Tania frezarka cnc

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
johny0688
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 36
Rejestracja: 28 gru 2011, 00:08
Lokalizacja: Kolbudy k.Gdańska

Tania frezarka cnc

#1

Post napisał: johny0688 » 05 gru 2015, 21:46

Cześć,
Nazywam się Janek i chciał bym przedstawić wam moją pierwszą frezarkę. Na początek zacznę od założeń jakie przyjąłem przed budową.
1. Wykonać konstrukcję jak najtaniej (nie wiedziałem czy mi coś z tego wyjdzie, a nie lubię wydawać pieniędzy na niedokończone projekty)
2. Wykonać frezarkę modelową, która pozwoli przejść cały proces wytworzenia detalu, czyli począwszy od pomysłu, przez projekt CAD, programowanie CAM, symulację w MACH3 i wykonanie na frezarce. Chodziło mi o naukę procesu wytwarzania, mniej zależało mi na precyzji (sztuka dla sztuki)
3. Pole robocze około kartki A4
4. W miarę możliwości elektronikę wykonać samemu (nie wszystko się udało)

Od razu powiem, że najwięcej kłopotów sprawiła mi elektronika. Co prawda mam pewne doświadczenie, potrafię lutować, wiem co to kondensator, opornik, dioda czy tranzystor, znam też prawo Ochma i Kirchoffa ale nigdy przedtem nie wytrawiał płytek, a moje projekty były raczej prymitywne. Po długiej lekturze zdecydowałem się na wykonanie sterowników L297/L298. Są to najprostsze i najtańsze sterowniki więc pomyślałem że pójdzie łatwo. No niestety. Płytki wykonałem metodą termotransfer, całkiem przyzwoicie. Jako zasilanie na początek, użyłem zasilacza komputerowego. Podłączam +5V(logika), podłączam +12V (silniki) i cisza. Silniki nie piszczą, nie trzymają a układ L297 zaczyna się grzać. Długo z tym walczyłem i nie znalazłem rozwiązania. Pomyślałem że wina leży po stronie płytek, więc kupiłem je od naszego sponsora. Podłączam i ku zdziwieniu i rozpaczy, to samo 297 się grzeje. Tu był etap gdzie chciałem porzucić projekt. Ostatecznie okazało się, że przyczyną było zasilanie logiki i silników z tego samego zasilacza. Gdy zasiliłem logikę z osobnego źródła wszystko zaczęło działać prawie poprawnie. Jeżeli ktoś zna przyczynę problemów z zasilaczem komputerowym proszę o wyjaśnienie. Okazało się że nawet płytki, które sam wykonałem działały. Niestety niektóre 297 jak i 298 dostały po tyłku, działały ale gubiły kroki lub kierunki. Musiałem je wymienić. Ostatnio używałem sterownika STEPSTICK (ale opartego o nowy układ, te stare to badziewia) jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Aby trzymać się założenia 1 użyłem najtańszych prowadnic szufladowych z allegro. Stół jest na czterech prowadnicach 280mm, oś x na trzech 400mm a z na dwóch 180mm. Całość jest wiotka same prowadnice mają luzy, nawet bezpośrednio na wózku z kulkami, generalnie masakra. Trzeba było się postarać żeby ustawić je równo ale się udało i pracują cicho, płynnie i bez oporów.
Pod nóż poszła stara półka z płyty wiórowej o grubości 17mm. Całość jest poskładana na czarne wkręty, kołki i dodatkowo sklejona. Sprawia wrażenie sztywnej. Śruby prowadzące M6x1mm (łatwo obliczyć ilość kroków na jednostkę ;)) Silniki kupiłem na allegro używane i najtańsze, jeden ten na osi z wymontowałem ze starej drukarki. Taki zamontowałem na początku, taki został i daje radę. Wrzeciono, najtańsza frezarka marketowa. Frezy jakich używam to grawerskie stożki w różnych rozmiarach oraz wieloostrzowy diamentowy na średnicę 3,175mm.

Po pierwszych próbach pisania mazakiem po kartce i grawerowaniu pcb zadałem sobie pytanie czy można na niej frezować płytę wiórową. Okazało się że można i to całkiem sprawnie. Zdjęcia niżej.

Prędkości jakie uzyskuję to:
X,y 400mm/min
Z 200mm/min

Frezowanie płyty wiórowej: 140mm/min z zagłębieniem 1mm ale myślę, że można szybciej.
Poniżej zdjęcia projektu CAD i wykonanie. Zaznaczam że całość nie jest skończona, należy ją dopracować estetycznie ale na to nie mam czasu. Zapraszam do komentarzy i uwag.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Zrobić coś z czymś to jest nic. Zrobić coś bez czegoś żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś!

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 05 gru 2015, 22:43

fajna maszynka do prostych prac i nauki :wink: powrzucaj trochę filmów z pracy ... sporo osób pyta o takie proste konstrukcje -co można na nich zrobić? a osoby które zaczęły przygodę od śrub kulowych i szyn Hiwina odpisują że nic... najwyżej długopis i kartka papieru no może w styrodurze pofrezować.
Pora złamać trochę stereotypów ;)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: zibi201 » 06 gru 2015, 20:09

Ciekawy sprzęt. Ile cię kosztował sumarycznie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
johny0688
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 36
Rejestracja: 28 gru 2011, 00:08
Lokalizacja: Kolbudy k.Gdańska

#4

Post napisał: johny0688 » 06 gru 2015, 23:58

Prowadnice około 30zł z przesyłką
Elektronika:
l297 - 10zł
l298 - 10zł
plus kondensatory i reszta 10zł
całość około 30zł razy 3 sztuki + drobiazgi to zaokrąglę do 100zł za sterowniki.
Trafo i zasilacz to jakieś 70zł, kiedyś było tanie na allegro to kupiłem :)
Komputera nie liczę bo poskładałem co miałem
Frezarka to tania szlifierka z marketu, około 100zł.

Czyli podsumowując wszystko razem: 300zł
No to jeszcze uczciwie dodam do wszystkiego 50zł na koszta których nie policzyłem czyli 350zł trzeba liczyć.

Dzisiaj zacząłem planować stół, oś x jest trochę krzywo, jakieś 0.2mm na długości 300mm. Planowanie powierzchni 300x250mm trwa jakieś 3h przy posuwie 150mm/min. Myślę że da się szybciej, następnym razem wypróbuje ile maszynka jest w stanie znieść. Zabawka pozytywnie mnie zaskoczyła pomimo że potrzeba cierpliwości.
Zdjęcia niestety będą w przyszłym tygodniu jak pojadę do rodziców na wieś bo tam mam swój mały warsztat :D
Zrobić coś z czymś to jest nic. Zrobić coś bez czegoś żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś!

Awatar użytkownika

Autor tematu
johny0688
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 36
Rejestracja: 28 gru 2011, 00:08
Lokalizacja: Kolbudy k.Gdańska

#5

Post napisał: johny0688 » 12 gru 2015, 20:41

Witam, przesyłam zdjęcia z ostatnio wykonanych praz. Splanowałem stół ponieważ była różnica jakieś 0.6mm na całości. Zdjęcia z prób grawerowania i frezowanie podpory pod łożysko. I tu przeszedłem cały proces, czyli projekt w Inventor, generowanie kodu i wykonanie. O to mi chodziło, aby poznać metodę wytwarzanie detali na cnc. Teraz planuję kupić więcej frezów między innymi kuliste i spróbować frezowania pełnego 3D (do tej pory było 2,5D). Na początek pod frez pójdzie styropian. Mam plan wykonać formę pod laminat. Projekt w Inventorze. Potem podzielić ją na kostki, które wykonam na frezarce, następnie całość złożyć i zrobić odlew z laminatu, no ale to na następną sobotę :)

Pozdro i do następnego

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Film niestety kręcony kalkulatorem, ale nie mam nic innego
[youtube][/youtube]
Zrobić coś z czymś to jest nic. Zrobić coś bez czegoś żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś!


Wanna15
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 15 gru 2015, 13:30
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

Post napisał: Wanna15 » 16 gru 2015, 11:23

No powiem Ci fajnie to wygląda. :) Jak jeszcze coś ciekawego zrobisz to tutaj wrzucaj, chętnie obejrzę. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”