Tokarka JANUS

Praca tokarki w odwrotną stronę

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
MichalF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2020, 12:42

Tokarka JANUS

#1

Post napisał: MichalF » 13 wrz 2020, 12:54

Witam.
Powstał problem tego typu iż do firmy przyjechała tokarka JANUS i stała nie podłączona do sieci przez ponad rok. Podczas podłączenia i próby uruchomienia maszyny okazało się że baterie były "rozwalone" i program fanuc nie chciał się uruchomić. Po wymianie baterii na nowe oraz zbazowaniu maszyny przyszedł czas na pierwsze testy. Przyszedł do firmy operator tokarki Cnc, napisał program na obrobienie materiału, wcisnął start i okazało się że tokarka wszystkie polecenia wykonuje w odwrotną stronę tj. Zamiast dojeżdżać do wrzeciona to od niego odjeżdża i wszystkie polecenia wykonuje analogicznie odwrotnie. Pytanie moje brzmi co mogło się stać z programem? Czy da się to jakoś w prosty sposób naprawić?




atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1467
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka JANUS

#2

Post napisał: atlc » 13 wrz 2020, 12:57

Ta maszynka nie ma zapewne krańcówek i trzyma pozycję na "niby absolutnych" enkoderach, tj ma do servopacka podpięte baterie? Servopacki Fanuc?


Autor tematu
MichalF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2020, 12:42

Re: Tokarka JANUS

#3

Post napisał: MichalF » 13 wrz 2020, 13:48

Tak


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1467
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka JANUS

#4

Post napisał: atlc » 13 wrz 2020, 14:06

Obficie sypiesz informacjami.. :D

Które baterie padły? W servopackach, które utrzymują "absolutną" pozycję, czy baterie w kontrolerze ruchu, które podtrzymują dane maszynowe?
W którym punkcie ustawiliście zero maszynowe?
Jeżeli wprowadzaliście od nowa dane maszynowe to najpewniej jest źle ustawiony parametr odpowiadający za kierunek pracy osi.
Może być np jako "X-axis direction signal" i wprowadza się 0 lub 1 w zależności od kierunku ruchu.
Nie wiem jaka to wersja sterowania więc nic więcej Ci nie podam.


Autor tematu
MichalF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2020, 12:42

Re: Tokarka JANUS

#5

Post napisał: MichalF » 13 wrz 2020, 14:22

Padły dwa zestawy baterii, za godzinkę, dwie podeślę zdjęcie maszyny j wersji oprogramowania

Dodane 8 minuty 3 sekundy:
Jutro też wezmę z pracy instrukcje wedle której ustalane było zero maszynowe


Autor tematu
MichalF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2020, 12:42

Re: Tokarka JANUS

#6

Post napisał: MichalF » 13 wrz 2020, 18:26

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6885
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Tokarka JANUS

#7

Post napisał: WZÓR » 14 wrz 2020, 07:14

MichalF pisze:
13 wrz 2020, 12:54
...Czy da się to jakoś w prosty sposób naprawić?
Tak , poprawić błędy wynikające z odbioru maszyny , wezwać serwisanta i zrobić pierwsze uruchomienie.

Mariusz.


Autor tematu
MichalF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2020, 12:42

Re: Tokarka JANUS

#8

Post napisał: MichalF » 14 wrz 2020, 20:03

Obrazek

W taki sposób zostały ustawione osie

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2234
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Tokarka JANUS

#9

Post napisał: Petroholic » 16 wrz 2020, 18:07

MichalF pisze:do firmy przyjechała tokarka JANUS i stała nie podłączona do sieci przez ponad rok
A zakupiona była jako nowa czy używana? Jeśli nowa to tak jak WZÓR pisze. Wezwać serwisanta od sprzedawcy bo ustawienie maszyny i pierwsze uruchomienie jest w cenie maszyny... Nie dopełnili tego obowiązku po sprzedaży...


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1467
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tokarka JANUS

#10

Post napisał: atlc » 16 wrz 2020, 18:41

Podaj jeszcze jaki model serwopaków tam jest.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”