Tokarka KERN

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Tokarka KERN

Post napisał: BYDGOST » 25 kwie 2012, 16:08

Jest tokarka KERN. Dość wiekowa, ale jej wartość polega na tym, że jest kompletna (aktualnie w częściach), solidna i jest po szlifowaniu łoża. Czeka ją jeszcze wylewanie suportu. Z braku dostępu do niej nie mogłem zrobić obszernych zdjęć, ale wstawiam to co już mogę.
Tak wygląda logo:
Obrazek
Wrzeciennik - odboczka
Obrazek
Konik gotowy do biegu:
Obrazek
Wrzeciennik od tyłu:
Obrazek
Imak z widokiem na wrzeciennik. Wrzeciennik ma głębokie wybrania po bokach, w które wchodzą ramiona suportu przy dojeździe do uchwytu.
Obrazek
Wrzeciono tak wyglądało a teraz jest już montowane.
Obrazek
Skrzynka posuwów. Zostały w niej wymienione niektóre koła na nowe.
Obrazek
Skrzynka suportowa. Biednie wygląda z tym połamanym kołem, ale jest kompletna i innych uszkodzeń nie ma.
Obrazek
Skrzynia biegów zamontowana pod wrzecionem. Pod nią miejsce na silnik dwubiegowy, który nie oparł się sprytnym rączkom i go nie ma. Trzeba poszukać nowy.
Obrazek
I najlepsze na koniec: "KOMPUTER" mechaniczny. W lewym okienku wybiera się prędkość skrawania. W prawym - średnicę obrabianego przedmiotu. W środkowym okienku "komputer wylicza" wymaganą prędkość obrotową wrzeciona i jednocześnie pokazuje potrzebne położenie dźwigni oraz zakres obrotów silnika: niskie lub wysokie bo silnik był dwubiegowy. Innych tabliczek nie ma.
Obrazek
Nie wiem jeszcze co ustawianiem posuwów i skoków gwintów bo gitary też nie ma! Nie, że też ukradli, ale po prostu wszystko ustawiane jest dźwigniami i nie ma potrzeby wymiany kół zębatych. Może służył do tego drugi "komputer"?

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Tokarka KERN

Post napisał: kamar » 25 kwie 2012, 18:44

BYDGOST pisze: I najlepsze na koniec: "KOMPUTER" mechaniczny. "?
Podobny "komputer", tyle że papierowy wyliczał kiedyś dni płodne i niepłodne. :)
I przyrost był. :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 25 kwie 2012, 19:52

No nie wiem. Może można go przeprogramować.
A o samej tokarce napiszę jeszcze gdy dowiem się więcej. No i składam apel do osób, które dysponują jakąkolwiek dokumentacją. Teraz jeszcze nie wiem nawet jaki to typ.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 01 lip 2012, 16:54

Znalazły się tabliczki do tej tokarki. Zamieszczam, może komuś przydadzą się.
Tabliczka zalecanych prędkości skrawania. Dotychczas spotykałem się, że te dane zawierają DTR a tu jest na maszynie.
Obrazek
Ustawienie dźwigni dla gwintu metrycznego, calowego i modułowego oraz posuwu wzdłużnego i poprzecznego.
ObrazekObrazek

xFolux
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka KERN

Post napisał: xFolux » 19 cze 2024, 21:44

Mam problem z takim samym typem tokarki, nie mogę wyciągnąć skrzynki przekładniowej, widzę u Pana wyciągnięty cały dekiel z przekładni ja nie mogę wyciągnąć coś trzyma na dole. Gdzie jest problem?

Proszę o numer tel.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”