Przebrnąłem przez partię próbną elementów do cyklicznego zlecenia ciętych moją babcią. Amada LC1212 Alpha 3 2kW.
Ciąłem tlenem.

Marża nie zabija. Cena jest wyśrubowana przez dostawcę stali, który ma pewnie tuzin maszyn z górnej półki, które już mu się zamortyzowały.
Zakup nowego lasera za ponad milion pod jedno dogrywane zlecenie mija się z celem.
Technologia.
Tlen.
Przy włączonej technologii HS detal tnie się około 40 sekund. Prędkość cięcia ~ 3m/min (obrysy).
Przy partii do paru tysięcy - można to pomęczyć.
Sposób na wykorzystanie reakcji utleniania materiału powodujące rozgrzewanie i płynięcie stali nie pozwoli znacząco skoczyć z prędkościami pomimo zwiększania mocy. Tak więc tlen + więcej kilowatów nie da mi skoku wydajności.
Na ośmiu fasolkach i tak nie ma jak się rozpędzić.
Przychód:
90 detali / h ~= 180 zł
Koszty godziny pracy:
30 zł prąd
40 zł operator
14 zł amortyzacja maszyny
10 zł tlen ?
Szacunkowo 95 zł kosztów.
90 zł dochodu... Vanitas vanitatum ...
Jeśli by postawić kogoś na cały etat daje to 160 h miesięcznie - 14,000 zł miesięcznie z zajętego non-stop stanowiska do cięcia laserowego.
Azot.
Cięcie energią lasera przy osłonie gazu nieaktywnego (azot) jest do pewnego stopnia proporcjonalne (liniowe?) wraz z mocą.
Symulacja na programie o prawdopodobnie dobrych parametrach pracującej maszyny od wiodącego polskiego producenta to okolice 18 sekund dla dwóch kilowatów.
Korzystając z kalkulatora ze strony:
https://www.tlv.com/global/TI/calculato ... ifice.html
Dla dyszy 1.5mm i 16 barów koszt gazu na godzinę cięcia przy moich kratach/koszach z azotem sprężonym to 80zł
Dla parametrów z symulatora ( 18 sek / element) wychodzi 198 elementów na godzinę z kW fiber na azocie.
Przychód:
198 detali /h = 396 zł przychodu
Koszty godziny pracy:
20 zł prąd
40 zł operator
x zł amortyzacja maszyny
80 zł azot ?
140 + amortyzacja maszyny
256 zł z każdej godziny jest na czysty zysk i amortyzację maszyny.
Jako, że jesteśmy leniwi i pracujemy pi razy oko jedną zmianę to maszynę chciałbym amortyzować przez 8 godzin dziennie.
Gdyby przeznaczyć na zysk te 150zł (na nowszej maszynie chciałbym zarobić nieco więcej niż na babci Amadzie). Na amortyzację zostaje 100zł z każdej godziny.
100 zł * 160h/mies = 16000 zł na amortyzację maszyny rzędu 2kW.
Przy leasingu na 4 lata mamy do dyspozycji 16,000 * 12 miesięcy * 4 lata = 768,000 zł
I teraz - w tej kwocie można mieć kupić używaną maszynę na napędach liniowych z 3kW źródłem i jeszcze mały zapas gotówki zostaje na ew serwisy:
www.olx.pl/d/oferta/laser-fiber-kimla-f ... OxmGb.html
(Dzień dobry Nicek

Albo nową maszynę na liniowych z Ukrainy (Aramis Systems).
Albo półtora maszyn chińskich od polskiego importera ( Senfeng Leiming lub Gweike) (okolice 350.000-400.000)
Albo trzy maszyny chińskie bezpośrednio z Chin.
Wysłałem DXF w parę miejsc, ale ludziom chyba nie zależy na sprzedaży maszyn, bo odzew jest nikły.
Wnioski, spostrzeżenia:
1. Zoptymalizować można koszt azotu poprzez zamówienie zbiornika z cieczą zamiast palić z gazem z wiązki.
2. Każda nowsza maszyna będzie miała przyjemniejszy interfejs niż Fanuc z 2001 roku i programem do nestingu z 2006 roku.
3. Nie mam buforu finansowego dlatego obawiam się ryzykować w przedsięwzięcie dużo więcej niż pół miliona.
4. Wynajmuję halę krytą papą i bez lasera w zeszłe lato mieliśmy po 32 stopnie na hali. Dlatego preferuję fiber, jako mniej grzejący się sprzęt.