przestawienie bazy podczas frezowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
przestawienie bazy podczas frezowania
Cześć,
Zbudowałem frezarke/ploter, sterowanie za pomocą Mach3, podczas testów zauważyłem że maszyna sama przestawia bazy X,Y w jednym kierunku dobrze to widać przy małym przybieraniu materiału, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?
Zbudowałem frezarke/ploter, sterowanie za pomocą Mach3, podczas testów zauważyłem że maszyna sama przestawia bazy X,Y w jednym kierunku dobrze to widać przy małym przybieraniu materiału, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: przestawienie bazy podczas frezowania
Wiesz na pewno czy oś Z jest prostopadła do stołu w obu płaszczyznach. Wygląda jakby nie była. Jaka głębokość tego wybrania i ile jest tego przesunięcia?
-
Tak, oś jest prostopadła, tutaj zbierałem po 0.1, średnica okrągłego wybrania ma 24mm, im więcej warstw zebranych tym większe przesunięcie, gdybym zrobił na raz nie było by widać przestawienia, głębokość tych wybrań 8mm.
Dodane 7 minuty 58 sekundy:
Śruby kulowe 1605 , silniki nema34, ustawienia steps per 320 , mm/min 1700 , acceleration 300
Myślę że ustawione z zapasem.
Dodane 7 minuty 58 sekundy:
Śruby kulowe 1605 , silniki nema34, ustawienia steps per 320 , mm/min 1700 , acceleration 300
Myślę że ustawione z zapasem.
-
Przestaw w ustawieniach silników Dir albo Step Active Low, nie pamiętam. Któraś z tych opcji powoduje, że przy każdym zwrocie osi tak jakby dodaje jeden krok. Błąd się sumuje i wychodzi coś takiego. Im dłuższy program tym większa odchyłka. Dzień zabawy mi zszedł, żeby do tego dojść..
-
W tej chwili mam zaznaczone Step Low Active jeśli jest odznaczone to silniki nie reagują ale w machu widać że oś się przesuwa ale nie robi tego fizycznie silnik. Może płytka sterująca?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
DIR nie ma poziomu aktywnego. Raz jest w lewo, raz w prawo.
Natomiast od tego czy STEP jest sterowany wysokim czy niskim poziomem zależy prąd hamowania przy bezczynności (i oczywiście od typu sterownika). Ale przy frezowaniu koła, silniki kręcą cały czas i to raczej nie jest dobry trop.
Natomiast od tego czy STEP jest sterowany wysokim czy niskim poziomem zależy prąd hamowania przy bezczynności (i oczywiście od typu sterownika). Ale przy frezowaniu koła, silniki kręcą cały czas i to raczej nie jest dobry trop.
-
Przerobiłem to na własnej skórze, więc się dzielę tym co wiem. Błąd występował przy zmianie kierunku, co przy frezowaniu po okręgu dzieje się po 2 razy na każdej osi (z grubsza, w zależności od dojazdu).TOP67 pisze: ↑09 kwie 2020, 12:15DIR nie ma poziomu aktywnego. Raz jest w lewo, raz w prawo.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ale ilość zmian kierunku jest parzysta. Raz powinno dodawać w jedną, raz w drugą stronę. Ale różne są cuda.
Autorowi mogę podpowiedzieć próbę zrobienia tego samego programu w powietrzu. Czy frez powróci w to samo miejsce?
Jeśli tak, to maszyna gubi kroki w związku z oporami. Warto wtedy przetestować mniejsze prędkości.
Autorowi mogę podpowiedzieć próbę zrobienia tego samego programu w powietrzu. Czy frez powróci w to samo miejsce?
Jeśli tak, to maszyna gubi kroki w związku z oporami. Warto wtedy przetestować mniejsze prędkości.