Tokarka CNC od podstaw

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

Tokarka CNC od podstaw

#1

Post napisał: FDSA » 29 paź 2015, 19:54

Witajcie

Zaczynam zabierać się za tokarynkę rewolwerową... wielka nie będzie... tak żebym mógł przetoczyć fi200 w bardzo miękkim (np POM-C) i do 50 mm w czymś twardszym bez podparcia. Jakby mi się udało toczyć jednostkowo kwasówkę byłoby super ale nie mam doświadczenia więc to pozostawiam w kwestii marzeń na razie do puki sobie testów na manualnej nie przeprowadzę :) Rozważam też możliwość założenia szlifierki żeby sobie np śrubę kulową zarobić lub czasem szlifnąć dla wyglądu obudowę jakiegoś wyszukanego czujnika elektronicznego.

Pytanie jakie mam pierwsze... napęd.

Myślałem o hybrydzie typu przeniesienie paskiem i na tym pasku mieć 2 przełożenia a resztę załatwić elektronicznie. Chyba że w praktyce silnik da radę bez przekładania pasków. Tutaj nasuwa się wątpliwość jaki silnik wypada założyć. Myślałem o

1 Jamniku 2.2 KW przewiniętym na 230V (chyba że kupię już gdzieś trujkąt pod falownik 230) + falownik + enkoder

2.lub szukać za podobne pieniądze serwa koło 1,5 kw.

Jak sądzicie... które rozwiązanie lepsze? Jamnik podoba mi się o tyle że za kasę rzędu 1500zł będę miał nowe... drugie chyba daje większe możliwości choć czy napewno?

Pozdrawiam
FDSA



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 30 paź 2015, 00:29

Jak chcesz CNC to tylko falownik lub serwo bo jak inaczej będziesz regulował obroty? serwo daje pozycjonowanie ale koszta są wysokie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#3

Post napisał: FDSA » 30 paź 2015, 07:28

O widzisz.... o tym zapomniałem.... jakby dorobił mikrowrzeciono to można na serwie jakąś grawerkę zrobić ;-) z ceną jak mowie... można znaleś coś używanego zwłaszcza ze tej mocy serwa nie są rozrywane...

Jakieś ine za / przeciw ?

Pozdrawiam
FDSA

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#4

Post napisał: syntetyczny » 30 paź 2015, 10:32

duże fi...Jaki uchwyt tam będzie?Bo to od tego też zależy jakiej mocy trzeba użyć silnik.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#5

Post napisał: FDSA » 30 paź 2015, 10:47

Uchwyt pewnie 160... choć może 200.... nie wiem tak naprawdę jeszcze... ale tym Fi to bym się nie przejmował bo miejsce na przekładnię i tak będzie w razie czego.
Zdaję sobie sprawę że przy ekstremalnie niskich obrotach to będzie kłopot z momentem ale takie średnice to sporadycznie zapewne. Standardowo do Fi100 zakładam jakieś serie.

Na ten moment jeśli znajdę coś do w granicach 1-1,5 zł używanego to będzie serwo jak nie to będę się zastanawiał dalej :)

Pozdrawiam
FDSA


motojastrzab
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2015, 11:04
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

#6

Post napisał: motojastrzab » 30 paź 2015, 11:05

mam pytanie ile zbudowanie takiej maszyny zajmuje czasu od podstaw?
dobresamochody.waw.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#7

Post napisał: FDSA » 30 paź 2015, 11:48

Myślę że jak będę się zajmował tylko tym to mając już koncepcję opracowaną 2 miesiące powinien wystarczyć... a czas pokaże jak będzie :)

Pozdrawiam
FDSA


jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 742
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

#8

Post napisał: jarucki » 30 paź 2015, 17:02

Wydaje mi sie ze 2.2 kw bez skrzyni Bedzie przy słabawe, chyba ze będziesz zbierał malo.
Ale chętnie posluchalbym opini profesjonalistów, bo tez mam ochotę na wywalenie skrzyni i zapodanie samego silnika koniec offtopa.
Na serwie to można by byli bardzo fajne rzeczy robić :D


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#9

Post napisał: dance1 » 30 paź 2015, 18:32

osobiście szedłbym w serwo, większe możliwości jak już się to draństwo wysteruje :lol:
mam na stanie 4 zestawy serw z nowo nabytej maszyny do zezłomowania, pstryknę jutro jakieś foty bo nawet nie sprawdzałem jeszcze jakiej mocy, strzelając z 4kW (centrum do kamlota) z falownikiem 16kW.
servopack-i osai, jak sobie poradzisz z podłączeniem jeden zestaw oddam jak sobie kuriera czy inny transport z uk zorganizujesz.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#10

Post napisał: FDSA » 30 paź 2015, 19:37

Serwo 1.7kw to 4Nm.... przy 4000rpm....

W nutolku mamy 0.5kw przy 2800. Co przy prostych przeliczeniach powinno dać około 0.18Nm.Z proporcji bez strat mamy 0.25Nm dla 2000 rpm. 4Nm bedziemy mieli na nutolku dopiero przy 125obrotach.

Jeśli się nie pomyliłem nigdzie to powinno serwo bez poblemu dać radę. Siln8k 2.2 kw tez chyba sobie poradzi. Ewentualnie jedno przełożenie na szybki i na wolno...

4kw to sporawo.... zasilanie pewnie 3f? Ale odezwe sie na pw. Transport to maly problem ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”