Z przerwami, udało mi się ukończyć projekt modułu LPT do sterowania z LinuxCNC.
Ponieważ komputery z portem LPT do odnalezienia są już niemal tylko na rynku wtórnym a im nowszy komputer tym trudniej uzyskać niskie czasy Jittera, postanowiłem temu zaradzić. Tak powstał projekt Linumeric-LPT czyli port LPT podłączany do komputera z LinuxCNC poprzez port USB.
Główne cechy Linumeric-LPT:
-Częstotliwość generowanych impulsów do 100 kHz (czas impulsu do 5us)
-Możliwość podpięcia wielu modułów Linumeric-LPT do komputera (możliwa również praca jednocześnie z fizycznym portem LPT oraz z Linumeric-LPT)
-Kompatybilność wyprowadzeń ze standardowym portem LPT
-Mechanizm niwelowania Jittera (Teoretycznie możliwa prawidłowa praca z jitterem nawet do 3ms przy 100kHz)
-Linumeric-LPT pełni jedynie rolę warstwy fizycznej, rolę sterownika i generatora sygnałów pełni ciągle LinuxCNC.
Linumeric-LPT ma postać żeńskiego złącza DB25 w obudowie z 20cm kablem USB.

Poszukuję kilka osób które posiadają pewne doświadczenie z LinuxCNC, posiadają możliwość i chęci przetestowania Linumeric-LPT. Testerzy otrzymają ode mnie Linumeric-LPT na własność za darmo. Jeśli byłyby takie osoby chętne, proszę o zgłoszenie się.
I jeszcze na koniec.
Ponieważ moduł nie został jeszcze wprowadzony do sprzedaży przez moją firmę, mam nadzieje że post ten nie zostanie potraktowany jako reklama i nie zostanie usunięty. Moim celem na chwilę obecną nie jest reklama lecz przetestowanie i ewentualne dopracowanie tego rozwiązania.
I jeszcze zapomniałem dodać.
Jeśli znajdą się testerzy, od każdego testera któremu wyślę Linumeric-LPT będę oczekiwał co najmniej krótkiego raportu tekstowego co i jak było testowane i jakie dało wyniki.
Jeśli zdarzy się, że osób chętnych do testowania będzie dużo, pozwolę sobie wybrać osoby do testu na podstawie tego jaki poziom prezentują na forum. Nie znam tu nikogo osobiście więc to chyba jedyny sposób w jaki mogę zakwalifikować czy osoba chętna do testu faktycznie chce pomóc i jest zainteresowana testem i czy ewentualny test może coś pozytywnego wnieść.