tedcnc pisze: ↑23 maja 2021, 20:25
Dzięki za odpowiedzi.
Prośba jeszcze jednak o jakiś konkret, chodzi mi o zgrubną informację nie dokładne czasy.
Może weźmy to wycięcie kółka fi 100mm w sklejce 18mm. Frezarki nie potrzebuję do zarabiania tylko hobbystycznie. Mogę to kółko wyciąć zwykłą wyrzynarką powiedzmy w 2 minuty, albo dłużej i dokładniej to zrobić wyrzynarką włosową przykładowo w 5 minut ale ta dokładność będzie niska, trzeba to będzie dalej doszlifowywać itd. Taką frezarką liczę, że będzie to dokładnie wycięte.
Tylko kompletnie nie wiem czego się spodziewać, jak ma mi to chodzić nie wiem, 3 godziny żeby to wyciąć to każda inna bardziej skomplikowana praca będzie trwała wieki i wtedy jakoś sensu nie widzę. A jeśli takie kółko wytnie mi to w np. 10 minut to ok.
Na hobbystyczne używanie myślałem o takiej zabawce z ali za parę tysi ale jak mam się męczyć tylko z tym to odpuszczę.
Raczej takiego kółka nie wytniesz tego typu maszynami w 2min ze względu na ich budowę oraz materiał z którego zostały wykonane. Tak jak pisałem wcześniej podczas obróbki na maszynę działają olbrzymie opory pracy - czyli wirujący frez "wbija" się w materiał. Frez montowany jest we wrzecionie a wrzeciono przykręcone jest do bramy czyli konstrukcji maszyny. I tu podczas obróbki, elementy składowe czyli brama będzie się odchylała co jednocześnie spowoduje, że element nie będzie trzymał wymiarów - analogiczna sytuacja jeżeli brama stoi a stół się przesuwa.
Frezarka cnc jest na pewno dokładniejsza od ludzkiej reki. Ale jeżeli myślisz, że po obróbce element od razu zamontujesz to się grubo mylisz. Zawsze po obróbce frezem w przypadku sklejki czy drewna trzeba wygładzić element papierem ściernym ręcznie lub mechanicznie, chociażby ze "wstających" włosków.
Czego się spodziewać po frezarce cnc? Przede wszystkim dokładności i systematyczności w seryjnym cyklu produkcji. I teraz mała uwaga - tego możesz się spodziewać ale nie po tych frezarkach z powodów o jakich pisałem wyżej.
I tak masz rację każda inna operacja będzie trwała dużo więcej. Jak wiesz frezarki nie wymyślono do wycinania a do nadawania kształtu materiałowi. W tej chwili frezarki sterowane komputerowo dają możliwość wycinania kształtów szybko i dokładnie. Jeżeli chcesz wycinać kilkanaście takich kółek ręcznie to maszyna cnc te kilkanaście kółek wytnie na pewno szybciej niż Ty piłą - właśnie po to powstała obrabiarka cnc.
Ale są ludzie jak modelarze itd którzy kupują lub budują takie maszyny po to aby wykonywać elementy do swoich projektów i nawet robią po jednej sztuce. Ale na frezarkach robią to o wiele dokładniej ale wolniej. I to jest dla nich powód zakupu takiej maszyny.
Oczywiście to wszystko nie dotyczy tych maszyn które wskazałeś z powodów które opisałem wcześniej
tedcnc pisze: ↑23 maja 2021, 20:25
Dodane 33 minuty 5 sekundy:
kubus838 pisze: ↑23 maja 2021, 11:34
A stoły tych maszyn są zbyt małe aby uzyskać kąt prosty lub ostry w przypadku lite frezowanych frezem 8mmr.
Co masz na myśli?
W tym przykładzie z napisem chodziło mi o litery, które "grubość kreski" miałyby tyle co frez czyli 8mm, byłyby zagłębione w materiale na 10mm, litery wysokości 50mm.
Można to na inny przykład równoważny przełożyć, frezowanie frezem 8mm na głębokość 10mm, powiedzmy żeby nie komplikować z drewnem to w sklejce dziesięciu kwadratów 50x50mm
Wyobraź sobie literę o czcionce arial black i dla przykładu "L". Jaki wytniesz taką literę skoro ona ma wewnętrzny kąt prosty frezem 8mm? Na stole tej maszyny trzeba to robić frezem 1mm. Jak duża musi być maszyna i jak duża litera aby frezem 8mm uzyskać kąt prosty wewnętrzny. To dotyczy wycinania czyli 2d. A teraz jeżeli chcesz zrobić bryłę 3d z napisami sytuacja jest taka sama - jak uzyskać kąt prosty wewnątrz litery. Teraz opisałem tylko literę "L" a co wyjdzie jeżeli będziesz frezował literę "E" lub "B"? Tu chodzi o średnice narzędzia do uzyskania katów wewnętrznych a kolejnym przykładem jest litera "Y".
robert