TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#1

Post napisał: marwi123 » 12 mar 2019, 13:30

Witam serdecznie

Frezarka na sterowaniu TNC430PA - problem z bazowaniem. Po naprawie liniału nie jestem w stanie wybazować osi Y. Ponieważ maszyna ma enkoder w serwo i dodatkowo liniał, do bazowania muszę pokonać dystans 20mm. Niestety nie jestem w stanie tego osiągnąć. Kombinuję z przekręcaniem liniału (tyle, ile luzu na otworach montażowych) ale nie udaje mi się uzyskać posuwu> 20mm (brakują setki lub tysięczne). Wcześniej wywala komunikat Pkt REF Y: błędny odstęp. W parametrach maszynowych MP1350 = 4. Nie wiem jak to dalej ustawić, bo podejrzewam, że istnieje konflikt pomiędzy liniałem a enkoderem obrotowym. Liniał był naprawiany i wyczyszczony w znanej firmie z Wrocławia, wiec to nie jest problem brudu, czy wilgoci jak gdzieś wyczytałem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 mar 2019, 13:44 przez marwi123, łącznie zmieniany 1 raz.



Zgłoszenia konkursowe


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#2

Post napisał: lepi » 12 mar 2019, 13:44

Jeśli jest krańcówka od bazowania to ją przesuń.


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#3

Post napisał: marwi123 » 12 mar 2019, 14:58

Nie znalazłem żadnych krańcówek. Jest tylko liniał pozycji rzeczywistej i serwo z enkoderem.


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#4

Post napisał: lepi » 12 mar 2019, 15:26

Ja mam krańcówkę do bazowania, potem liniał i na nim index bazowania oraz enkoder dla serwonapędu. Ale to ogólnie rozwiązanie (fabryczne) z pięcioma krańcówkami dla każdej osi. Poszukaj jeszcze. Jeśli na pewno jej nie masz to może być jedynie problem pomiędzy indexem z liniału i indexem serwa. Przekręć lekko enkoder.


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#5

Post napisał: marwi123 » 12 mar 2019, 15:40

Na pewno nie ma krańcówki do bazowania, bo osie można wybazować w dowolnym miejscu. Wystarczy w dowolnym kierunku wykonać posuw minimum 20mm. Dzięki za radę. Pokręcę enkoderem.


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: TNC430 - Pkt REF Y: błedny odstęp

#6

Post napisał: marwi123 » 15 mar 2019, 05:16

Liniał po naprawie ale wciąż uszkodzony i stad ten problem. Zamieniłem miedzy osiami i problem powędrował na kolejną oś a ta jest już ok. Będę reklamował

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”