Witam,
Forum odwiedzam już od dość dawna, postanowiłem że w niedługim czasie w końcu zacznę składać własną frezareczke do aluminium. Planuje wycinać głównie różne elementy z blachy alu o grubości 3mm, czasami może coś grubszego.
W tej chwili zastanawiam się czy wykonać frezarkę z ruchomą bramą czy może ze stałą.
Stała, jak na moje oko jest łatwiejsza w wykonaniu i być może sztywniejsza?
Konstrukcja alu czy stal? Przyznam że zastanawiam się nad wykonaniem frezarki z blachy 15-20mm, lub profili stalowych. W przypadku profili lub alu, całą frezarkę mógłbym wykonać sam:) Pod warunkiem że profile stalowe będą ok i nie trzeba będzie ich frezować.
Pole robocze frezarki ma wynosić 300x300mm
Silniki jakie planuję założyć to około 3-4,5Nm na każdą z osi. Większość budżetu mam zamiar przeznaczyć właśnie na elektronikę, tak aby w przyszłości przenieść ją do doskonalszej/większej frezarki.
Posiadam wózki THK SSR20, zastanawiam się czy je użyć do przesuwania stołu lub bramy, czy może zastosować wałki podparte na całej długości fi25mm.
Proszę o jakieś sugestie, frezarka z jaką bramą będzie lepiej się spisywać przy obróbce alu?
Pozdrawiam
Frezarka do aluminium
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witamy w gronie "zapaleńców"
Profile stalowe
Wałki podparte jak piszesz w osi "Y" a wózki które masz użyj w X albo w Z
Silniki 4,5 Nm będą wystarczające
To moja maszynka na silnikach 1,9 Nm ale raczej grawerka niz do wycinania
https://www.cnc.info.pl/topics60/zaczyn ... 479,70.htm
Tak orientacyjnie jeśli sie zmieścisz do +50VDC, prąd szczytowy do 4.2A
Sterowniki M542 3 x 200
Trafo do zsilacza 160
Zasilacz MZ-01 150
płyta główna 60
wtyczki gniazdka
bezpieczniki
obudowa
i inne pierdoły
około 150
ale może być i 500
razem mniej więcej koszt sterowania około 1200 zł
no i własna praca
Pozdrawiam
Seemann pisze:Pole robocze frezarki ma wynosić 300x300mm
Pole pracy nie jest duże więc proponowałbym stałą bramęSeemann pisze:Planuje wycinać głównie różne elementy z blachy alu o grubości 3mm, czasami może coś grubszego.
Profile stalowe
Wałki podparte jak piszesz w osi "Y" a wózki które masz użyj w X albo w Z
Silniki 4,5 Nm będą wystarczające
To moja maszynka na silnikach 1,9 Nm ale raczej grawerka niz do wycinania
https://www.cnc.info.pl/topics60/zaczyn ... 479,70.htm
Nie da się tak - chyba że masz mały budżetSeemann pisze:Większość budżetu mam zamiar przeznaczyć właśnie na elektronikę

Tak orientacyjnie jeśli sie zmieścisz do +50VDC, prąd szczytowy do 4.2A
Sterowniki M542 3 x 200
Trafo do zsilacza 160
Zasilacz MZ-01 150
płyta główna 60
wtyczki gniazdka
bezpieczniki
obudowa
i inne pierdoły

ale może być i 500

razem mniej więcej koszt sterowania około 1200 zł
no i własna praca

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja może o czymś innym. Pamiętaj, że obróbka aluminium praktycznie nie jest możliwa "na sucho". Jeśli chcesz być zadowolony, to zaprojektuj ją tak, by było możliwe łatwe chłodzenie narzędzia. Wiesz, że prędkości skrawania są duże, a więc i obroty narzędzia będą powodować rozbryzgi cieczy chłodzącej. Piszę cieczy, niektórzy stosują denaturat (nie polecam), inni specjalne emulsje. Musisz zabezpieczyć się przez rozbryzgami, a to narzuca konstrukcję maszyny.
I nie myśl, że uda ci się opracować obróbkę aluminium na sucho. Od razu zakleisz narzędzie, a powierzchnia będzie taka, jakbyś gwoździem po tym jeździł i to tępym.
I nie myśl, że uda ci się opracować obróbkę aluminium na sucho. Od razu zakleisz narzędzie, a powierzchnia będzie taka, jakbyś gwoździem po tym jeździł i to tępym.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za odzew 
Prąd 4,2A wystarczy dla silników 4,5Nm?
Nie mam chyba dużego budżetu jak na frezarkę do aluminium, chciałem z wrzecionem wydać nie więcej niż 4tyś. Ale budowa rozciągnie się w czasie więc myślę że wpłynie kolejna kasa na projekt
Przyznam że na sterowanie łącznie z silnikami planowałem wydać 1500zł , muszę więc jeszcze trochę dodać...
Argus, maszynka robi naprawdę dobre wrażenie, śledzę Twój temat już od dłuższego czasu
O chłodzeniu myślałem, stół będzie mieć odprowadzenie cieczy tak aby poza nim nic się nie wylewało. O rozbryzgu cieczy zapomniałem, ten fakt umknął mojej uwadze:) Mam pewien pomysł na rozwiązanie tego problemu, jutro to przemyśle bo obecna godzina nie sprzyja myśleniu.
Powoli nanoszę swoje plany na projekt 3D, jak skończę to poddam go ocenie
Pozdrawiam

Prąd 4,2A wystarczy dla silników 4,5Nm?
Nie mam chyba dużego budżetu jak na frezarkę do aluminium, chciałem z wrzecionem wydać nie więcej niż 4tyś. Ale budowa rozciągnie się w czasie więc myślę że wpłynie kolejna kasa na projekt

Przyznam że na sterowanie łącznie z silnikami planowałem wydać 1500zł , muszę więc jeszcze trochę dodać...
Argus, maszynka robi naprawdę dobre wrażenie, śledzę Twój temat już od dłuższego czasu

O chłodzeniu myślałem, stół będzie mieć odprowadzenie cieczy tak aby poza nim nic się nie wylewało. O rozbryzgu cieczy zapomniałem, ten fakt umknął mojej uwadze:) Mam pewien pomysł na rozwiązanie tego problemu, jutro to przemyśle bo obecna godzina nie sprzyja myśleniu.
Powoli nanoszę swoje plany na projekt 3D, jak skończę to poddam go ocenie

Pozdrawiam