Toczenie śruby. Mocowanie przedmiotu.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 21 lis 2014, 17:18

szuler666 pisze:
lewy10psdw pisze:Kolego jasiu, po to jest forum aby dzielić się wiedzą i pomagać. Myśląc o proponowanym rozwiązaniu oprócz naciągania myślę też o tym że będzie to układ utwierdzony z obu stron który jest dużo sztywniejszy niż podpieranie koniem.
Tys chłopie chyba nic długiego nie toczył i za choler nie wiesz do czego w tokarce jest podtrzymka :mrgreen:
Boże widzisz a nie grzmisz, gdyby w tej tokarce była podtrzymka dawno byśmy jej użyli.
RomanJ4 pisze:
lewy10psdw pisze:myślę też o tym że będzie to układ utwierdzony z obu stron który jest dużo sztywniejszy niż podpieranie koniem.
Niekoniecznie. 370mm przy ø28mm to sam w sobie dość sztywny układ, ale niezależnie od tego czy podeprzesz drugi koniec koniem, czy złapiesz drugim uchwytem z odciąganiem , to i tak im bliżej środka tym więcej będzie ustępować pod naporem noża (może odrobinkę mniej). Podobnie jak belka podparta w dwóch punktach pod działaniem siły przesuwającej się wzdłuż niej . Dlatego, że stal choćby najtwardsza, ma swój moduł sprężystości, i dwa węzły na jej skrajach tego nie zniwelują.
(rysunek tylko poglądowy)

Więc praktycznie nie masz wyjścia tylko podeprzeć podtrzymką przesuwną (lub inaczej) do nacinania.

Choć jest też metoda w ogóle bez podpierania końca (długiej) śruby w koniku, ale razem z obrotowym nożem/nożami podobnymi do gwintownicy przesuwa się dopasowany do średnicy śruby zapobiegający odsuwaniu od ostrza przyrząd jak okular (tuleja) mocowany na suporcie,

czyli działanie w zasadzie podobnie jak z podtrzymką. Toczyć dłuższe wałki zresztą też tak można

Romanj4 myślę, że Twoje wzory na ugięcie belki nie mają w tym przypadku racji bytu, prezentujesz belkę obustronnie podpartą (układ wyznaczalny). Według mnie szczęki tokarskie wprowadzają moment utwierdzenia i układ staje się dużo sztywniejszy i statycznie niewyznaczalny. Dzięki za Twoje obrazki, ale o istnieniu głowic do nacinania i walcowania gwintu już wiem. Ciekawe rozwiązania ma np Wagner Werkzeugsysteme.

Obrazek
Na zdjęciu przedstawiony jest układ jaki według mnie odzwierciedla wałek chwytany w dwa uchwyty tokarskie (belka utwierdzona a belka podparta to dwie różne rzeczy), na pierwszy rzut oka widać że dla belki obustronnie utwierdzonej mianownik jest około 5 razy większy a więc ugięcie będzie mniejsze.
jasiu... pisze:I myślisz, że brak podtrzymki ruchomej czymkolwiek nadrobisz? Struna fortepianu też jest mocno naciągnięta, a pod wpływem uderzenia młoteczka i tak się odkształca. U ciebie co najwyżej wyjdą skrzypce, z nożem w roli smyczka.
Kolego Jasiu, tak na szybko zrobiłem symulację ugięcia belki ściskanej i rozciąganej, istnieje coś takiego jak wyboczenie a siła rozciągająca zmniejsza ugięcie

Obrazek
Obrazek

Panowie, na prawdę lubię czytać to forum, dużo można się nauczyć, ale czasami mam wrażenie że pasją niektórych jest wyśmiewanie się a nie dzielenie wiedzą i tylko czyhają
aby dociąć, skompromitować, skwitować poziom wiedzy bez kompletnej znajomości osoby na której temat się wypowiada. Pozdraawiam

Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

Tagi:

szuler666
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: szuler666 » 21 lis 2014, 18:08

lewy10psdw pisze:skwitować poziom wiedzy bez kompletnej znajomości osoby na której temat się wypowiada

nie musze kogos znac osobiście wystarczy ze w danym temacie pleciesz głupoty i to wystarczy do oceny związanej z fachem , trochę w zyciu zawodowy potoczyłem długich detali i to rzedu kilkunastu metrow wiec jakas praktykę mam i wiem jak zachowuje się materiał podczas toczenia i takie teoretyzowanie ni jak nie przekłada się na praktykę quote="lewy10psdw"]Boże widzisz a nie grzmisz, gdyby w tej tokarce była podtrzymka dawno byśmy jej użyli.[/quote]
o braku potrzymki jakos nie wspomniałes
szuler

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 21 lis 2014, 19:12

A co ja mam Ci o wszystkim wspominać ? Skoro pytam o takie rozwiązanie to chyba logiczne że nie mam. Każdy myślący człowiek co ma jakiś kontakt z obróbką wie, że jeżeli obrabiamy najbliżej podparcia to nie drży i po to podtrzymka, a Ty tu prawisz mądrości swoje, nie wnikam co tam sobie toczysz czy toczyłeś i ile masz doświadczenia, takie głupie komentarze nic nie wnoszą do tematu.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

szuler666
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: szuler666 » 21 lis 2014, 20:05

lewy10psdw pisze:takie głupie komentarze nic nie wnoszą do tematu.
to tylko stwierdzenie faktu Twojej głupoty bo jak zapodajesz pytanie odnośnie toczenia długiego detalu to pisz ze maszyna nie posiada podtrzymki i czy sa jakies sprawdzone metody na toczenie bez okulara i na tym poprzestanę
szuler

gaski
Posty w temacie: 1

Post napisał: gaski » 21 lis 2014, 20:56

szuler666 pisze: maszyna nie posiada podtrzymki i czy sa jakies sprawdzone metody na toczenie bez okulara
a "na dechę" toczyłeś?

[ Dodano: 2014-11-21, 20:57 ]
szuler666 pisze: maszyna nie posiada podtrzymki i czy sa jakies sprawdzone metody na toczenie bez okulara
a "na dechę" toczyłeś?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: RomanJ4 » 21 lis 2014, 21:20

lewy10psdw pisze:Romanj4 myślę, że Twoje wzory na ugięcie belki nie mają w tym przypadku racji bytu,
Zgadza się, ma kolega rację, napisałem że jest to
(rysunek tylko poglądowy)
a nie konkretny przykład, po prostu lepszego nie znalazłem, więc te wzory nie mają tu zastosowania. Może byłem niezbyt precyzyjny, za co przepraszam.
pozdrawiam,
Roman

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 21 lis 2014, 21:35

jasiu... pisze:I myślisz, że brak podtrzymki ruchomej czymkolwiek nadrobisz? Struna fortepianu też jest mocno naciągnięta, a pod wpływem uderzenia młoteczka i tak się odkształca. U ciebie co najwyżej wyjdą skrzypce, z nożem w roli smyczka.
kolego Szuler nie brnij dalej w to, wszyscy zrozumieli ze nie ma podtrzymki, co druga wypowiedz to zawierała a Ty dalej sie kompromitujesz. RomanJ piszę z telefonu i przez przypadek Cie dodałem do listy ignorowanych :) właśnie szukam jak to odkręcić. Sorry

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: RomanJ4 » 21 lis 2014, 21:46

W lewo.... :grin: :grin:
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”