocie stołu.
Np. Mam kostkę o wymiarach 100x100x100. Bazuje ją że punkt zerowy jest u góry kostki i Xo,Yo, sa na środku kostki.
Obracam kostką w osi Y o 45 stopni. I teraz gdzie znajduje się punkt zerowy?
I dokładnie po co się przesuwa punkt zarówno przed obrotem jak i po obrocie, nie mogę tego złapać.
Np. Mam kostkę o wymiarach 100x100x100. Bazuje ją że punkt zerowy jest u góry kostki i Xo,Yo, sa na środku kostki.
Obracam kostką w osi Y o 45 stopni. I teraz gdzie znajduje się punkt zerowy?
I dokładnie po co się przesuwa punkt zarówno przed obrotem jak i po obrocie, nie mogę tego złapać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie musisz go przesuwać, ale możesz.
Przed obrotem możesz przesunąć jeśli nie chcesz obracać wokół punktu pierwotnego. Po obrocie, żeby wygodnie Ci było programować w skręconej geometrii jeśli współrzędne odnoszą się do innego punktu niż ten, względem którego obróciłeś.
Przed obrotem możesz przesunąć jeśli nie chcesz obracać wokół punktu pierwotnego. Po obrocie, żeby wygodnie Ci było programować w skręconej geometrii jeśli współrzędne odnoszą się do innego punktu niż ten, względem którego obróciłeś.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-

Dziękuje, rozumiem że w tym przypadku jak powyżej maszyny sama obniżaj wartość w Z, i tak się zmienił np. g54?
Na sinutrainie wychodzą mi takie herezje, a do maszyny 5 osiowe z uchylnym stołem nie mam dojścia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Maszyna nic sama nie zrobi, robi tylko co jej każesz.
Jeśli pozostawisz pusto, albo zera w polach przesunięcia przed i po obrocie, to baza zostanie tam, gdzie była.
Zwróć tylko uwagę na to, że baza bazą, a położenie narzędzia i przedmiotu to druga sprawa.
Jeśli pozostawisz pusto, albo zera w polach przesunięcia przed i po obrocie, to baza zostanie tam, gdzie była.
Zwróć tylko uwagę na to, że baza bazą, a położenie narzędzia i przedmiotu to druga sprawa.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Już Powoli łapie.
A możesz mi powiedzieć jak to jest ze znakami w obrocie osi Y? ( robię tryb skrętu pojedynczymi osiami)
Na kostce ustawczej pokazuje mi że uchył stołu powień być na plusie, a w symulacji musiałem zmienić na minus, chodzi o kąt 45 stopni w osi Y, przy kostce 100x100 i punkcie zerowym w narożniku.

A możesz mi powiedzieć jak to jest ze znakami w obrocie osi Y? ( robię tryb skrętu pojedynczymi osiami)
Na kostce ustawczej pokazuje mi że uchył stołu powień być na plusie, a w symulacji musiałem zmienić na minus, chodzi o kąt 45 stopni w osi Y, przy kostce 100x100 i punkcie zerowym w narożniku.