Taśmociąg w półce

Zakup/budowa

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
AmatorskiAmator
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2018, 12:16

Taśmociąg w półce

#1

Post napisał: AmatorskiAmator » 14 kwie 2018, 12:21

Witam,
mechanizm4.png
mechanizm3.png
mechanizm2.png
mechanizm1.png

Czy zna ktoś firmę która w polsce produkuje podobnego typu mechanizmy?
Ewentualnie gdzie mógłbym skompletować części, aby samemu spróbować to złożyć :)? Nie wydaje się to być zbyt skomplikowane...
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź!




strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1417
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Taśmociąg w półce

#2

Post napisał: strikexp » 15 kwie 2018, 10:02

Nie kupisz tak specjalistycznych części, w Polsce jest kiepsko pod tym względem. Możesz próbować prowizorki:
- jakiś pas skórzany/gumowy/plastikowy (są taśmy do taśmociągów ale drogie i szerokie)
- rolki które da się wmontować w półkę
- silniki krokowe np używane 0,3Nm kupowałem po 5zł
- sterowniki silników, zasilacz

Pytanie tylko jak upchniesz silniki w półkach i jak będziesz sterował ich posuwem...

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Taśmociąg w półce

#3

Post napisał: adam Fx » 16 kwie 2018, 11:21

a ja bym to inaczej ugryzł:
np. pasek zębaty
Arduinio
3 czujki - produkt na skraju , produkt pobrany, brak produktu
zwykły silnik elektryczny (są takie z przekładnią wolnoobrotowe)
i ssr do załączania silnika

Dodane 1 minuta 21 sekundy:
a napęd się zmieści bo jak widać półki są całkiem grube
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 808
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Taśmociąg w półce

#4

Post napisał: rdarek » 16 kwie 2018, 11:52

adam Fx pisze:
16 kwie 2018, 11:21
a ja bym to inaczej ugryzł:
np. pasek zębaty
Arduinio
3 czujki - produkt na skraju , produkt pobrany, brak produktu
zwykły silnik elektryczny (są takie z przekładnią wolnoobrotowe)
i ssr do załączania silnika
W rzeczy samej napęd zmieści się w takiej półce. Co do sposobu sterowana nie będę się wypowiadał. Natomiast zamiast paska zębatego można zastosować taśmy transportowe jest tego sporo i wbrew temu co sądzi nasz "guru" dostępne w naszym kraju.
Obrazek
https://www.google.pl/search?biw=1185&b ... J_QY6OJ7ok
Widzę w tym tylko jeden mały problem. Mianowicie należało by tak opracować konstrukcję; jako modułową, żeby nie rozbierać np. całej półki do wymiany jednego pasa.


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1417
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Taśmociąg w półce

#5

Post napisał: strikexp » 16 kwie 2018, 11:57

adam Fx pisze:
16 kwie 2018, 11:21
3 czujki - produkt na skraju , produkt pobrany, brak produktu
Nie takie łatwe jak się zdaje, produkty mają różne wymiary i kolory. Można zastosować czujniki odbiciowe albo bariery podczerwieni. Ale wątpię żeby to było łatwe, na taśmociągach produkcyjnych są podobne mechanizmy ale tam transportowany obiekt wygląda zawsze tak samo i są dość skomplikowane mechnizmy.
adam Fx pisze:
16 kwie 2018, 11:21
zwykły silnik elektryczny (są takie z przekładnią wolnoobrotowe)
Kupowałem takie silniki po około 70zł, więc tanie nie są. Jeśli mają przekładnie z chińskiej stali to nie pożyją zbyt długo. Moim zdaniem lepiej użyć krokowego i nie martwić się o nierównomierne zużycie przekładni np 50 silników.
W dodatku gdy są dwie taśmy to może dochodzić do nierównomiernego ruchu silników z przekładnią i spychania produktów na boki.


Autor tematu
AmatorskiAmator
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2018, 12:16

Re: Taśmociąg w półce

#6

Post napisał: AmatorskiAmator » 16 kwie 2018, 12:55

Dziękuje serdecznie za wszystkie podpowiedzi!
Czy zamiast czujników, posiadając silniki krokowe będzie można je zaprogramować w taki sposób, aby taśma przejeżdzała określoną odległośc ?
Przypuśćmy że mamy 10 mechanizmów taśmowych na jednej półce,
Uruchamia się silnik X i taśma X przesuwa się o 5cm.
Uruchamia się silnik Y i taśma Y przesuwa się o 10 cm.
Uruchamiają się silniki Z A i B wszystkie przesuwają się o 15 cm ?
Zastanawiam się jak to ugryźć, towary na taśmie nie będą do siebie przylegały, będzie między nimi odstęp...


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1417
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Taśmociąg w półce

#7

Post napisał: strikexp » 16 kwie 2018, 13:08

Właśnie do tego służą silniki krokowe. Jednak jest jeden haczyk, gdy silnik krokowy nie daje rady to gubi tzw kroki. Czyli nie zachowuje właściwego posuwu. Do tego dochodzi ewentualne ślizganie się taśmy transportowej i nierówne odległości pomiędzy produktami (10 razy 1mm to już centymetr pomyłki ;) ). Dlatego tak czy inaczej będziesz musiał użyć czujników.
Możesz skorzystać z faktu że biała taśma transportowa będzie bardzo dobrze odbijała czujnik odbiciowy. A z kolei czarna taśma wcale nie będzie odbijała podczerwieni z czujnika. Tylko tutaj problemem mogą być kolory transportowanych przedmiotów.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Taśmociąg w półce

#8

Post napisał: adam Fx » 16 kwie 2018, 14:42

AmatorskiAmator pisze:Czy zamiast czujników, posiadając silniki krokowe będzie można je zaprogramować w taki sposób, aby taśma przejeżdzała określoną odległośc ?

dla każdego produktu trzeba będzie programować czas podawania (chleb ma ze 300mm a orzeszki 80mm więc przejazd musi być różny a do tego dochodzą odstępy) a czujnik i tak trzeba bo regał musi wiedzieć że ktoś zdjął produkt

dobór napędu to też zależy czy kolega się po prostu bawi czy chce to uruchomić w sieci swoich sklepów gdzie co 30 sek zdejmowany jest produkt.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

elofura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 226
Rejestracja: 16 lut 2010, 14:49
Lokalizacja: Jacentów

Re: Taśmociąg w półce

#9

Post napisał: elofura » 17 kwie 2018, 14:01

A co w przypadku kiedy klient weźmie towar do ręki, po to żeby tylko przeczytać? Nie spodoba mu się i nie będzie mógł odstawić. Bo "nowy" najedzie na jego miejsce...
Zaczynam przygodę.


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1417
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Taśmociąg w półce

#10

Post napisał: strikexp » 17 kwie 2018, 14:06

Panie macane to już Pana! Macać to se Pan możesz babę w domu a nie produkty w moim sklepie :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”