Szukam pomocy warszawa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Szukam pomocy warszawa
Cześć
Kupiłem jakiś czas temu prostą frezarkę cnc i się uczę jej obsługi niestety stało się z nią coś czego nie jestem w stanie naprawić ani nawet zdiagnozować z racji na moją zerową wiedzę. Szukam kogoś z Warszawy kto by mógł przyjść do mnie do pracowni i pomóc mi w naprawie. Frezarka to wabeco, na mach3
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki wątek ale nie znalazłem lepszego.
Kupiłem jakiś czas temu prostą frezarkę cnc i się uczę jej obsługi niestety stało się z nią coś czego nie jestem w stanie naprawić ani nawet zdiagnozować z racji na moją zerową wiedzę. Szukam kogoś z Warszawy kto by mógł przyjść do mnie do pracowni i pomóc mi w naprawie. Frezarka to wabeco, na mach3
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki wątek ale nie znalazłem lepszego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Szukam pomocy warszawa
Jaja sobie robisz?GrafRamolo pisze: ↑02 sie 2024, 18:59stało się z nią coś czego nie jestem w stanie naprawić ani nawet zdiagnozować z racji na moją zerową wiedzę.
Po trzynastu latach na Forum nie wiesz co Ci we frezarce nie działa?
Spróbuj jednak to opisać, bo może nie ma sensu żeby się ktoś do Ciebie fatygował osobiście...
-
- Kontakt:
Hahaha jakie święte oburzenie. Tak jak napisałem cnc jest dla mnie nowością i się go dopiero uczę od niedawna.
Problem zaczął się od tego że spalił się zasilacz w komputerze pewnie ze starości, wymieniłem i gdy uruchomiłem znów i chciałem poruszyć silnikami za pomocą strzałek na klawiaturze silniki zwariowały i ja naciskam jeden guzik a chodzą 3 osie na raz i do tego chodzą jak opętane bo dostają takich drgawek jak by je sam szatan z pindolem na wierzchu gonił
Zmieniłem port usb, przywróciłem jakieś wcześniejsze ustawienia ale nic to nie dało i jest bez zmian. Co ciekawe w jednym kierunku jak by dobrze działa każda oś ale w drugim dzieje się masakra.
Problem zaczął się od tego że spalił się zasilacz w komputerze pewnie ze starości, wymieniłem i gdy uruchomiłem znów i chciałem poruszyć silnikami za pomocą strzałek na klawiaturze silniki zwariowały i ja naciskam jeden guzik a chodzą 3 osie na raz i do tego chodzą jak opętane bo dostają takich drgawek jak by je sam szatan z pindolem na wierzchu gonił

-
Jeśli spalił się zasilacz w komputerze, to zapewne uszkodzony jest komputer.
W tej sytuacji należy użyć innego komputera.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
GrafRamolo pisze: nie jestem w stanie naprawić ani nawet zdiagnozować z racji na moją zerową wiedzę
To nic dziwnego, każdy tak zaczynał, ja też myślałem, że nie dam rady ale pooglądałem różne filmiki o konfiguracji macha i o dziwo działa wszystko ok. Nie wiem czy oglądałeś a na pewno od tego powinieneś zacząć instalacja-i-konfiguracja-mach3-t96383.html
-
- Kontakt:
Tak jak napisałem powyżej, to nie komp tu jest problemem bo komputer naprawiłem i działa normalnie. Problem jest gdzie indziej.
Sama frezarka była wcześniej dobrze skonfigurowana i nic nie zmieniałem w machu. Więc póki co problem mnie przerasta i dlatego szukam kogoś lepiej obeznanego ode mnie, bo mi to lata zajmie zanim się zorientuje o co chodzi.
-
A skąd ta pewność?
Żeby wykluczyć uszkodzenie komputera, trzeba albo ten sam komputer podłączyć do innej maszyny, albo inny komputer podłączyć do tej maszyny.
Tak właśnie szuka się uszkodzenia, że podejrzany element zastępuje się na pewno sprawnym.
To że po wymianie zasilacza komputer się uruchomił jest dowodem na to, że zasilacz był uszkodzony, ale nie jest dowodem na to, że reszta komputera jest sprawna.
To jest logika, tu na niczym nie trzeba się znać, wystarczy tylko myśleć....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem jaki Komputer masz podłączony.GrafRamolo pisze: ↑07 sie 2024, 16:16Tak jak napisałem powyżej, to nie komp tu jest problemem bo komputer naprawiłem i działa normalnie. Problem jest gdzie indziej.
Sama frezarka była wcześniej dobrze skonfigurowana i nic nie zmieniałem w machu. Więc póki co problem mnie przerasta i dlatego szukam kogoś lepiej obeznanego ode mnie, bo mi to lata zajmie zanim się zorientuje o co chodzi.
Ale, dawno temu, jak ci poszedł power supply (zasilacz) to jeszcze w nagrodę coś jeszcze "poszło". Często była to płyta główna.
I taka sprawa, wyładowania statyczne (chyba tak się to nazywa).
Dotykałeś może coś w machu paluszkiem. Z tego co wiem to są czule rzeczy.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
GrafRamolo pisze:Tak jak napisałem powyżej, to nie komp tu jest problemem bo komputer naprawiłem i działa normalnie. Problem jest gdzie indziej.
Ja mam na innym kompie skonfigurowany mach tak samo jak na tym podłączonym do frezarki a jak go chciałem podmienić, to frezarka nie działała poprawnie