Systemy 3D programowania robotów

Autor tematu
pawelkob
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Systemy 3D programowania robotów

Post napisał: pawelkob » 26 gru 2007, 15:48

Witam!
Potrzebuję kilku podstawowych informacji na temat systemów 3D programowania robotów. Jakie to są programy? Co umożliwiają? itp itd. Za wszelką pomoc wielkie dzięki :)

Tagi:

pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pop9 » 27 gru 2007, 08:10

Pewnie każdy producent robota dostarcza taki soft, więc proponuję poszukać na stronach firm prod. Kuka itd

atu79
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: atu79 » 10 sty 2008, 20:25

witam

Ja pracuję na robotach włoskiej firmy COMAU. Każdy robot posiada swoje "TP" tzn. komputer na którym programuje się go. Programowanie "Easy" polega na ruszaniu robotem za pomocą poszczególnych osi (6 osi+2 osie dla narzędzia), lub ruszaniu względem Tool(narzedzia), UFrame (ramki) i save'owaniu poszczegolnych punktów w przestrzeni. Nastepnie przypisuje się odpowiednie ruchy między punktami. Programowanie bardzo podobne jest do PASCALA. Programowanie zaawansowane moze polegać na zadaniu wstępnym trajektorii w programie np robocad i drobnych korektach punktów na lini gdzie ustawiony jest robot. W tym celu potrzebujemy dokładne rysunki rozmieszczenia robotów i poszczegolnych elementow w gniezdzie. Tak wygląda w bardzooooo wielkim skrucie programowanie robota. Jak chcesz wiedzieć więcej to pisz tylko sprecyzuj pytanie. Pozdrawiam.
-=Artur=-

garbus509

Post napisał: garbus509 » 29 sty 2009, 14:32

Witam
Ja uczyłem się programować roboty kawasaki w języku AS i one mają program do sprawdzenia tego co się zrobiło w PC roset program można ściągnąć ze strony firmy oraz dystrybutora w Polsce. W programie tym jest tech pendant wirtualny i można tam robota programować bez poznania AS jakieś proste ruchy.

pegie13

Post napisał: pegie13 » 20 paź 2009, 11:55

Firma Mitsubishi dostarcza razem z robotami program Melfa Works. Jest to program który umożliwia narysowanie całego stanowiska w Solid Works'ie. Następnie wprowadza się model robota oraz chwytaki. W programie można konfigurować ścieżkę robota, zadawać punkty oraz przeprowadzać symulacje.
Kiedyś pisałem w tym program w celu zbadania czasu cyklu procesu.

Przesyłam przykładowe okno:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Roboty”