tokarka proxxon pd400

czy warto taką tokarkę?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

tokarka proxxon pd400

#1

Post napisał: kalreg » 01 maja 2019, 15:57

Drodzy koledzy (i koleżanki!)

Przymierzam się do zakupu tokarki, i nie ukrywam - marzy mi się w wersji cnc, choć póki co nie miałem styczności z tokarkami - za to bardzo dużo frezowałem z cnc.
Rozejrzałem siętroche po rynku i wpadł mi w oko taki oto sprzęt:

[niestety nie mogę wkleić linku z allegro - podaję nr aukcji: 7071170504]

Nie mogę za bardzo znaleźc opinii nt tej obrabiarki i sprzętu proxxona więc pomyślałem - zapytam. Konieczne jest gwintowanie wewnetrzne i zewnetrzne, mile widziane frezowanie slotów po zewnętrznej.
Idealnym rozwiązaniem byłaby tokarka która potrafi wziąć co najmniej 50cm pomiedzy kły. Posuw poprzeczny tej maszyny to 85mm a wysokość nad saniami 116mm. Czy to znaczy że mogę toczyć coś o średnicy 2x116mm czy 2x85mm ?

Chciałbym na niej toczyć drewno ale również stal, jak zapoznam się z maszyną. I pytanie teraz - czy to da rade ze stalą? Jak z precyzją. Chętnie przeczytam każdą opinię no i oczywiście jeśli macie zamienniki w kwocie do ok 25-30tys netto - proszę o sugestie.

Kalreg.



Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1620
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: tokarka proxxon pd400

#2

Post napisał: rc36 » 01 maja 2019, 17:35

Waga 45kg :) to goowienko nadaje się tylko do toczenia plastiku względnie aluminium, zmień obiekt pożądania bo w tym budżecie można kupić naprawdę ładną, używaną tokarkę i jeszcze się sporo zostanie.
Np. kilka tygodni temu było do kupienia EMCO V11 za 9000zł z kolumną frezującą.

Przykładowe foto

Obrazek


Autor tematu
kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: tokarka proxxon pd400

#3

Post napisał: kalreg » 01 maja 2019, 17:45

Ta właśnie wwaga mnie troche zniechęcała. Niestety nie mogę kupić używki - tylko nowy sprzęt. No i ta zaproponowana przez Ciebie chyba nie jest cnc?
Poprosze o modele żebym mógł pooglądać.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1620
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: tokarka proxxon pd400

#4

Post napisał: rc36 » 01 maja 2019, 19:08

No tak nie zwróciłem uwagi że ma to być tokarka cnc :oops:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4584
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: tokarka proxxon pd400

#5

Post napisał: adam Fx » 01 maja 2019, 22:55

taki sobie ten proxxon
konik aluminiowy
jakie tam jest sterowanie i program?
dziwny jest opis gwintowania ... jakie koła zmianowanie? przecież to CNC powinna gwintować na podstawie enkodera wrzeciona

z Twoim budżetem to ciężko o cos lepszego
może takie coś https://www.cormak.pl/pl/551-z-plaskim-lozem?page=2
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2943
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: tokarka proxxon pd400

#6

Post napisał: dance1 » 02 maja 2019, 09:26

do tego proxxona można dokupić zestaw składający się z enkodera, paska itd który umożliwia wykonywanie gwintów (bzdura jakaś patrząc na cenę tej nie oszukujmy się słabej maszynki).
Szybciej już kupiłbym manualnego chińczyka i przerobił na cnc, lub też "zwłoki" przemysłowej maszyny bez sterowania, silników, elektryki i dorzucił całość od szgh
I don't like principles, I prefer prejudices


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6599
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: tokarka proxxon pd400

#7

Post napisał: pukury » 02 maja 2019, 11:27

Hej.
Cena " trochę " wygórowana - jak za takie coś.
Jak napisał Kol. - inny chinol i przeróbka na cnc.
I jeszcze kasy zostanie na oprzyrządowanie.
Wystarczy policzyć.
Na forum jest sporo o przeróbkach chinoli na cnc.
W tej postaci co w aukcji to gwintów nie porobisz .
pzd.
rebeliant


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2943
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: tokarka proxxon pd400

#8

Post napisał: dance1 » 02 maja 2019, 20:50

pukury pisze:
02 maja 2019, 11:27
Na forum jest sporo o przeróbkach chinoli na cnc
na sam początek proponuję pooglądać filmy kolegi adam Fx (3 posty wyżej znajdziesz link :wink: ) tam wiele znajdziesz o chińczykach jak i ich "adaptacji" na cnc.
dodam tylko że do proxxona zestaw do gwintowania czyli enoder, 2 koła i pasek to koszt 2500-3000zł :lol: :lol: :lol:
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”