Gotujemy smacznie i prosto
smacznego
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Posty: 1058
- Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
- Lokalizacja: Mgławica Andromedy
Gotujemy smacznie i prosto
Ta ,,,,temat szerszy niż muzyka i całe CNC ,jaki ? Gotowanie .
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Dziś gotuje ..... Zupe .....
Polączenie pieczarkowej z Zurkiem.
Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Skladniki ,
1 pól kilo boczku wedzonego
2 0,4kg pieczarek
3 Mieszanka warzywna mrozona
4 ziemniaki
5 dodatki czyli przyprawy
6 paczka zurku z winiar
7 smietana .
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Ta zupa jest moją wariacja na temat Zurku Polskiego i Pieczarkowej.
Juz tak robilem ,wiec przepis w miare sprawdzony.
Dodane 1 minuta :
Ma to byc zupa pozywna w miare gesta ale nie jakas papka tylko ma byc gesto od skladnikow dobrych i smacznych.
Dodane 8 minuty 44 sekundy:
Jest to potrawa tak zwana Jednogarnkowa
Do gara takiego 4 litrowego wlewamy okolo 4 łyżki stolowe oleju ......
Kroimy w kostke taka 1cm boczek wedzony w wzucamy do grara .
Grzejemy to tak aby boczek podsmarzył sie ,niezbyt ostro ale wyraznie ,
nie trzeba tego grzac na ostro . spokojnie .
Pieczarki kroimy w kawalki takie jak nam odpowiedaja i dodajemy do tego gara ,mieszjac
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Całość z pieczarkami pdsmarzamy ale bez przesady ,nie musza byc brazowe ,poprostu troche przezmarzamy aby zalapaly innego smaku.
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Po tym zalewamy gar woda w ilosci przynajmniej 3 litry ,tyle ma nam wyjsc na koniec zupy ,dodajemy jakis lisc laurowy i z trzy ziarna ziela
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Trzy ziarna ziela angielskiego , jesli ktos nie lubi nie trzeba dawac tego .
Dodane 1 minuta 46 sekundy:
I teraz to ma sie gotowac na tak zwanym wolnym ogniu ,czyli delikatnie bulgotac z godzine .
Dodane 5 minuty 44 sekundy:
Tu uwaga ,tego etapu gotowania na wolnym ogniu przez godzine raczej nie powinno sie obchodzic .
na szykbo da sie cala zupe i w 20 minut zrobic ale smak nie bedzie taki jak trzeba .
To trzeba troszke pogotowac w spokoju.
Dodane 3 minuty 44 sekundy:
dalej - doprawiamy zupe pieprzem i innymi przyprawami według gustu i troche solimy.
Obieramy okolo kilograma ziemniakow ,kroimy w kostke ,pluczemy i dodajemy do gotujacej zupy
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Ja mam zamrozone warzywa .mieszanke warzywna ,wrzucam na sito i rozmrażam pod ciepłą wodą ....Jedną paczke .
Dodaje po 20 minutach od dołożenia ziemniaków.....
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Po 5 minutach od dołożenia warzyw sprawdzam smak i wtedy doprawiam na gotowo ,czyli dodaje przypraw i soli na tyle aby smak pasował Mi .
Dodane 53 sekundy:
Oczywiscie calosc trzeba mieszac na kazdym etapie , nie pisalem o tym ale to oczywiste .
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
na koniec dodajemy mieszajac okolo 0,3litra smietany i gotowe .
Dodane 4 minuty 19 sekundy:
a bo zapomnialem , po tych 20 minutach od dołożenia ziemniaków ,rozrabiamy Zurek z torebki i dolewamy do zupy i zaraz potem dajemy te warzywa.
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Dziś gotuje ..... Zupe .....
Polączenie pieczarkowej z Zurkiem.
Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Skladniki ,
1 pól kilo boczku wedzonego
2 0,4kg pieczarek
3 Mieszanka warzywna mrozona
4 ziemniaki
5 dodatki czyli przyprawy
6 paczka zurku z winiar
7 smietana .
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Ta zupa jest moją wariacja na temat Zurku Polskiego i Pieczarkowej.
Juz tak robilem ,wiec przepis w miare sprawdzony.
Dodane 1 minuta :
Ma to byc zupa pozywna w miare gesta ale nie jakas papka tylko ma byc gesto od skladnikow dobrych i smacznych.
Dodane 8 minuty 44 sekundy:
Jest to potrawa tak zwana Jednogarnkowa
Do gara takiego 4 litrowego wlewamy okolo 4 łyżki stolowe oleju ......
Kroimy w kostke taka 1cm boczek wedzony w wzucamy do grara .
Grzejemy to tak aby boczek podsmarzył sie ,niezbyt ostro ale wyraznie ,
nie trzeba tego grzac na ostro . spokojnie .
Pieczarki kroimy w kawalki takie jak nam odpowiedaja i dodajemy do tego gara ,mieszjac
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Całość z pieczarkami pdsmarzamy ale bez przesady ,nie musza byc brazowe ,poprostu troche przezmarzamy aby zalapaly innego smaku.
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Po tym zalewamy gar woda w ilosci przynajmniej 3 litry ,tyle ma nam wyjsc na koniec zupy ,dodajemy jakis lisc laurowy i z trzy ziarna ziela
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Trzy ziarna ziela angielskiego , jesli ktos nie lubi nie trzeba dawac tego .
Dodane 1 minuta 46 sekundy:
I teraz to ma sie gotowac na tak zwanym wolnym ogniu ,czyli delikatnie bulgotac z godzine .
Dodane 5 minuty 44 sekundy:
Tu uwaga ,tego etapu gotowania na wolnym ogniu przez godzine raczej nie powinno sie obchodzic .
na szykbo da sie cala zupe i w 20 minut zrobic ale smak nie bedzie taki jak trzeba .
To trzeba troszke pogotowac w spokoju.
Dodane 3 minuty 44 sekundy:
dalej - doprawiamy zupe pieprzem i innymi przyprawami według gustu i troche solimy.
Obieramy okolo kilograma ziemniakow ,kroimy w kostke ,pluczemy i dodajemy do gotujacej zupy
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Ja mam zamrozone warzywa .mieszanke warzywna ,wrzucam na sito i rozmrażam pod ciepłą wodą ....Jedną paczke .
Dodaje po 20 minutach od dołożenia ziemniaków.....
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Po 5 minutach od dołożenia warzyw sprawdzam smak i wtedy doprawiam na gotowo ,czyli dodaje przypraw i soli na tyle aby smak pasował Mi .
Dodane 53 sekundy:
Oczywiscie calosc trzeba mieszac na kazdym etapie , nie pisalem o tym ale to oczywiste .
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
na koniec dodajemy mieszajac okolo 0,3litra smietany i gotowe .
Dodane 4 minuty 19 sekundy:
a bo zapomnialem , po tych 20 minutach od dołożenia ziemniaków ,rozrabiamy Zurek z torebki i dolewamy do zupy i zaraz potem dajemy te warzywa.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Posty: 1058
- Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
- Lokalizacja: Mgławica Andromedy
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Mozna zrobic wersje wypas , zielenine taką jak na rosół zwiazac nitką i wzucić do gara na ten dluższy etap gotowania ,potem wyjać ,zupka napewno zyska na smaku.
Zielenina czyli -marchewka ,pietruszka ,seler i por .nie polecam gotowania luzem bo to sie rozczapi ,ja tak nie lubie .
Dodane 38 sekundy:
Bron bosze zasmazek do tego .
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
Zupka i tak jest gesta od mieska ,pieczarek i ziemniaczków .
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
A Zurek i smietana delikatnie zageszcza sam plyn .Nie trzeba zadnych zasmazek choć rozumiem iz byl to zarcik
Zielenina czyli -marchewka ,pietruszka ,seler i por .nie polecam gotowania luzem bo to sie rozczapi ,ja tak nie lubie .
Dodane 38 sekundy:
Bron bosze zasmazek do tego .
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
Zupka i tak jest gesta od mieska ,pieczarek i ziemniaczków .
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
A Zurek i smietana delikatnie zageszcza sam plyn .Nie trzeba zadnych zasmazek choć rozumiem iz byl to zarcik
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
- Posty: 4419
- Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Gotujemy smacznie i prosto
O w mordę, to są tematy na forum CNC
Jak coś gotuję to na ogół tanio i szybko. Inaczej szkoda mi czasu i ryzyka że się nie uda.
1)
Z droższych rzeczy robię zupę tom yum, ponieważ nienawidzę standardowo dodawanych do niej grzybów.
Krewetki z promocji, pasta tom yum(z allegro duże opakowanie 300g), trochę cebuli, pomidorów (ewentualnie troszkę papryki) i zalewane po 15-20 minutach mlekiem. Jedzona z ryżem ponieważ jest piekielnie ostra.
2)
Oto mój nieco zmodyfikowany przepis na kurczaka curry:
- 3 - 4 filety z kurczaka
- 400ml kwaśnej śmietany 18% (lub 500ml jogurtu naturalnego dla liczących kalorie)
- 1/3 szklanki mleka
- 3-4 łyżeczki curry (koniecznie dobra kamis lub prymat a nie jakiś szajs)
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina esencji ( pomarańcza też może być), choć często leję sok pomarańczowy
- odrobina soli
- łyżka koncentratu pomidorowego, choć ja daję więcej
- olej roślinny
Wszystko oprócz kurczaka wymieszać w dużym naczyniu następnie pociąć pierś w kostkę o wymiarach 1 cm i połączyć z resztą. Polecam wstawić całość do lodówki na 2 godziny w celu nabrania smaku przez mięso ale jeśli potrzebny jest szybki obiad można od razu przejść do smażenia czyli rozgrzać trochę oleju w głębokiej patelni i gdy będzie gorący wylać na niego zawartość naczynia , potem smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. Podawać z ryżem.
Sos strasznie brudzi wiec uważajcie z ubraniem i kuchenką.
3)
Makaron durum (np pastani/spagetti z biedry) a do niego szpinak duszony z kostką rosołową, czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem, solą i śmietaną(ja wolę kwaśną).
4)
Nie pamiętam jak to się zwie oryginalnie. Ale gotujecie spagetti durum. Na patelni nagrzewacie trochę oliwy z czosnkiem, tylko żeby go nie spalić ponieważ gorzknieje. Mieszacie z makaronem, spagetti świetnie łączy się z takim rzadkim sosem.
Na koniec posypujecie dość obficie startym Grana Padano z biedry lub parmezanem jak ktoś chce na bogato.
I to jest coś co wygląda na danie biedoty, ale z tym mocno dojrzałym serem nabiera takiego smaku że mogę to żreć na okrągło.
Jak coś gotuję to na ogół tanio i szybko. Inaczej szkoda mi czasu i ryzyka że się nie uda.
1)
Z droższych rzeczy robię zupę tom yum, ponieważ nienawidzę standardowo dodawanych do niej grzybów.
Krewetki z promocji, pasta tom yum(z allegro duże opakowanie 300g), trochę cebuli, pomidorów (ewentualnie troszkę papryki) i zalewane po 15-20 minutach mlekiem. Jedzona z ryżem ponieważ jest piekielnie ostra.
2)
Oto mój nieco zmodyfikowany przepis na kurczaka curry:
- 3 - 4 filety z kurczaka
- 400ml kwaśnej śmietany 18% (lub 500ml jogurtu naturalnego dla liczących kalorie)
- 1/3 szklanki mleka
- 3-4 łyżeczki curry (koniecznie dobra kamis lub prymat a nie jakiś szajs)
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina esencji ( pomarańcza też może być), choć często leję sok pomarańczowy
- odrobina soli
- łyżka koncentratu pomidorowego, choć ja daję więcej
- olej roślinny
Wszystko oprócz kurczaka wymieszać w dużym naczyniu następnie pociąć pierś w kostkę o wymiarach 1 cm i połączyć z resztą. Polecam wstawić całość do lodówki na 2 godziny w celu nabrania smaku przez mięso ale jeśli potrzebny jest szybki obiad można od razu przejść do smażenia czyli rozgrzać trochę oleju w głębokiej patelni i gdy będzie gorący wylać na niego zawartość naczynia , potem smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. Podawać z ryżem.
Sos strasznie brudzi wiec uważajcie z ubraniem i kuchenką.
3)
Makaron durum (np pastani/spagetti z biedry) a do niego szpinak duszony z kostką rosołową, czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem, solą i śmietaną(ja wolę kwaśną).
4)
Nie pamiętam jak to się zwie oryginalnie. Ale gotujecie spagetti durum. Na patelni nagrzewacie trochę oliwy z czosnkiem, tylko żeby go nie spalić ponieważ gorzknieje. Mieszacie z makaronem, spagetti świetnie łączy się z takim rzadkim sosem.
Na koniec posypujecie dość obficie startym Grana Padano z biedry lub parmezanem jak ktoś chce na bogato.
I to jest coś co wygląda na danie biedoty, ale z tym mocno dojrzałym serem nabiera takiego smaku że mogę to żreć na okrągło.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Posty: 1058
- Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
- Lokalizacja: Mgławica Andromedy
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Heh ,zjawiles sie.
Gotowanie to też jakis proces z którym trzeba sie zaprzyjaznić .
Dodane 5 minuty 6 sekundy:
==================
Hmmm ,moze sprawdze ten przepis na kurczaka od strakexpa ,wyglada niezle ,narazie pilnuje swojej zupki.
Dodane 1 minuta 13 sekundy:
===================
W planach mam gołąbki ,oj chodzą mi po jezyku ,dawno nie robiłem.
Gotowanie to też jakis proces z którym trzeba sie zaprzyjaznić .
Dodane 5 minuty 6 sekundy:
==================
Hmmm ,moze sprawdze ten przepis na kurczaka od strakexpa ,wyglada niezle ,narazie pilnuje swojej zupki.
Dodane 1 minuta 13 sekundy:
===================
W planach mam gołąbki ,oj chodzą mi po jezyku ,dawno nie robiłem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Posty: 1545
- Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
- Lokalizacja: Lublin
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Sorry ale temat powinien brzmieć: co mi smakuje.
Zupa z mrożonki, z dodatkiem zupy z proszku i dodatkiem boczku, pieczarek ma być prostą zupą?
Druga zupa z dodatkiem krewetek, pasty tom Yum (z ALLEGRO!!!) ma być prostą zupą???
Ludzie, nie przesadzajmy.
Proste danie to takie, gdzie składniki kupujemy gdziekolwiek i nie na allegro a najczęściej je mamy w kuchni. Druga rzecz proste danie to takie z kilku składników.
Zupa z mrożonki, z dodatkiem zupy z proszku i dodatkiem boczku, pieczarek ma być prostą zupą?
Druga zupa z dodatkiem krewetek, pasty tom Yum (z ALLEGRO!!!) ma być prostą zupą???
Ludzie, nie przesadzajmy.
Proste danie to takie, gdzie składniki kupujemy gdziekolwiek i nie na allegro a najczęściej je mamy w kuchni. Druga rzecz proste danie to takie z kilku składników.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 4697
- Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
- Lokalizacja: PL,OP
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Survival warsztatowy czy zlot cnc się szykuje?
Dawajcie fotki.
Chwila przerwy i coś się wykombinuje. Wiaderko prądu, garść ziemniaków z pola lub makaron, świeża cebula, marchewka, kukurydza z puszki, jajka od sąsiadki i co tam w ręce wpadnie, albo w ogródku czeka na zerwanie. Na deser suchary beskidzkie i można robić dalej... tego dnia drzwi spawałem.
Dawajcie fotki.
Chwila przerwy i coś się wykombinuje. Wiaderko prądu, garść ziemniaków z pola lub makaron, świeża cebula, marchewka, kukurydza z puszki, jajka od sąsiadki i co tam w ręce wpadnie, albo w ogródku czeka na zerwanie. Na deser suchary beskidzkie i można robić dalej... tego dnia drzwi spawałem.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 11575
- Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
- Lokalizacja: Skępe
Re: Gotujemy smacznie i prosto
"Wodzionka"
Do zrobienia tej wodzionki potrzebny jest:
- 1 l wody
- 5 kromek czerstwego chleba
- 5 łyżek smalcu ze skwarkami
- sól
- 2 ząbki czosnku
W czajniku zagotuj 1L wody.
Czosnek obierz i posiekaj w drobne plasterki.
Kromki chleba pokrój w kostkę i wsyp na talerz.
W garnku rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj do niego czosnek i smaż 1 minutę. Zalej to 1 litrem gorącej wody. Dopraw solą i gotuj 3 minuty.
Zalej tym chleb na talerzu i.... smacznego!
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
- Posty: 4419
- Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Nie wiem o co Ci chodzi. Krewetki mam praktycznie zawsze w zamrażarce ponieważ kupuję zawsze na promocji z powodu ceny i tego że po ugotowaniu zmniejszają się 2-3 krotnie.upadły_mnich pisze: ↑01 mar 2020, 19:29..
Druga zupa z dodatkiem krewetek, pasty tom Yum (z ALLEGRO!!!) ma być prostą zupą???
Ludzie, nie przesadzajmy.
Proste danie to takie, gdzie składniki kupujemy gdziekolwiek i nie na allegro a najczęściej je mamy w kuchni. Druga rzecz proste danie to takie z kilku składników.
Pasta jest nie z allegro ale z Tajlandii, ale w tajlandzki nie umiem to nie podaję marki(opakowanie 400g podobno Lobo). Można kupić w sklepie inną, ale nie każda jest dobra. A ta którą jest w porządku (Kanokwan) kosztuje 5-8zł za saszetkę i jest tylko w niektórych supermarketach. Dlatego zamawiam paczkę z allegro razem z mlekiem kokosowym za 50% ceny sklepowej. Przeważnie zapas na rok, wtedy to czysta oszczędność.
Cebulę, paprykę i pomidory w puszcze też zawsze mam, ponieważ to podstawa warzywna mojej diety. No ale jak ktoś żre schabowe z ziemniakami to ma schab i ziemniaki u siebie...
Zapomniałem ostrzec że ten kurczak curry jest bardzo ostry. Jak ktoś ma z tym problem to można nie dodawać cayenne i później doprawić ostrą papryką.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 99
- Rejestracja: 26 mar 2018, 23:12
- Lokalizacja: Żyrardów
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Wodzianka poprostu wymiata, obejrzałem do końca i mam nadzieję że mi zaraz przejdzie wodzianka, wodzianka...... tyś najlepszą z zup !
Zapowiada się smakowicie po małym tuningu.
Zapowiada się smakowicie po małym tuningu.