Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Dziś gotuje ..... Zupe .....
Polączenie pieczarkowej z Zurkiem.
Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Skladniki ,
1 pól kilo boczku wedzonego
2 0,4kg pieczarek
3 Mieszanka warzywna mrozona
4 ziemniaki
5 dodatki czyli przyprawy
6 paczka zurku z winiar
7 smietana .
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Ta zupa jest moją wariacja na temat Zurku Polskiego i Pieczarkowej.
Juz tak robilem ,wiec przepis w miare sprawdzony.
Dodane 1 minuta :
Ma to byc zupa pozywna w miare gesta ale nie jakas papka tylko ma byc gesto od skladnikow dobrych i smacznych.
Dodane 8 minuty 44 sekundy:
Jest to potrawa tak zwana Jednogarnkowa

Do gara takiego 4 litrowego wlewamy okolo 4 łyżki stolowe oleju ......
Kroimy w kostke taka 1cm boczek wedzony w wzucamy do grara .
Grzejemy to tak aby boczek podsmarzył sie ,niezbyt ostro ale wyraznie ,
nie trzeba tego grzac na ostro . spokojnie .
Pieczarki kroimy w kawalki takie jak nam odpowiedaja i dodajemy do tego gara ,mieszjac
Całość z pieczarkami pdsmarzamy ale bez przesady ,nie musza byc brazowe ,poprostu troche przezmarzamy aby zalapaly innego smaku.
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Po tym zalewamy gar woda w ilosci przynajmniej 3 litry ,tyle ma nam wyjsc na koniec zupy ,dodajemy jakis lisc laurowy i z trzy ziarna ziela
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Trzy ziarna ziela angielskiego , jesli ktos nie lubi nie trzeba dawac tego .
Dodane 1 minuta 46 sekundy:
I teraz to ma sie gotowac na tak zwanym wolnym ogniu ,czyli delikatnie bulgotac z godzine .
Dodane 5 minuty 44 sekundy:
Tu uwaga ,tego etapu gotowania na wolnym ogniu przez godzine raczej nie powinno sie obchodzic .
na szykbo da sie cala zupe i w 20 minut zrobic ale smak nie bedzie taki jak trzeba .
To trzeba troszke pogotowac w spokoju.
Dodane 3 minuty 44 sekundy:
dalej - doprawiamy zupe pieprzem i innymi przyprawami według gustu i troche solimy.
Obieramy okolo kilograma ziemniakow ,kroimy w kostke ,pluczemy i dodajemy do gotujacej zupy
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Ja mam zamrozone warzywa .mieszanke warzywna ,wrzucam na sito i rozmrażam pod ciepłą wodą ....Jedną paczke .
Dodaje po 20 minutach od dołożenia ziemniaków.....
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Po 5 minutach od dołożenia warzyw sprawdzam smak i wtedy doprawiam na gotowo ,czyli dodaje przypraw i soli na tyle aby smak pasował Mi .
Dodane 53 sekundy:
Oczywiscie calosc trzeba mieszac na kazdym etapie , nie pisalem o tym ale to oczywiste .
na koniec dodajemy mieszajac okolo 0,3litra smietany i gotowe .
Dodane 4 minuty 19 sekundy:
a bo zapomnialem , po tych 20 minutach od dołożenia ziemniaków ,rozrabiamy Zurek z torebki i dolewamy do zupy i zaraz potem dajemy te warzywa.