Otóż po dłuższej zabawie i całkiem ciekawej stopie zwrotu, czas na przesiadkę z dotychczasowego Chińczyka K40 na coś większego.
Przede wszystkim, własnymi rękoma powiększyłem obszar roboczy z ~30x25 na 55x45 jednak to wciąż za mało i kosztowało mnie wiele dymu.. (if you know what I mean

Tak więc moje najważniejsze parametry których mi brakowało w K40 i chciałbym żeby było w nowym laserze :
- Oznaczanie terenu roboczego (dot pointer o ile się nie mylę), bo dotychczas miałem mega dużo strat w materiale próbując ręcznie ustawiać pozycję, jeszcze dodatkowo K40 wymaga postawienia małego pixela w rogu, więc nie można było nawet przy pomocy dot pointera ustawić miejsca startu grawerowania.
- Dobra wentylacja
- Prędkość grawerowania w sklejce 3mm minimum > 450mm/s (dotychczas działałem na 300 ze względu na jakość)
- Stół plaster miodu
- Opcjonalnie możliwość grawerowania obrotowego
- Obszar roboczy większy niż > 50x40
- Support ewentualnie części zamienne na terenie EU
- Koszt poniżej 35 tyś PLN
- Możliwość leasingu lub innego finansowania
- Potrzebuje dość dokładnego grawerowania na sklejce, plexi oraz MDF 3mm/4mm oraz wycinania więc tuba pewnie około 80W
Szczerze.. najbardziej kusi mnie Trotec Speedy 300, jednak z drugiej strony ma strasznie mały obszar roboczy jak za te pieniądze..
Będę wdzięczny za polecenia i porady.
Pozdrawiam,
Piotrek