Prędkość dojazdu na wymianę narzędzia
Inna prędkość niż FMAX
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Prędkość dojazdu na wymianę narzędzia
Witam!
Trapi mnie ostatnio jedna sprawa.
Sterowanie to 620. Wiadomo ze na ekranie jest softkey FMAX. Mam tam wpisane maksimum.
Przy linijce L Z0 FMAX M91 maszyna porusza się z zadanym posuwem.
Jednak gdy zakończę obróbkę i mam narzędzie powiedzmy 5mm nad detalem i użyję TOOL CALL maszyna widocznie wolniej jedzie na pozycję " Z " do wymiany.
Postprocesor generuje mi bezpieczny odjazd na Z0 M91, a potem TOOL CALL. Efektem jest ze maszyna jeździ trochę w górę i w dół, bo pozycja Z0 M91 jest inna niż do wymiany narzędzia.
Normalnie mi to nie przeszkadza bo robię pojedyncze detale. Jednak ostatnio trafiła mi się większa seria i wywaliłem linijki z odjazdem myśląc, że przyspieszę likwidując te zbędne ruchy w Zecie. A tu psikus. Problem rozwiązałem zmieniając Z0 M91 na Z cośtamcoś M91 zgodne z pozycją wymiany narzędzia.
Ostatecznie moje pytanie. Czy jakiś szanowny Kolega wie czy się da i jak zmienić prędkość dojazdu na pozycję zmiany narzędzia przy użyciu TOOL CALL?
Pozdrawiam
Trapi mnie ostatnio jedna sprawa.
Sterowanie to 620. Wiadomo ze na ekranie jest softkey FMAX. Mam tam wpisane maksimum.
Przy linijce L Z0 FMAX M91 maszyna porusza się z zadanym posuwem.
Jednak gdy zakończę obróbkę i mam narzędzie powiedzmy 5mm nad detalem i użyję TOOL CALL maszyna widocznie wolniej jedzie na pozycję " Z " do wymiany.
Postprocesor generuje mi bezpieczny odjazd na Z0 M91, a potem TOOL CALL. Efektem jest ze maszyna jeździ trochę w górę i w dół, bo pozycja Z0 M91 jest inna niż do wymiany narzędzia.
Normalnie mi to nie przeszkadza bo robię pojedyncze detale. Jednak ostatnio trafiła mi się większa seria i wywaliłem linijki z odjazdem myśląc, że przyspieszę likwidując te zbędne ruchy w Zecie. A tu psikus. Problem rozwiązałem zmieniając Z0 M91 na Z cośtamcoś M91 zgodne z pozycją wymiany narzędzia.
Ostatecznie moje pytanie. Czy jakiś szanowny Kolega wie czy się da i jak zmienić prędkość dojazdu na pozycję zmiany narzędzia przy użyciu TOOL CALL?
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Re: Prędkość dojazdu na wymianę narzędzia
To coś dziwnego, że na pozycję wymiany narzędzia jedzie z innym posuwem niż FMAX. Jak jesteś 5mm nad detalem i wywołasz TOOL CALL, to z jakim posuwem jedzie na pozycję? 10m/min? Też mam HH620 i jak robię odjazd do góry to jedzie z pełną prędkością. Czy gdzieś pomiędzy nie zaplątała Ci się funkcja M313?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Nigdy nie używałem m313. Prędkość na oko będzie około 10, bo jak na złość w czasie wykonywania TOOL CALL "F" na ekranie pokazuje cały czas zero :/Pneumokok pisze: ↑09 mar 2021, 18:51To coś dziwnego, że na pozycję wymiany narzędzia jedzie z innym posuwem niż FMAX. Jak jesteś 5mm nad detalem i wywołasz TOOL CALL, to z jakim posuwem jedzie na pozycję? 10m/min? Też mam HH620 i jak robię odjazd do góry to jedzie z pełną prędkością. Czy gdzieś pomiędzy nie zaplątała Ci się funkcja M313?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A podczas przejazdów szybkich w programie jedzie normalnie czyli bardzo szybko?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: