Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Tak też to wygląda (DTR) w moim odczuciu po jej przeczytaniu.strikexp pisze:Najlepiej to poszukaj informacji u producenta oleju np Lotos czy Shell. Te chińskie DTR-ki są pisane przez handlowców albo tłumaczone z chińskiego gdzie panują inne "standardy" jakości. Więc lepiej słuchać producenta/dystrybutora oleju niż sprzedawcy maszyny. Ci pierwsi na ogół dostają obszerne informacje od producenta, a i przedstawiciele handlowi są odpowiednio doszkalani żeby nie psuli marki.
Popytam rzeczywiście u producentów olejów, U siebie używam Millersa do silników, może i oni mają coś do tokarek.
[ Dodano: 2017-10-24, 22:06 ]
Póki co sprawdziłem bicie na szczękach 0.01-0.00 chyba całkiem nieźle, bicie na kle 10cm od szczęk 0.01-0.03 jak dla mnie bomba (dodam, że pierwszy raz w życiu ustawiałem detal w kłach tokarki).rc36 pisze:Nie tak ostro bo ci żyłka pęknie, Nie jest powiedziane że ten chńczyk nie jest wart swojej ceny. Za taką tokarkę renomowanego producenta trzeba by dać ze 100 000 albo jeszcze więcej, tą być może wystarczy podregulować i będzie można toczyć cuda na kiju.dance1 pisze: kupujesz takie gówno, sorry niewytłumaczalne....
Zamontowałem też cylinder tłoka 94mm stroker (czyli coś co będzie toczone najczęściej u mnie) i na końcu udało mi się ustawić 0.02mm bicia jak dla mnie wystarczająco dokładnie.
A Chińskich wałów chrom-moly, korbowodów chrom-moly (I-beam i h-beam), tłoków i cylindrów, klawiatur etc... używam na co dzień i biją na głowę takie marki jak MAHLE czy KS.
Moi producenci z Chin mówią w prost, że jakoż zależy od zapotrzebowania dystrybutora a w większości CCC (cena czyni cuda). My stawiamy na jakość z czego "nasi" Chińczycy są bardzo zadowoleni bo lubią robić "jakościowe" produkty.