Szybkość frezowania

Jak szybko frezują różne maszynki

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Autor tematu
tedcnc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

Szybkość frezowania

Post napisał: tedcnc » 20 maja 2021, 11:13

Panowie i Panie

Prośba o podzielenie się wiedzą praktyczną. Zmierzam w kierunku zamówienia jakiejś gotowej maszynki i czytając różne wątki naszła mnie taka wątpliwość: Ile to będzie trwało?

Przykładowo weźmy dwa urządzenia.
URZ1 (Ali 3040Z-DQ 500W)
Link 3040

URZ2 (7575 WorkBee CNC 1,5kW Air)
Link7575WorkBee

I dwa zadania:

ZAD1
Wycięcie koła fi 100mm w sklejce 18mm

ZAD2
Wyfrezowanie w drewnie frezem 8mm, napisu HELLO WORD – głębokość 10mm, wysokość liter 50mm

Jak to orientacyjnie będzie z czasem wykonania takich zadań? Nie chodzi o bardzo dokładne dane i uwzględnianie szeregu parametrów tylko o zgrubną informację, rząd wielkości. Czy to będzie 5? 50? 500minut?

..........ZAD1 ZAD2
URZ1...???....???
URZ2...???....???

Danke

Dodane 1 godzina 31 minuty 31 sekundy:
Miało być HELLO WORLD ;)

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Szybkość frezowania

Post napisał: kubus838 » 23 maja 2021, 11:34

Witam

W przypadku obu tych maszyn nie licz na krótki czas obróbki. Powodem tego jest konstrukcja tych maszyn oraz materiał z którego są wykonane. Oczywiście to nie znaczy, ze one są tak "badziewne", że nic się nie da na nich robić. Oczywiście da tylko przejść będzie więcej i posuw wolniejszy. czyli plik obróbkowy nie będzie taki "agresywny".

Do Twoich zadań na pewno nie będzie to prędkość posuwu 500mm/min. Co prawda maszyna może i wytrzyma opory pracy ale efekt nie będzie zadowalający. Nie pokazałeś brył nazwijmy to testowych a z opisu raczej trudno się domyśleć o co w nich chodzi np. głębokość liter i wysokość liter. A stoły tych maszyn są zbyt małe aby uzyskać kąt prosty lub ostry w przypadku lite frezowanych frezem 8mmr. Prościej jest z kołem bo frez będzie przesuwany po okręgu.

Jeżeli chcesz odpowiedź bardziej precyzyjną to umieść tu na forum bryły testowe a przynajmniej ich zdjęcia. Co innego jest wycinanie a co innego frezowanie liter. Ale nie spodziewaj się prędkości kosmicznych w przypadku tych maszyn. Moim zdaniem powinieneś się pobawić taką maszyną regulując prędkościami oraz katami wejścia narzędzia w materiał i wtedy będziesz mógł ocenić ile taka maszyna może.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 23 maja 2021, 11:58

tedcnc pisze:
20 maja 2021, 11:13
5? 50? 500minut?
Nie dostaniesz precyzyjnej odpowiedzi.
Jak napisano powyżej, to są wiotkie maszyny i wiele zależy od wymaganej jakości i przede wszystkim obrabianego materiału.
Jeśli materiał będzie szczególnie wredny, to nie wytniesz wcale.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 23 maja 2021, 12:03

Wszystko zelży od frezu... maszyna może zapieprzać jak zając po kawie ale frez nie nadąży.

Dla frezów jest podana prędkość obrotowa i z jakim posuwem powinny pracować. Inaczej albo pęknie albo będzie palić materiał.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 23 maja 2021, 14:26

Możesz użyć danych z katalogu producenta frezów. Tylko co z tego jak sama maszyna zacznie się przeginać. Albo pracujący frez wpadnie w wibracje0-drżenia i pęknie. Jak napisał wyżej kol. tuxcnc jeżeli materiał będzie wredny np drewno co bardzo częsty się zdarza z powodu włóknistej struktury oraz wilgotności to prędzej ta maszynka się rozleci niż coś zrobi. Oczywiście można nawet mokre drewno obrabiać tego typu maszynami ale rewelacji w prędkościach się nie spodziewaj. Nawet jak będziesz miał super-hiper frez to nie znaczy, że tą maszyną będziesz obrabiał wszystko i szybko. Niestety tego tego typu maszyny są bardziej zabawkami z efektownym wyglądem niż urządzeniami do pracy a tym bardziej zarabiania pieniędzy. Znam takiego pana który zakupił sobie taka maszynę i bardzo dobrze się nią posługuję poznając jej możliwości. Ale on jest modelarzem "kolejkowym". I dla niego czy frezuje dzień czy miesiąc nie ma najmniejszego znaczenia. A bardzo często frezuje drewno oraz stal i metale kolorowe. Elementy składowe do wagonika typu węglarka frezuje trzy dni. Wiem na pewno ile frezuje bo mi przez 3 dni bzyczy nad głową pracujący frez.

robert

Autor tematu
tedcnc

Post napisał: tedcnc » 23 maja 2021, 20:25

Dzięki za odpowiedzi.

Prośba jeszcze jednak o jakiś konkret, chodzi mi o zgrubną informację nie dokładne czasy.
Może weźmy to wycięcie kółka fi 100mm w sklejce 18mm. Frezarki nie potrzebuję do zarabiania tylko hobbystycznie. Mogę to kółko wyciąć zwykłą wyrzynarką powiedzmy w 2 minuty, albo dłużej i dokładniej to zrobić wyrzynarką włosową przykładowo w 5 minut ale ta dokładność będzie niska, trzeba to będzie dalej doszlifowywać itd. Taką frezarką liczę, że będzie to dokładnie wycięte.
Tylko kompletnie nie wiem czego się spodziewać, jak ma mi to chodzić nie wiem, 3 godziny żeby to wyciąć to każda inna bardziej skomplikowana praca będzie trwała wieki i wtedy jakoś sensu nie widzę. A jeśli takie kółko wytnie mi to w np. 10 minut to ok.

Na hobbystyczne używanie myślałem o takiej zabawce z ali za parę tysi ale jak mam się męczyć tylko z tym to odpuszczę.

Pozdr

Dodane 33 minuty 5 sekundy:
kubus838 pisze:
23 maja 2021, 11:34
A stoły tych maszyn są zbyt małe aby uzyskać kąt prosty lub ostry w przypadku lite frezowanych frezem 8mmr.
Co masz na myśli?
W tym przykładzie z napisem chodziło mi o litery, które "grubość kreski" miałyby tyle co frez czyli 8mm, byłyby zagłębione w materiale na 10mm, litery wysokości 50mm.

Można to na inny przykład równoważny przełożyć, frezowanie frezem 8mm na głębokość 10mm, powiedzmy żeby nie komplikować z drewnem to w sklejce dziesięciu kwadratów 50x50mm

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 23 maja 2021, 21:27

tedcnc pisze:
23 maja 2021, 20:25
Dzięki za odpowiedzi.

Prośba jeszcze jednak o jakiś konkret, chodzi mi o zgrubną informację nie dokładne czasy.
Może weźmy to wycięcie kółka fi 100mm w sklejce 18mm. Frezarki nie potrzebuję do zarabiania tylko hobbystycznie. Mogę to kółko wyciąć zwykłą wyrzynarką powiedzmy w 2 minuty, albo dłużej i dokładniej to zrobić wyrzynarką włosową przykładowo w 5 minut ale ta dokładność będzie niska, trzeba to będzie dalej doszlifowywać itd. Taką frezarką liczę, że będzie to dokładnie wycięte.
Tylko kompletnie nie wiem czego się spodziewać, jak ma mi to chodzić nie wiem, 3 godziny żeby to wyciąć to każda inna bardziej skomplikowana praca będzie trwała wieki i wtedy jakoś sensu nie widzę. A jeśli takie kółko wytnie mi to w np. 10 minut to ok.

Na hobbystyczne używanie myślałem o takiej zabawce z ali za parę tysi ale jak mam się męczyć tylko z tym to odpuszczę.
Raczej takiego kółka nie wytniesz tego typu maszynami w 2min ze względu na ich budowę oraz materiał z którego zostały wykonane. Tak jak pisałem wcześniej podczas obróbki na maszynę działają olbrzymie opory pracy - czyli wirujący frez "wbija" się w materiał. Frez montowany jest we wrzecionie a wrzeciono przykręcone jest do bramy czyli konstrukcji maszyny. I tu podczas obróbki, elementy składowe czyli brama będzie się odchylała co jednocześnie spowoduje, że element nie będzie trzymał wymiarów - analogiczna sytuacja jeżeli brama stoi a stół się przesuwa.
Frezarka cnc jest na pewno dokładniejsza od ludzkiej reki. Ale jeżeli myślisz, że po obróbce element od razu zamontujesz to się grubo mylisz. Zawsze po obróbce frezem w przypadku sklejki czy drewna trzeba wygładzić element papierem ściernym ręcznie lub mechanicznie, chociażby ze "wstających" włosków.

Czego się spodziewać po frezarce cnc? Przede wszystkim dokładności i systematyczności w seryjnym cyklu produkcji. I teraz mała uwaga - tego możesz się spodziewać ale nie po tych frezarkach z powodów o jakich pisałem wyżej.

I tak masz rację każda inna operacja będzie trwała dużo więcej. Jak wiesz frezarki nie wymyślono do wycinania a do nadawania kształtu materiałowi. W tej chwili frezarki sterowane komputerowo dają możliwość wycinania kształtów szybko i dokładnie. Jeżeli chcesz wycinać kilkanaście takich kółek ręcznie to maszyna cnc te kilkanaście kółek wytnie na pewno szybciej niż Ty piłą - właśnie po to powstała obrabiarka cnc.

Ale są ludzie jak modelarze itd którzy kupują lub budują takie maszyny po to aby wykonywać elementy do swoich projektów i nawet robią po jednej sztuce. Ale na frezarkach robią to o wiele dokładniej ale wolniej. I to jest dla nich powód zakupu takiej maszyny.

Oczywiście to wszystko nie dotyczy tych maszyn które wskazałeś z powodów które opisałem wcześniej
tedcnc pisze:
23 maja 2021, 20:25
Dodane 33 minuty 5 sekundy:
kubus838 pisze:
23 maja 2021, 11:34
A stoły tych maszyn są zbyt małe aby uzyskać kąt prosty lub ostry w przypadku lite frezowanych frezem 8mmr.
Co masz na myśli?
W tym przykładzie z napisem chodziło mi o litery, które "grubość kreski" miałyby tyle co frez czyli 8mm, byłyby zagłębione w materiale na 10mm, litery wysokości 50mm.

Można to na inny przykład równoważny przełożyć, frezowanie frezem 8mm na głębokość 10mm, powiedzmy żeby nie komplikować z drewnem to w sklejce dziesięciu kwadratów 50x50mm
Wyobraź sobie literę o czcionce arial black i dla przykładu "L". Jaki wytniesz taką literę skoro ona ma wewnętrzny kąt prosty frezem 8mm? Na stole tej maszyny trzeba to robić frezem 1mm. Jak duża musi być maszyna i jak duża litera aby frezem 8mm uzyskać kąt prosty wewnętrzny. To dotyczy wycinania czyli 2d. A teraz jeżeli chcesz zrobić bryłę 3d z napisami sytuacja jest taka sama - jak uzyskać kąt prosty wewnątrz litery. Teraz opisałem tylko literę "L" a co wyjdzie jeżeli będziesz frezował literę "E" lub "B"? Tu chodzi o średnice narzędzia do uzyskania katów wewnętrznych a kolejnym przykładem jest litera "Y".

robert

Autor tematu
tedcnc

Post napisał: tedcnc » 23 maja 2021, 21:59

kubus838 pisze:
23 maja 2021, 21:27

... kupują lub budują takie maszyny po to aby wykonywać elementy do swoich projektów i nawet robią po jednej sztuce. Ale na frezarkach robią to o wiele dokładniej ale wolniej.
To jest na ten moment kluczowe zdanie w odpowiedzi na moje wątpliwości. Co prawda dalej nie wiem ile (razy) wolniej ale coś już wiem.

Zastanawia mnie za to coś innego na co już trafiałem w różnych opisach i wątkach. Nie dotykałem CNC jeszcze więc zapewne wielu osobom wydadzą się te wątpliwości trywialne ale dlaczego takie zadanie jak wycięcie kółka 100mm w sklejce 18mm np. w tej drugiej maszynce za 5koła z wrzecionem 1,5kW ma być tak ciężkim zadaniem? Robiłem takie rzeczy ręcznie, frezarką górnowrzecionową na kilka razy, nie wkładałem w to nie wiadomo jakiej siły, wręcz spokojnie, kilka kółek i jest. Oczywiście przygotowanie tego to zabawa i to zabiera najwięcej czasu no ale jak nie ma innych zabawek to da się (a to tylko kółka, o innych kształtach nie ma mowy). Te konstrukcje są aż tak liche, że niewytrenowane na siłowni ręce są kilka razy lepsze do tego? Może tak jest ale w takim razie ile trzeba wyłożyć na taki sprzęt żeby bez męki takie kółko dokładnie wyciąć (10k-20k-więcej???)
Tak jak mówię, nie mam żadnych doświadczeń w CNC więc być może tak jest i trzeba się z tego szybko wyleczyć i dalej bawić ręcznie w tym zakresie co mnie interesuje.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 23 maja 2021, 22:25

tedcnc pisze:
23 maja 2021, 21:59

Zastanawia mnie za to coś innego na co już trafiałem w różnych opisach i wątkach. Nie dotykałem CNC jeszcze więc zapewne wielu osobom wydadzą się te wątpliwości trywialne ale dlaczego takie zadanie jak wycięcie kółka 100mm w sklejce 18mm np. w tej drugiej maszynce za 5koła z wrzecionem 1,5kW ma być tak ciężkim zadaniem? Robiłem takie rzeczy ręcznie, frezarką górnowrzecionową na kilka razy, nie wkładałem w to nie wiadomo jakiej siły, wręcz spokojnie, kilka kółek i jest. Oczywiście przygotowanie tego to zabawa i to zabiera najwięcej czasu no ale jak nie ma innych zabawek to da się (a to tylko kółka, o innych kształtach nie ma mowy). Te konstrukcje są aż tak liche, że niewytrenowane na siłowni ręce są kilka razy lepsze do tego? Może tak jest ale w takim razie ile trzeba wyłożyć na taki sprzęt żeby bez męki takie kółko dokładnie wyciąć (10k-20k-więcej???)
Tak jak mówię, nie mam żadnych doświadczeń w CNC więc być może tak jest i trzeba się z tego szybko wyleczyć i dalej bawić ręcznie w tym zakresie co mnie interesuje.
I tu jest tzw pies pogrzebany. Ludzie którzy nie mieli doczynienia z procesem frezowania manualnego na początku myślą, że cnc wystarczy podłączyć do prądu i już sama działa. A to jest czysta fikcja. A kiedy zobaczą frezarkę ze stojącym obok monitorem to dla nich przeszkoda nie do przejścia - oczywiście nie wszyscy. Obrabiarka cnc aby pracowała trzeba jej przygotować plik obróbkowy który zostanie otwarty w programie sterującym maszyną. Aby taki plik przygotować trzeba mieć i znać program CAD. Jak już masz przygotowaną bryłę w CAD-zie to w kolejnym oprogramowaniu CAM przygotowujesz "drogę" obracającego się freza. A wątpliwości tych którzy tak twierdzą, że to strasznie trudne i pracochłonne jest po prostu zwykłym brakiem wiedzy lub tym, ze kiedyś musieli ręcznie wpisywać kody do oprogramowanie sterującego frezarką. W obecnym czasie przygotowanie pliku obróbkowego na koło 100mm i grubości 18mm trwa jakieś 4-5 minut. Obecne oprogramowanie do przygotowania plików obróbkowych są tak rozwinięte, że rysując taką bryłę jak koło 100mm o grubości 18mm używasz trzech klawiszy i wpisujesz cztery cyfry.

robert

Autor tematu
tedcnc

Post napisał: tedcnc » 23 maja 2021, 22:52

kubus838 pisze:
23 maja 2021, 22:25

I tu jest tzw pies pogrzebany (...)
Sory ale kompletnie się nie zrozumieliśmy :) Nie o to mi chodzi, CAD, CAM, sterowanie itd. ok, nie o to pytam, oczywiste jest że to musi być wcześniej przygotowane. Chodzi mi wyłącznie o fizyczny proces na końcu. Jest już wszystko gotowe, uruchamiamy frezarkę i
- maszynka da radę/czy nie da rady?
- ile to będzie robić z grubsza, 10 minut, 60minut, 5 godzin, ruski rok?
Tyle

Ja z tego co piszesz zrozumiałem, że te dwie przykładowe maszynki które podałem to się nadają co najwyżej do wycięcia serduszka w MDF 2mm - bo w końcu chyba do czegoś się chyba nadają?

Ale dla mnie to lipa. Nie oczekuję cudów, wiem ile trzeba użyć narzędzi żeby zrobić np. głupi karmnik dla ptaków z kawałka surowego drewna i można się zdziwić, dlatego nie zaskoczy mnie jeśli wycięcie takiego kółka to już przekracza granice możliwości tych frezarek ale chcę to usłyszeć od kogoś, kto praktycznie się z tym zderzył, bo może nie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”