Rzeczywista moc lasera
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Rzeczywista moc lasera
Mam wątpliwości co do rzeczywistej mocy lasera. Otóż posiadam laser Neje 30820 o deklarowanej mocy optycznej 5,5W. Zwykłą kartkę papieru A4 w kolorze jasnoniebieskim przeciąłem dopiero przy parametrach: moc 100%, prędkość 1000 mm/min. Pytanie: czy te parametry cięcia są w miarę poprawne przy tej mocy lasera?. Bo jeśli nie to będę zmuszony reklamować. Dodam, że nie mam na razie żadnego doświadczenia w posługiwaniu się laserem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Rzeczywista moc lasera
Myślę, że jak na 5.5W to nie masz co więcej oczekiwać.
Ja czasem wycinam szablon bod detal do grawerowania w kartce 170g, mam laser o mocy 15W i też tnę na około 1000mm/min, z tym że nie sprawdzam ile max wyciągnę ma tej kartce bo cięcie tego szablonu i tak trwa moment więc dla mnie do wartość bezpieczna, wiem, że przetnę.
Ja czasem wycinam szablon bod detal do grawerowania w kartce 170g, mam laser o mocy 15W i też tnę na około 1000mm/min, z tym że nie sprawdzam ile max wyciągnę ma tej kartce bo cięcie tego szablonu i tak trwa moment więc dla mnie do wartość bezpieczna, wiem, że przetnę.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Deklarowana prędkość cięcia za jednym przebiegiem dla tego modelu to 120mm/m przy sklejce 3mm przy użyciu przedmuchu.
Modelem tej samej firmy ale 7W ciąłem sklejkę 6mm kilkoma przebiegami, niestety nie pamiętam z jaką prędkością.
Modelem tej samej firmy ale 7W ciąłem sklejkę 6mm kilkoma przebiegami, niestety nie pamiętam z jaką prędkością.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Chińczyk różne rzeczy może napisać. Poza tym nie wiadomo jaka ta sklejka chińska jest, może więcej w niej powietrza niż drewna. Mój laser też tnie sporo wolniej niż pokazywał chińczyk, 6 mm jestem w stanie przeciąć na jeden przejazd ale wolno, około 100mm/min. Dodatkowo jak chwilę popracuje (mimo że nie jest ciepły) to tnie dużo gorzej.