Sugestie na temat systemu sterowania

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Sugestie na temat systemu sterowania

Post napisał: FDSA » 02 cze 2024, 20:41

Dzień Dobry

Po 10 latach przyszło mi rozbudować warsztat i zabrać się za budowę kolejnych maszyn frezujących. Jako, że poczciwy MACH3 mnie zmęczył swoimi bolączkami to rozważam zmianę systemu sterowania na całym warsztacie. Wypadłem trochę z obiegu więc proszę o radę co aktualnie w trawie piszczy.

Oczekiwania:
- Prostota i stabilność działania
- Brak wodotrysków :)
- Możliwość sensownego pisania kodu "z palca" (obsługa pętli, podprogramów ) Jakby był konwerter kodu z Macha na nowy system to już idealnie :D
- Nie szukam przemysłowego systemu natomiast z "amatorskich" cena nie gra goli
- Dowolność komputera czyli komunikacja usb albo ethernet (LPT odpada.)

Wstępnie rozważałem piko (nawet gdzieś o kilku lat lezy w pudełeczku jeden testowy jeszcze nie rozpakowany :D ) ale może coś się zmieniło i jest inna opcja.

Z góry Dziękuję za wszystkie rady.

Pozdrawiam
FDSA

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Sugestie na temat systemu sterowania

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 21:14

FDSA pisze:
02 cze 2024, 20:41
cena nie gra goli
Pogadamy, kiedy wydasz kilkadziesiąt tysięcy na coś, co nie spełni twoich oczekiwań...
Jeżeli chcesz pisać programy parametryczne, to albo zostań przy Mach3, albo przejdź na LinuxCNC, bo innych opcji nie ma.
Tylko jest pytanie, czy jak usiądziesz ze starymi nawykami do nowego sterowania, to Cię szlag nie trafi zanim je opanujesz...
LinuxCNC to nie tylko inny system operacyjny, ale też inna filozofia, brak okienek, ptaszków i innych debilizmów, które zostały dodane tylko dlatego, że klienci żądali, a przecież jak płacą, to mogą wymagać...
Cenowo też nie jest różowo. MESA to wydatek 1000 PLN na maszynę, można taniej, ale to sporo pieprzenia i trzeba mieć dużą wiedzę. Mam kilka takich rozgrzebanych projektów. Najmniej roboty jest przy Remora na NVEM, bo tylko trzeba wgrać nowy firmware, ale sterownik kosztuje pięć stówek, więc pytanie czy warto, bo MESA to jednak rozwiązanie dopracowane i przetestowane. Inne opcje są naprawdę tanie, ale roboty od cholery a efekty niepewne...
Moim zdaniem, powinieneś się przeprosić z LPT, przynajmniej na razie i postawić LinuxCNC na jednej maszynie, nawet najgorszej i najmniej używanej. Jak sobie zaczniesz radzić, to pomyślisz o Ethernecie, a jak nie, to strata niewielka...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 02 cze 2024, 21:24

Dowolność komputera to może linuxcnc i https://machmaker.pl/linumeric-lpt-v3-pl ?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 21:30

pitsa pisze:
02 cze 2024, 21:24
Dowolność komputera to może linuxcnc i https://machmaker.pl/linumeric-lpt-v3-pl ?
Pomysł średni.
To jest rozwiązanie o mocno ograniczonych możliwościach, taki gorszy LPT po USB, faktycznie w wielu zastosowaniach wystarczający, ale jednak nie do wszystkiego się nadaje...

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 02 cze 2024, 21:33

Jeśli masz kilka maszyn na Machu to może prościej pozbyć się bolączek? Napisz o nich coś wiecej. Może wystarczy dołożyć csmio (sterownik po ethernetecie).
Jeśli koniecznie chcesz zmieniać to LinuxCnc

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 02 cze 2024, 21:41

tuxcnc pisze:po USB
Ethernet po stronie komputera. Czytaj to co cytujesz. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 21:43

pitsa pisze:
02 cze 2024, 21:41
tuxcnc pisze:po USB
Ethernet. Czytaj to co cytujesz. ;-)
Bo na USB też kiedyś były...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 03 cze 2024, 09:08

tuxcnc pisze:
02 cze 2024, 21:43
Bo na USB też kiedyś były...
Jest wersja na USB, jest wersja na Ethernet.

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 03 cze 2024, 23:36

Tuxcnc:

To już nie jest hobbystyczna zabawa. Jak wydam po kilka stówek na maszyne za sterownanie które mi się sprawdzi na co dzień to będę się cieszył że tanio :)

Mówiąc o bolączkach macha to głównie chodzi o stabilność tego sytemu. Wrogom swoim polecam przypadkiem zminimalizować okno w trakcie pracy programu trwającego kilka h :D albo w trakcie pracy programu parametrycznego wcisnąć pauze a potem puścic dale :)

Co więcej jest coraz większy kłopot z kupowaniem komputerów z LPTem. Może to wg zasady "wszędzie dobrze gdzie nas niema" jestem na etapie szukania kochanki... żonę która mnie zmęczyła będę przepraszał później :P

Linuxa posiadam na od lat na jednej tokarce. Całkiem spoko... ale jest trochę zbyt spartański. Sprawdza się jak mam ustawioną i dograną produkcję na kilka dni bo stabilnością bije wszytko na głowę ale codzienne poprawki i szybkie zmiany w pracy... ratowanie czegoś w trakcie pracy... ect... cóż... jakby to powiedzieć... za mało przycisków i okien dialogowych, chyba że można je doprogramować a ja nie umiem.

Powiesz coś więcej o "Remora na NVEM" / MESA ?

Zapomniałem dodać że zależy mi na tym żeby program ogarniał pozycjonowanie na krańcówce + enkoderze z serw do dokładnego pozycjonowania maszyny po włączeniu albo awarii.

Pozdrawiam
FDSA

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 04 cze 2024, 03:26

FDSA pisze:
03 cze 2024, 23:36
...

Mówiąc o bolączkach macha to głównie chodzi o stabilność tego sytemu. Wrogom swoim polecam przypadkiem zminimalizować okno w trakcie pracy programu trwającego kilka h :D albo w trakcie pracy programu parametrycznego wcisnąć pauze a potem puścic dale :)

Co więcej jest coraz większy kłopot z kupowaniem komputerów z LPTem.
...

Zapomniałem dodać że zależy mi na tym żeby program ogarniał pozycjonowanie na krańcówce + enkoderze z serw do dokładnego pozycjonowania maszyny po włączeniu albo awarii.

Pozdrawiam
FDSA
Być może nigdy nie zminimalizował okna ale trudno mi w to uwierzyć, normalnie pracuję na komputerze w trakcie obróbki. Z ciekawością prawdzę przy najbliższej okazji.

Pauzy w parametrycznym nie wciskałem i nie będę się bawił w to.

Portów LPT nie używam. Bazuję na index.
Ogólnie co do stabilności to nie zauważyłem problemów ale dłużej niż tydzień żadna maszyna nie pracowała jednym ciągiem 🙂

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”