Jest tokarka KERN. Dość wiekowa, ale jej wartość polega na tym, że jest kompletna (aktualnie w częściach), solidna i jest po szlifowaniu łoża. Czeka ją jeszcze wylewanie suportu. Z braku dostępu do niej nie mogłem zrobić obszernych zdjęć, ale wstawiam to co już mogę.
Tak wygląda logo:
Wrzeciennik - odboczka
Konik gotowy do biegu:
Wrzeciennik od tyłu:
Imak z widokiem na wrzeciennik. Wrzeciennik ma głębokie wybrania po bokach, w które wchodzą ramiona suportu przy dojeździe do uchwytu.
Wrzeciono tak wyglądało a teraz jest już montowane.
Skrzynka posuwów. Zostały w niej wymienione niektóre koła na nowe.
Skrzynka suportowa. Biednie wygląda z tym połamanym kołem, ale jest kompletna i innych uszkodzeń nie ma.
Skrzynia biegów zamontowana pod wrzecionem. Pod nią miejsce na silnik dwubiegowy, który nie oparł się sprytnym rączkom i go nie ma. Trzeba poszukać nowy.
I najlepsze na koniec: "KOMPUTER" mechaniczny. W lewym okienku wybiera się prędkość skrawania. W prawym - średnicę obrabianego przedmiotu. W środkowym okienku "komputer wylicza" wymaganą prędkość obrotową wrzeciona i jednocześnie pokazuje potrzebne położenie dźwigni oraz zakres obrotów silnika: niskie lub wysokie bo silnik był dwubiegowy. Innych tabliczek nie ma.
Nie wiem jeszcze co ustawianiem posuwów i skoków gwintów bo gitary też nie ma! Nie, że też ukradli, ale po prostu wszystko ustawiane jest dźwigniami i nie ma potrzeby wymiany kół zębatych. Może służył do tego drugi "komputer"?
Tokarka KERN
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Tokarka KERN
Podobny "komputer", tyle że papierowy wyliczał kiedyś dni płodne i niepłodne.BYDGOST pisze: I najlepsze na koniec: "KOMPUTER" mechaniczny. "?
I przyrost był.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Znalazły się tabliczki do tej tokarki. Zamieszczam, może komuś przydadzą się.
Tabliczka zalecanych prędkości skrawania. Dotychczas spotykałem się, że te dane zawierają DTR a tu jest na maszynie.
Ustawienie dźwigni dla gwintu metrycznego, calowego i modułowego oraz posuwu wzdłużnego i poprzecznego.
Tabliczka zalecanych prędkości skrawania. Dotychczas spotykałem się, że te dane zawierają DTR a tu jest na maszynie.
Ustawienie dźwigni dla gwintu metrycznego, calowego i modułowego oraz posuwu wzdłużnego i poprzecznego.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka KERN
Mam problem z takim samym typem tokarki, nie mogę wyciągnąć skrzynki przekładniowej, widzę u Pana wyciągnięty cały dekiel z przekładni ja nie mogę wyciągnąć coś trzyma na dole. Gdzie jest problem?
Proszę o numer tel.
Proszę o numer tel.