TOKARKA MAKTEK TYTAN 300 X 180

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
janosik666
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2011, 22:22
Lokalizacja: miasto

TOKARKA MAKTEK TYTAN 300 X 180

#1

Post napisał: janosik666 » 17 mar 2011, 21:35

Witam zakupiłem ostatnio TOKARKE MAKTEK TYTAN 300 X 180
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na początku chciałbym wyjąśnić że toczenie zacząłem od niedawna i i nigdy nie miałem tokarki
Pytania:
Czy ktoś z was posiada tą tokarkę i instrukcje do niej??
potoczyłem troche w alu i metalu wydaje mi sie ze na 400w jest troche za słaba musze skrawać 0,050mm żeby jej nie zatrzymać co o tym myślicie ??
może macie jakieś sposoby sprawdzenia jej ?? może silnik już skończony sam już nie wiem co z nią ;/



Tagi:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 10523
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#2

Post napisał: kamar » 17 mar 2011, 22:31

I skacowani wstają TYTANI :) 400w i to sie nazywa TYTAN ?
Streszczajmy się. Świat jest przeludniony słowami.
S.J.Lec

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#3

Post napisał: Piotrjub » 17 mar 2011, 22:39

eeeeeeeeeeeeeee tam Tytani po prostu robili cuda. Myślę że problem leży po stronie operatora, on po prostu powoli przestaje wierzyć w cuda a wtedy wracają do życia normalne prawa z fizyki.


Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 277
Rejestracja: 21 lis 2006, 12:22
Lokalizacja: Polkowice

#4

Post napisał: Seemann » 18 mar 2011, 00:25

W zeszłym tygodniu widziałem takiego tytana w praktikerze za 55euro, a 15km dalej po "naszej" stronie kosztuje już 1999zł. Pokręciłem trochę korbkami i całkiem fajna zabawka, ale nie spodziewałbym się że ktoś może na tym chcieć obrobić stal :smile: 400W to naprawde niewiele, zapomnij o stali.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4217
Rejestracja: 28 wrz 2007, 08:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#5

Post napisał: BYDGOST » 18 mar 2011, 01:11

To jest sprzęt taki z przymrużeniem oka, ale do zabawy może być. Nie wiem czy jest gdzieś dostępna instrukcja po polsku. Tu jest taka:
http://littlemachineshop.com/Info/MiniL ... sGuide.pdf
Nazywa się inaczej, ale to ta sama maszyna wykonana przez małe żółte rączki.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.


mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#6

Post napisał: mrozanski » 18 mar 2011, 09:29

ten silnik chyba tyle nie ma skoro dzieje sie tak jak piszesz... toczylem na tokarce o mocy 500w starej polskiej i nie bylo problemu w stali przy skrawaniu powyzej 1mm

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4217
Rejestracja: 28 wrz 2007, 08:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#7

Post napisał: BYDGOST » 18 mar 2011, 12:03

Toż silnik OUS 1 ma 370W i ładnie toczy w stali. Te 400W wydaje się być naciągane. Trzeba mieć na uwadze, że jakość toczenia zależy od parametrów i konstrukcji tokarki. Sama moc nie wskazuje nam jak będzie się toczyło na danej maszynie.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#8

Post napisał: Mariuszczs » 18 mar 2011, 12:10

naciągane czy nie - można zmierzyc pobór prądu przy obciążeniu i policzyc moc ( pewnie wyjdzie 150W )


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6175
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#9

Post napisał: pukury » 18 mar 2011, 12:21

witam.
bez przesady - da się na TYM toczyć i to spokojnie .
w sumie to chciałbym mieć taką w domu :lol:
nie to co mam - a mogę wytoczyć właściwie co chcę .
pozdrawiam .


Autor tematu
janosik666
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 mar 2011, 22:22
Lokalizacja: miasto

#10

Post napisał: janosik666 » 18 mar 2011, 16:05

eh to zakupiłem sprzecik ;) moze wladowal bym tam lepszy silnik lub sprzedac? 1800 z kompletem nozy pewnie pojdzie na allegro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”