Łączenie profili v-slot
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Łączenie profili v-slot
Witam, jak połączyć płytę C-BEAM END MOUNT z profilem C-BEAM? Na filmach pokazane jest, że wystarczy je skręcić srubą M5, ale nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ śruba się nie chce wkręcić 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Łączenie profili v-slot
Jeżeli dobrze rozumiem, to próbujesz wkręcić śrubę M5 w ten otwór biegnący wzdłuż profila ?PatrykKwaśniok pisze: ↑14 sty 2021, 14:26Witam, jak połączyć płytę C-BEAM END MOUNT z profilem C-BEAM? Na filmach pokazane jest, że wystarczy je skręcić srubą M5, ale nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ śruba się nie chce wkręcić![]()
Nie da się.
Otwór trzeba nagwintować.
Gwintownik musi się nadawać do aluminium, tania chińszczyzna odpada.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki bardzo, trochę nie fajnie że nigdzie nie było dokładnie napisane jak to zrobić. Gwintowanie jest jedynym rozwiązaniem?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Są specjalne śruby, które same nacinają sobie gwint. Chociaż nie wiem czy dostaniesz o tak małej średnicy.
-
Nie wiem jak ten profil wygląda i jaki ma być osiągnięty efekt ale wkręty samogwintujące są już od M3 (niektóre nawet mniejsze) tak dla przykładu:michal5150 pisze: ↑14 sty 2021, 15:54Są specjalne śruby, które same nacinają sobie gwint. Chociaż nie wiem czy dostaniesz o tak małej średnicy.
https://eu.shop.bossard.com/group/pl/12 ... jace-gwint
-
Ale tu naprawdę nie ma co kombinować.
Wkręt samogwintujący może mieć nieodpowiedni łeb, może się wkręcić do połowy i stanąć dęba, może się nie dać wykręcić, może się łeb urwać ...
Metr profila V-slot to chyba od 50 do ponad 100 PLN, nie chce mi się sprawdzać, ale w tych okolicach, trochę głupio go w taki kretyński sposób popsuć ...
A dobry gwintownik zawsze się przyda ...
Wkręt samogwintujący może mieć nieodpowiedni łeb, może się wkręcić do połowy i stanąć dęba, może się nie dać wykręcić, może się łeb urwać ...
Metr profila V-slot to chyba od 50 do ponad 100 PLN, nie chce mi się sprawdzać, ale w tych okolicach, trochę głupio go w taki kretyński sposób popsuć ...
A dobry gwintownik zawsze się przyda ...
-
Jak tuxcnc pisze. Tylko gwintowanie, bo możesz pózniej załować podczas ewentualnego demontazu/modyfikacji itp. Też mam ten profil w swojej frezarce i fakt, trzeba się trochę nagwintować.
-
Ja razem z profilami dostałem "dedykowane" śruby do ich łączenia. Żadnej nie udało mi się ukręcić, ale fakt - najmniejsza to była M12, no i nieźle trzeba było się namęczyć żeby je wkręcić w profil. Oczywiście, jak najbardziej można nagwintować owe otwory ale wydaje mi się że kolega chce tego uniknąć, skoro pyta o inne metody.