szablon wytwarzania

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
mmg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2018, 19:04

szablon wytwarzania

#1

Post napisał: mmg » 30 cze 2020, 11:34

Witam.
Orientuje się ktoś, który plik odpowiada za szablon gdy wybieram Plik->Nowy->Wytwarzanie i wybieram szablon pusty (część autonomiczna) lub gdy wczytuję plik z Solid Edge, step itd.
Np. wczytałem sobie plik z Solid Edge, przechodzę na moduł wytwarzania, następnie widok geometrii, wchodzę w ustawienia MCS_MAIN a tam domyślnie jest Odsunięcie układu lokalnego wartość 0. Chciałbym aby domyślnie było 1. Tak samo podczas wczytywania plików pochodzących z innego źródła niż NX tło było domyślnie ciemne a nie białe czy szare. Który plik należy zedytować aby zmienić te ustawienia i/lub wiele innych.

Obrazek



Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 691
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

Re: szablon wytwarzania

#2

Post napisał: nxcam » 30 cze 2020, 22:35

CAM: x:\\NX...\MACH\resource\template_part\metric...
- tam znajdziesz piki *.prt o nazwach grup operacji
- operacji obróbki po zmianie parametrów w szablonie nie wolno przeliczać
- zrób sobie kopię przed edycją :)


Autor tematu
mmg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2018, 19:04

Re: szablon wytwarzania

#3

Post napisał: mmg » 01 lip 2020, 08:46

Dzięki, z MCS sobie poradziłem.
Przy tworzeniu pliku model Plik->Nowy->Model->Model tło jest ciemnie i oto chodziło. Nadal jednak nie mogę ustawić aby przy wczytywaniu plików pochodzących z innego źródła niż NX lub Plik->Nowy->Wytwarzanie->Pusty tło było ciemne a nie jasne. Pozmieniałem we wszystkich plikach tło na ciemne i nic to nie pomogło. Tło nadal pozostaje jasne jak widać na zdjęciu.

Obrazek

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 691
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

Re: szablon wytwarzania

#4

Post napisał: nxcam » 01 lip 2020, 09:10

1) ogólne: model-plain-1-mm-template.prt i assembly-mm-template.prt
w x:\...\NX...\UGII

2) STEP: step203ugnull_mm
w w x:\...\NX...\STEP203UG.. i STEP214UG...

- zrób kopie przed edycją :)


Autor tematu
mmg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2018, 19:04

Re: szablon wytwarzania

#5

Post napisał: mmg » 06 lip 2020, 11:50

Dzięki.
Kopie oczywiście robię :)
Zmieniłem w tych plikach i tło już ładuje ciemne. Niestety nie mogę znaleźć plików, które odpowiadają za ustawienia solid edge i solidworks.
Nadal nie wiem jak zmienić tło przy Plik->Nowy->Wytwarzanie->Pusty. Musi to być gdzieś w ustawieniach programu chociaż i tam nie dopatrzyłem się.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”