Tanie serwa poszukiwane

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faniron » 01 kwie 2007, 11:24

A jaka to maszyna ?

Tagi:

APY
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: APY » 01 kwie 2007, 15:33

"faniron"A jaka to maszyna ?

Narazie żadna.Ale w przeznaczeniu do frezoawnia drewna i ewntualnie malych elemantów ze stali.

matis
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: matis » 04 maja 2007, 15:26

Witam, ja tez poszukuje rozwiązania napędu. Nie wiem na co sie zdecydować czy serwa czy krokowce.Zastosowanie do wypalarki plazmowej o polu pracy 1500x3000.Chciałbym żeby dobrze latało, ale nie bylo przy tym za drogie.
myslałem o czymś takim

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_4a.htm

Myślicie ze to by dało rade?czy moze cos innego.Strasznie drogi ten sterownik, nie mozna czegos przyjaźniejszego :) zastosowac??

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 04 maja 2007, 15:41

Poruszać się będzie, jeśli większych oporów nie napotka to całkiem sprawnie może chodzić.
Ja mam takie w mojej frezarce (link galeria), ale stery kupowałem oddzielnie. Teraz po oglądaniu jak pracują serwa już nigdy na krokowce nie wrócę ;>
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 06 maja 2007, 14:17

matis pisze:Witam, ja tez poszukuje rozwiązania napędu. Nie wiem na co sie zdecydować czy serwa czy krokowce.Zastosowanie do wypalarki plazmowej o polu pracy 1500x3000.Chciałbym żeby dobrze latało, ale nie bylo przy tym za drogie.
myslałem o czymś takim

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_4a.htm

Myślicie ze to by dało rade?czy moze cos innego.Strasznie drogi ten sterownik, nie mozna czegos przyjaźniejszego :) zastosowac??
powiem koledze szczerze....za te pięniądze to niech sobie w du... wsadzą....

Jak sobie kolega kupi sam osobno, już koledze licze, to za te pięniądze to ma kolega zestaw sterwników m880!! ( kolega markomp77!!!!!!! ma bardzo tanio) + silniki 4,5Nm + zasilacz 18A, 65V ( cnc profi )
3 sterowniki m880 (3x540.. nie więcej niz 560)= 1620pln
3 x 4,5Nm = 900 pln
albo silniki 8- śmio przewodowe z allegro a tej samej cenie
zasilacz 460 pln
opcjonalnie 100 pln - to w miare aktuane dane- optoizolacja ( ja mam od kolegi markopm77)- izolowane wejścia, wyjścia

jest na allegro taka z cnc profi, ale niestey nie ma tam funkcji Enable, oraz izolowane są tyko wyjscia.

ten zestaw z akcesoria to :
silniki -900pln
stery ( za 280 pln można już takie kupic -Markomp77- powtarzam sie :)
3x280 ( nie więcej niż 300) =840 pln
zasilacz 300 pln
I ta nieszczesna płyta głowna z akcesoria , w której po zakupieniu czym prędzej trzeba sprawdzic stan stabilizatora ( już sie zdarzały przypadki zmiany 5- 12V) i koniecznie wymiana radiatora, jak się chce zeby to pochdziło dłużej!
Razem jakieś 2040 + przewody itd...obudowa jakaś ..2500 pln

jest kolega 1000 pln do przodu!!

pyt kolega o coś bardziej przyjaznego?? Są jeszcze sterowniki z Agmy, nie wiem jak ceny , ale jeśli tak jak na wobicie to dzięki ale nie!

wiem, że w Agmie sam zasilacz( bez trafa) to 300 pln! Nie spodziewałbym się czegos mniej przynaznego..

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 06 maja 2007, 16:39

Jeśli ktoś poszukuje mocnego serwa to tutaj jest fajny Bautz http://www.obwodydrukowane.pl/gielda/

matis

Post napisał: matis » 07 maja 2007, 20:56

Kolego Wood Carver dzieki za tak szczegółowe zagłebienie sie w temat:) jestem w kontakcie z markompem77

Pytanie:
Jesli zastosuje silniki 4,5Nm bez przełożenia tylko z kołem zębatym po listwie, to jakie dobrac koło zeby wszystko grało.nie chodzi mi o jakies dokładnie informacje tylko orientacyjnie, jak sie do tego zabrać.

I czy na oś Y stosowac taki sam silnik czy moze być mniejszy?

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 07 maja 2007, 22:48

...to proste...

iloczyn przełożenia w przypadku sruby trapezowej wygląda następująco...

PiR kwadrat ( r przekrój śruby) / posuw ( jaki skok)...otrzymamy proste przełożenie, które oczywiscie należy pomnożyc przez współczynnik stopnia strat-przełożenia napedu...(głównie tarcie) gemeralnie w trapezie x 40-50% ...

w przypadku koła zębatego i listwy sprawa nie jest zbytnio trudna..
silnik 4,5Nm to (*100 /9.81) 45, 87 kg cm
taką siłą działą silnik na ramieniu stycznym do centrum osi o długości 1Cm...musisz zmierzy jakiej siły należy użyc, aby w miare sprawnie poruszac oś...oczywiscie silnik traci moment wraz z prędkoscia, a więc ....

mierzysz ile siły potrzeba aby stabilnie oś pracowałą.....

w zależnosci jaką zebatke założysz...mierzysz jej średnice i liczysz ze wzoru ramienia...

jeśli twój silnik ma 45, 87 kg cm przy r= 1Cm...to ie będzie miał przy r= ( twoja zebatka)
oczywiscie ucąg ten zmaleje....zmaleje stosunek 1/ ( ile razy więszka...)

i liczysz 45,87 * 1/ ( ten stosunek któy ci wyszedł).......teraz otrzymasz realną siłę naporu osi przy twojej zębatce
oczywiscie należy dodac straty związane z tarciem+ jeśli sterowanie kokrokrokowe * 0,7 pomnóż wszystko..

teraz....jeśli twój silnik może realnie ciągle sprawnie poruszac oś, możesz policzyc z jaką prędkoscią...mnianowicie

2*Pi*R twojej zebatki da ci drogę którą na jeden opbrót silnika pokonuje oś, a więc...( przy tej częstosliwoscie pracy silnik będzie miłą moment lekko mniejszy....niewiele...ale można polioczyc korzystając z wykresu zaleznosci momentu i prędkosci przy określonym napieciu)

Jeśli chcesz policzyc z jaką maksymaną prędkoscią możesz pracowac.....musisz wziąc wykres, zobaczyc przy jakiej predkosci silnik ma określone kg*cm= kg*cm potrzebnym do sprawnego!!!! poruszania osi, a więc bezpieczną rezerwą kg*cm

do listwy zębatej, paaska zębatego , a wiecwszędzie tam gdzie jest bezpośrednie przełżenie siły, proponowałbym coś mocniejszego..( jak na moje warunki...) twoja maszynka może byc jakąs grawerką, w której silniki 4,5Nm sie spprawdzą

ze swej strony powiem ci, że na sterowniku m880 i silniku 4,6NM i zamontowanej osi osiągam prędkosc 10cm / sekunde....na dojeździe...silni sprawuje sietak jak dwa moje pozostałę 8,5NM , które potrzebują troche większego jeszcze napięcia.....a
jak zrobie film to zamieszcze...ale silnik silnikowi nie równy...
napiecie zasilania 66V, prad 5,7A

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”