Generalnie, konstrukcja samego plotera to openbuilds, gotowa z alledrogo, bo mi się nie chciało projektować ani odkrywać ameryki na nowo.
Do tego dorobiłem oś Z - wózek wydrukowany na drukarce.
Początkowo chciałem zrobić całą konstrukcję ze stali (rama z profili plus blachy na dekle) jednak zrezygnowałem ze względu na cenę stali i koszty cięcia, wzrosło niemiłosiernie.
Zaprojektowałem więc ramę z 10mm płyt, pomysł był na sklejkę jednak po oszczędności padło na mdf.
Laser to chińczyk, niebieski 445nm 30W a więc około 7.5 W mocy światła.
Sterownik - arduino UNO + cnc shield + grbl.
Sterowanie - narazie LaserGRBL ale docelowo własny CAM (baza i spora część już jest w programie CuterCam który robiłem dla plotera z nożem wleczonym).
Stół - plaster miodu wychodził potwornie drogo. Zaprojektowałem stół nożowy ale po wycenie cięcia na laserze mi się odechciało. Kupiłem więc siatkę stalową, konstrukcja z profili U do płyt KG.
Pole robocze 1350mm x 770mm. Po co takie duże? Nie wiem. Jak już pisałem, nie lubię jak coś mnie ogranicza. Na dużym da się robić rzeczy małe, na małym dużych nie zrobi.
Po co pokazuję? Nie żeby się chwalić, bo niema czym.
Dziś było pierwsze uruchomienie i pierwsze próby. Temat założyłem aby podyskutować z ludźmi którzy takie zabawki mają, może uda się zaoszczędzić parę głupich pomysłów jak ktoś podrzuci lepszy.
Na zdjęciu pierwszy grawer na mdf, parametry pewnie można sporo poprawić bo to pierwszy raz.
W weekend pewnie próby przecinania sklejki 3mm.