Tokarki HAASS-a z serii SL10, SL20
-
- Posty w temacie: 1
Z ponad rocznych doświadczeń z SL 20 mogę powiedzieć, że maszynka jest raczej OK.
Dość sztywna, przewymiarowana i łatwa w programowaniu dla tych, co znają co nieco ISO.
Grafikę ma średnią i szkoda, że brakuje dobrego "wspomagacza" programowania jak np. w sterowaniach z maszyn CTX z DMG czy RNC z Monfortsa).
Dorzucanie jakiegoś średniego CAD CAM pod to sterowanie , to raczej zły kierunek...
Lepiej dać operatorowi trochę więcej kasy, maszynę, narzedzia, materiał, rysunek i ...odebrać detale.
(Przy okazji nauczy się taki szanować swoją maszynę.)
Dość sztywna, przewymiarowana i łatwa w programowaniu dla tych, co znają co nieco ISO.
Grafikę ma średnią i szkoda, że brakuje dobrego "wspomagacza" programowania jak np. w sterowaniach z maszyn CTX z DMG czy RNC z Monfortsa).
Dorzucanie jakiegoś średniego CAD CAM pod to sterowanie , to raczej zły kierunek...
Lepiej dać operatorowi trochę więcej kasy, maszynę, narzedzia, materiał, rysunek i ...odebrać detale.
(Przy okazji nauczy się taki szanować swoją maszynę.)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
cykl G83 na czole detalu narzędziem napędzanym
Witam,
wicie może czy można wykorzystać cykl wircenie G83 otworów po niecentrycznych od czoła detalu narzędziem napędzanym?
wicie może czy można wykorzystać cykl wircenie G83 otworów po niecentrycznych od czoła detalu narzędziem napędzanym?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
mozna. trzeba tylko przelaczyc PARAMETR 315 bit NO SPIN CAN na 1. czyli:
SETTING ==>> 7 ==>> strzalka w dol ==>> ustawiamy na OFF (lub WYL) ==>> zatwierdzmay ENTER
GRZYBEK
PARAM/DGNOS ==>> 315 ==>> strzalka w dol ==>> i szukasz NO SPIN CAN ==>> 1 ==>> ENTER
jak to przelaczysz to zaczna dzialac cykle G81, G82, G83, G85, G89 poza osia
nalezy tylko uwazac bo nie bedzie zabezpieczenia przed wjazdem w material z cyklu bez obrotow wrzeciona :] jak jeszcze jakies pytania ad live tools'ów to smialo
SETTING ==>> 7 ==>> strzalka w dol ==>> ustawiamy na OFF (lub WYL) ==>> zatwierdzmay ENTER
GRZYBEK
PARAM/DGNOS ==>> 315 ==>> strzalka w dol ==>> i szukasz NO SPIN CAN ==>> 1 ==>> ENTER
jak to przelaczysz to zaczna dzialac cykle G81, G82, G83, G85, G89 poza osia
nalezy tylko uwazac bo nie bedzie zabezpieczenia przed wjazdem w material z cyklu bez obrotow wrzeciona :] jak jeszcze jakies pytania ad live tools'ów to smialo
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Wielkie dzięki,
za przejrzystą instrukcję,
Wszystko działa jak w opisie.
Jestem dośc świeży
na sterowanieu Hassa.
Ponieżej podaję jak wykorzystałem cykl G83 po odblokowaniu pozaosiowego wiercenia - może się przyda komuś, jak ja, początkującemu na Hassie:
.
.
G0 X30. Z5.
M154 (włącznie osi C)
G80 G98
C30 .M14 (kąt 30 i hamulec wrzeciona)
G83 Z-35. R1. Q6000 F50.
M15 (wyłącznie hamulca)
C60. M14
M15
C90. M14
M15
G80
M155 (wyłącznie trybu osi C)
.
.
za przejrzystą instrukcję,
Wszystko działa jak w opisie.
Jestem dośc świeży

Ponieżej podaję jak wykorzystałem cykl G83 po odblokowaniu pozaosiowego wiercenia - może się przyda komuś, jak ja, początkującemu na Hassie:
.
.
G0 X30. Z5.
M154 (włącznie osi C)
G80 G98
C30 .M14 (kąt 30 i hamulec wrzeciona)
G83 Z-35. R1. Q6000 F50.
M15 (wyłącznie hamulca)
C60. M14
M15
C90. M14
M15