Tanie serwa poszukiwane
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam, ja tez poszukuje rozwiązania napędu. Nie wiem na co sie zdecydować czy serwa czy krokowce.Zastosowanie do wypalarki plazmowej o polu pracy 1500x3000.Chciałbym żeby dobrze latało, ale nie bylo przy tym za drogie.
myslałem o czymś takim
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_4a.htm
Myślicie ze to by dało rade?czy moze cos innego.Strasznie drogi ten sterownik, nie mozna czegos przyjaźniejszego
zastosowac??
myslałem o czymś takim
Myślicie ze to by dało rade?czy moze cos innego.Strasznie drogi ten sterownik, nie mozna czegos przyjaźniejszego

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Poruszać się będzie, jeśli większych oporów nie napotka to całkiem sprawnie może chodzić.
Ja mam takie w mojej frezarce (link galeria), ale stery kupowałem oddzielnie. Teraz po oglądaniu jak pracują serwa już nigdy na krokowce nie wrócę ;>
Ja mam takie w mojej frezarce (link galeria), ale stery kupowałem oddzielnie. Teraz po oglądaniu jak pracują serwa już nigdy na krokowce nie wrócę ;>
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
powiem koledze szczerze....za te pięniądze to niech sobie w du... wsadzą....matis pisze:Witam, ja tez poszukuje rozwiązania napędu. Nie wiem na co sie zdecydować czy serwa czy krokowce.Zastosowanie do wypalarki plazmowej o polu pracy 1500x3000.Chciałbym żeby dobrze latało, ale nie bylo przy tym za drogie.
myslałem o czymś takim
Myślicie ze to by dało rade?czy moze cos innego.Strasznie drogi ten sterownik, nie mozna czegos przyjaźniejszegozastosowac??
Jak sobie kolega kupi sam osobno, już koledze licze, to za te pięniądze to ma kolega zestaw sterwników m880!! ( kolega markomp77!!!!!!! ma bardzo tanio) + silniki 4,5Nm + zasilacz 18A, 65V ( cnc profi )
3 sterowniki m880 (3x540.. nie więcej niz 560)= 1620pln
3 x 4,5Nm = 900 pln
albo silniki 8- śmio przewodowe z allegro a tej samej cenie
zasilacz 460 pln
opcjonalnie 100 pln - to w miare aktuane dane- optoizolacja ( ja mam od kolegi markopm77)- izolowane wejścia, wyjścia
jest na allegro taka z cnc profi, ale niestey nie ma tam funkcji Enable, oraz izolowane są tyko wyjscia.
ten zestaw z akcesoria to :
silniki -900pln
stery ( za 280 pln można już takie kupic -Markomp77- powtarzam sie

3x280 ( nie więcej niż 300) =840 pln
zasilacz 300 pln
I ta nieszczesna płyta głowna z akcesoria , w której po zakupieniu czym prędzej trzeba sprawdzic stan stabilizatora ( już sie zdarzały przypadki zmiany 5- 12V) i koniecznie wymiana radiatora, jak się chce zeby to pochdziło dłużej!
Razem jakieś 2040 + przewody itd...obudowa jakaś ..2500 pln
jest kolega 1000 pln do przodu!!
pyt kolega o coś bardziej przyjaznego?? Są jeszcze sterowniki z Agmy, nie wiem jak ceny , ale jeśli tak jak na wobicie to dzięki ale nie!
wiem, że w Agmie sam zasilacz( bez trafa) to 300 pln! Nie spodziewałbym się czegos mniej przynaznego..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli ktoś poszukuje mocnego serwa to tutaj jest fajny Bautz http://www.obwodydrukowane.pl/gielda/
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Kolego Wood Carver dzieki za tak szczegółowe zagłebienie sie w temat:) jestem w kontakcie z markompem77
Pytanie:
Jesli zastosuje silniki 4,5Nm bez przełożenia tylko z kołem zębatym po listwie, to jakie dobrac koło zeby wszystko grało.nie chodzi mi o jakies dokładnie informacje tylko orientacyjnie, jak sie do tego zabrać.
I czy na oś Y stosowac taki sam silnik czy moze być mniejszy?
Pytanie:
Jesli zastosuje silniki 4,5Nm bez przełożenia tylko z kołem zębatym po listwie, to jakie dobrac koło zeby wszystko grało.nie chodzi mi o jakies dokładnie informacje tylko orientacyjnie, jak sie do tego zabrać.
I czy na oś Y stosowac taki sam silnik czy moze być mniejszy?
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
...to proste...
iloczyn przełożenia w przypadku sruby trapezowej wygląda następująco...
PiR kwadrat ( r przekrój śruby) / posuw ( jaki skok)...otrzymamy proste przełożenie, które oczywiscie należy pomnożyc przez współczynnik stopnia strat-przełożenia napedu...(głównie tarcie) gemeralnie w trapezie x 40-50% ...
w przypadku koła zębatego i listwy sprawa nie jest zbytnio trudna..
silnik 4,5Nm to (*100 /9.81) 45, 87 kg cm
taką siłą działą silnik na ramieniu stycznym do centrum osi o długości 1Cm...musisz zmierzy jakiej siły należy użyc, aby w miare sprawnie poruszac oś...oczywiscie silnik traci moment wraz z prędkoscia, a więc ....
mierzysz ile siły potrzeba aby stabilnie oś pracowałą.....
w zależnosci jaką zebatke założysz...mierzysz jej średnice i liczysz ze wzoru ramienia...
jeśli twój silnik ma 45, 87 kg cm przy r= 1Cm...to ie będzie miał przy r= ( twoja zebatka)
oczywiscie ucąg ten zmaleje....zmaleje stosunek 1/ ( ile razy więszka...)
i liczysz 45,87 * 1/ ( ten stosunek któy ci wyszedł).......teraz otrzymasz realną siłę naporu osi przy twojej zębatce
oczywiscie należy dodac straty związane z tarciem+ jeśli sterowanie kokrokrokowe * 0,7 pomnóż wszystko..
teraz....jeśli twój silnik może realnie ciągle sprawnie poruszac oś, możesz policzyc z jaką prędkoscią...mnianowicie
2*Pi*R twojej zebatki da ci drogę którą na jeden opbrót silnika pokonuje oś, a więc...( przy tej częstosliwoscie pracy silnik będzie miłą moment lekko mniejszy....niewiele...ale można polioczyc korzystając z wykresu zaleznosci momentu i prędkosci przy określonym napieciu)
Jeśli chcesz policzyc z jaką maksymaną prędkoscią możesz pracowac.....musisz wziąc wykres, zobaczyc przy jakiej predkosci silnik ma określone kg*cm= kg*cm potrzebnym do sprawnego!!!! poruszania osi, a więc bezpieczną rezerwą kg*cm
do listwy zębatej, paaska zębatego , a wiecwszędzie tam gdzie jest bezpośrednie przełżenie siły, proponowałbym coś mocniejszego..( jak na moje warunki...) twoja maszynka może byc jakąs grawerką, w której silniki 4,5Nm sie spprawdzą
ze swej strony powiem ci, że na sterowniku m880 i silniku 4,6NM i zamontowanej osi osiągam prędkosc 10cm / sekunde....na dojeździe...silni sprawuje sietak jak dwa moje pozostałę 8,5NM , które potrzebują troche większego jeszcze napięcia.....a
jak zrobie film to zamieszcze...ale silnik silnikowi nie równy...
napiecie zasilania 66V, prad 5,7A
iloczyn przełożenia w przypadku sruby trapezowej wygląda następująco...
PiR kwadrat ( r przekrój śruby) / posuw ( jaki skok)...otrzymamy proste przełożenie, które oczywiscie należy pomnożyc przez współczynnik stopnia strat-przełożenia napedu...(głównie tarcie) gemeralnie w trapezie x 40-50% ...
w przypadku koła zębatego i listwy sprawa nie jest zbytnio trudna..
silnik 4,5Nm to (*100 /9.81) 45, 87 kg cm
taką siłą działą silnik na ramieniu stycznym do centrum osi o długości 1Cm...musisz zmierzy jakiej siły należy użyc, aby w miare sprawnie poruszac oś...oczywiscie silnik traci moment wraz z prędkoscia, a więc ....
mierzysz ile siły potrzeba aby stabilnie oś pracowałą.....
w zależnosci jaką zebatke założysz...mierzysz jej średnice i liczysz ze wzoru ramienia...
jeśli twój silnik ma 45, 87 kg cm przy r= 1Cm...to ie będzie miał przy r= ( twoja zebatka)
oczywiscie ucąg ten zmaleje....zmaleje stosunek 1/ ( ile razy więszka...)
i liczysz 45,87 * 1/ ( ten stosunek któy ci wyszedł).......teraz otrzymasz realną siłę naporu osi przy twojej zębatce
oczywiscie należy dodac straty związane z tarciem+ jeśli sterowanie kokrokrokowe * 0,7 pomnóż wszystko..
teraz....jeśli twój silnik może realnie ciągle sprawnie poruszac oś, możesz policzyc z jaką prędkoscią...mnianowicie
2*Pi*R twojej zebatki da ci drogę którą na jeden opbrót silnika pokonuje oś, a więc...( przy tej częstosliwoscie pracy silnik będzie miłą moment lekko mniejszy....niewiele...ale można polioczyc korzystając z wykresu zaleznosci momentu i prędkosci przy określonym napieciu)
Jeśli chcesz policzyc z jaką maksymaną prędkoscią możesz pracowac.....musisz wziąc wykres, zobaczyc przy jakiej predkosci silnik ma określone kg*cm= kg*cm potrzebnym do sprawnego!!!! poruszania osi, a więc bezpieczną rezerwą kg*cm
do listwy zębatej, paaska zębatego , a wiecwszędzie tam gdzie jest bezpośrednie przełżenie siły, proponowałbym coś mocniejszego..( jak na moje warunki...) twoja maszynka może byc jakąs grawerką, w której silniki 4,5Nm sie spprawdzą
ze swej strony powiem ci, że na sterowniku m880 i silniku 4,6NM i zamontowanej osi osiągam prędkosc 10cm / sekunde....na dojeździe...silni sprawuje sietak jak dwa moje pozostałę 8,5NM , które potrzebują troche większego jeszcze napięcia.....a
jak zrobie film to zamieszcze...ale silnik silnikowi nie równy...
napiecie zasilania 66V, prad 5,7A