Tokarka otwor z napedzanego narzedzia - problem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Tokarka otwor z napedzanego narzedzia - problem

#1

Post napisał: blasterpl » 09 cze 2017, 16:56

otwór z napędzanego narzędzia kątowego , jak widać lub nie , nie jest on na środku , przesuniecie ok. 1mm . Nie jest przekoszony (jest prostopadły do powierzchni) , nie jest rozbity (wiertło ø10 a otwór ma ø10.06) . Gdzie lezy problem :???:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 21:09 przez blasterpl, łącznie zmieniany 3 razy.



Tagi:


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1676
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#2

Post napisał: InzSpawalnik » 09 cze 2017, 19:58

Jak dla mnie idealnie na srodku jest :):):):)

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 479
Rejestracja: 23 wrz 2013, 13:44
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: viper » 09 cze 2017, 21:26

osi Y podejrzewam że raczej nie ma bo tematu by nie było.
Ja bym pierwsze sprawdził czujnikiem równoległość wiertła zamontowanego w oprawce kątowej względem suportu X. Czyli założyć czujnik na bok wiertła i jeździć w X.
Jak do paru setek na odcinku 5cm będzie się mieścić to przynajmniej jedno można wyeliminować.


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#4

Post napisał: Armstec » 09 cze 2017, 21:32

Nie wiem w jakiej maszynie ale zakładam że chodzi o tokarke X,Z z obrotową Osią C... natomiast osi Y nie ma ?

Skoro prostopadle wierci 90* (narzędzie jest równoległe do osi X sprawdzone czujnikiem jak kolega wyżej zasugerował )czyli obrot osi C jest ok

To wygląda że Oś narzędzia jest pod lub nad osią wrzeciona tokarki w osi Y

regulacji wysokości narzędzia w uchwycie rozumiem nie ma ?

Pytanie wtedy czy samo narzędzie jest za nisko/ za wysoko w osi Y czy cała oś C
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 22:01 przez Armstec, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#5

Post napisał: blasterpl » 09 cze 2017, 21:58

Maszyna to tokarka z osia C , bez osi Y . Wszystko wskazuje na to , ze oś narzędzia jest pod lub nad osią wrzeciona tokarki . Jak widać na foto najpierw było wykonane spłaszczenie ( to spłaszczenie było robione napędzanym narzędziem prostym) , następnie był wiercony otwór (napędzane narzędzie kątowe). Jako ze otwór jest prostopadły do powierzchni spłaszczenia to domniemam ze problemu z nieuregulowana tarcza zmieniacza narzędzi nie ma. Zamienic gniazdo na tarczy :?: , mam inna oprawkę napędzaną może tez wymienię .


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: Armstec » 09 cze 2017, 22:10

wszystkie gniazda teoretycznie są identycznie chyba niczego to nie zmieni

pierw bym zawężał poszukiwania czy narzędzie tylko jest pod/nad osią wrzeciona czy cała tarcza ośi C

(choć jak cała oś C to i przewężenie by nie było przez środek wałka tylko też by milimetr odbiegało)


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#7

Post napisał: blasterpl » 09 cze 2017, 22:48

Zrobie test , w uchwycie zatocze w stożek jakiś wałek , w oprawkę wkręcę jakiś wałek ze stożkiem na końcu i zobaczę czy "trafiają" na siebie ich końce , coś to może rozjaśni.


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: Armstec » 10 cze 2017, 03:13

zwykłe małe gwintowniki jak masz pod ręką (niektóre na końcach mają ostre jak igła stożki )

Obrazek


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#9

Post napisał: blasterpl » 10 cze 2017, 09:01

Dobra myśl :wink:

Okazało się , ze trzeba było regulować tarcze zmieniacza narzędzi. W osi X po zadaniu maszynie X0 bylo jak na 1 foto . dołożyłem jeszcze -0.65mm . Jako ze nie za bardzo wiem jak to zrobić inaczej to po prostu skorygowałem offsety narzędzi w tabeli dla osi X . Skorygowałem tez położenie tarczy kątowo (odkręciłem śruby na tarczy i delikatnie na zegar obracałem). Efekt foto 2 . Otwór teraz jest w osi :mrgreen: Jak te regulacje powinny wyglądać robione zgodnie ze sztuka :?:
Obrazek

Obrazek


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#10

Post napisał: Armstec » 11 cze 2017, 01:59

a co z tym wierceniem poprzecznie, juz jest ok? bo zero na X ma wpływ chyba tylko na głebokość wiercenia poprzecznie, nie na wyśrodkowanie otworu

PS. nieznane własciwosci gwintownika... skoro wiadomo jaki jest skok gwintu to jest możliwy odczyt...
Na ekranie można zmierzyć wysokość odchylenia miedzy osiami i policzyć z proporcji
(akurat na obrazku poniżej są na równej wysokości wiec nie ma co mierzyc )
Załączniki
uuuuuuu.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”