ustawienie zera na otworach
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
ustawienie zera na otworach
Witam,
Pracuję na Mikronie 600 z HEIDENHAIN 520. Mam do wykonania płytę z otworami jak na zdjęciu. Problem pojawia się kiedy obracam płytę na druga stronę i chce ją zabazować, nie wiem jak złapać zero, myślałem o wykorzystaniu osi otworów, ale nie wiem jak to zrobić.
Pozdrawiam
Amnon
Pracuję na Mikronie 600 z HEIDENHAIN 520. Mam do wykonania płytę z otworami jak na zdjęciu. Problem pojawia się kiedy obracam płytę na druga stronę i chce ją zabazować, nie wiem jak złapać zero, myślałem o wykorzystaniu osi otworów, ale nie wiem jak to zrobić.
Pozdrawiam
Amnon
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: ustawienie zera na otworach
3cia ikona od prawej strony, następnie drugi otwór tak samo.
W "cyklu pom otworu" ustawiasz się w najwyższym wychyleniu np X+ i odpisujesz cykl.
W "cyklu pom otworu" ustawiasz się w najwyższym wychyleniu np X+ i odpisujesz cykl.
-
Najpierw dałem X+ i pomiar centralnego otworu po czym przesunąłem się w osi x do max oddalonego otworu na obwodzie i też dałem pomiar otworu. To samo powtórzyłem dla Y+.
A odwracam bo muszę ogratować otwory.
pozdr
Amnon
A odwracam bo muszę ogratować otwory.
pozdr
Amnon
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Cris992 pisze:No dobra, ale po co ją obracasz?
Bo może chce sobie ją obejrzeć z drugiej strony?
A co do tematu,
Jak wyżej po zmierzeniu sondą dwóch przeciwległych otworów powinno podać Ci kąt przesunięcia.
Lub znasz dokładne pozycje tych 4 otworów, a ich rozstaw to raczej 90* to jeśli po odwróceniu znajdziesz pozycję jednego otworu to policzyć kąt przesunięcia jest banalnie prosty.
Przydatna app
https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
-
- Posty w temacie: 4
A może zamiast kombinować włóż dwa kołki - mogą być nawet wiertła z hss i dosuń do kanałków w stole. Jeśli otwory są większe niż kanałek to włóż jakieś płytki w kanałki i dosuń do płytek. Potem tylko x,y w środku i zero gotowe.
-
Nie do końca Cię rozumie

Wpierw ustawiasz kat,/rotację z otworu.
Następnie łapiesz bazę w otworze.
Najlepiej rotację ustawiać w osi X.
Pozdr
-
- Posty w temacie: 4
Musisz ogratować otwory i do tego chcesz użyć maszyny CNC? Trochę to przerost formy nad treścią. Nikt Ci nie broni, ale wg mnie nie po to jest kierownik w firmie żeby podłogi zamiatać - od tego jest sprzątaczka. Tak samo na warsztacie do prac ślusarskich są narzędzia ślusarskie a maszyna CNC ma robić swoją robotę. Tak trochę off topic
-
- Posty w temacie: 6
- ironia na poziomie dna.Arias2 pisze:Bo może chce sobie ją obejrzeć z drugiej strony?
Jak widać obraca ją tylko do gratowania więc nie widzę(tak jak kolega powyżej) potrzeby obrabiania tego na CNC i marnowania czasu skoro można to zrobić ręcznie, pogłębiaczem lub nawet oscylacyjną.
Wszystko inne zrobisz z jednego zamocowania.
-
Witam,
Dzięki za pomoc, będę testował rotację, jeszcze tego nie robiłem.
Co do obracania i gratowania na frezarce, maszynę mamy wyłącznie do użytku w narzędziowni, a że ludzi mało robimy to na maszynie.
Pozdr.
Dzięki za pomoc, będę testował rotację, jeszcze tego nie robiłem.
Co do obracania i gratowania na frezarce, maszynę mamy wyłącznie do użytku w narzędziowni, a że ludzi mało robimy to na maszynie.
Pozdr.