
Talerze do brony talerzowej 510 z zębami – zastosowanie
Zanim przejdziemy do omówienia zastosowania akcesorium do brony talerzowej, jakim jest talerz uzębiony 510 (jeśli szukasz odpowiedniego, godnym polecenia jest talerz 510 EXPARTO), odpowiemy na pytanie podstawowe – do czego używa się bron talerzowych, nazywanych popularnie talerzówkami.
To urządzenia zaliczane do grupy podstawowej maszyn typu rolniczego. Talerzówki wykorzystywane są tuż po orce lub w uprawach niewymagających orki (uprawy bezorkowe). Do podstawowych funkcji talerzówki zaliczamy:
- usuwanie chwastów;
- mieszanie nawozów;
- spulchnianie gleby (bez odwracania);
- poprawianie struktury rolnej przed zasiewaniem;
- równanie pól uprawnych.
Talerz uzębiony 510 jest jednym z najczęściej wybieranych typów ostrzy do talerzówek. Z wielu powodów. Mała średnica tego talerza zapewnia większą przepustowość urządzenia, wyższą rotację, a także głębsze i łatwiejsze wgryzanie się ostrza brony w glebę. Ponadto zębate talerze świetnie radzą sobie na glebach trudnych i mocniej zakamienionych.
Zębaty kształt brony pozwala jej z łatwością ciąć chwasty, rozdrabniać duże, zbite bryły ziemi, a także efektywnie ją zagniatać, zagęszcząć czy spulchniać, zwiększając współczynnik jej przepuszczalności. Kolejny atut to możliwość pracy w niesprzyjających warunkach atmosferycznych.
Talerz gładki 510 – charakterystyka i zastosowanie
Talerze do talerzówki 510 typu gładkiego, a więc pozbawione ostrzy, mają znacznie węższy zakres zastosowań. Brak ostrzy sprawia, że nie są odpowiednie do gleb ciężkich, gdyż nie zapewnią odpowiednich efektów. Wykorzystuje się je więc do:
- przygotowywania wstępnego roli tuż po orce;
- przygotowywanie roli po zbiorach;
- spulchnianie gleby na poziomie powierzchownym;
- rozcinanie darni na łąkach;
- do upraw roślin typu motylkowego.
Przygotowywanie gleby po zbiorach za pomocą talerzy gładkich ułatwia rozdrabnianie pozostałości roślinnych i ich równomierne rozprowadzenie na polu, co przyczynia się do szybszego ich rozkładu i wzbogacenia gleby. Jest to istotne dla utrzymania odpowiedniej żyzności i struktury gleby, co wpływa na jej produktywność w następnym sezonie uprawnym. W efekcie gleba jest lepiej przygotowana na nowe nasadzenia i mniej narażona na erozję.
Talerze gładkie 510 skutecznie rozcinają darń na łąkach, umożliwiając jej lepsze rozkładanie się. Proces ten przyczynia się do zwiększenia zawartości materii organicznej w glebie, podnosząc jej żyzność. Poprawia to także cyrkulację powietrza i wody w glebie, co ma pozytywny wpływ na roślinność łąk. Efektem jest zdrowsza i lepiej rozwinięta roślinność na łąkach, co jest korzystne dla zwierząt pastwiskowych.
Obydwa rodzaje talerzy są pomocne w pracach na polu. Kluczem jest ich odpowiedni dobór, aby każda z prac przynosiła zamierzone skutki. Dobieraj talerze względem rodzaju prac, które wykonujesz, a z pewnością przyniosą wymierne korzyści!