Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#1

Post napisał: MarLip » 16 paź 2018, 21:10

Witam,
Czy znalazłby się ktoś kto pomógłby rozpisać okablowanie do falownika? Dobrze byłoby sterować nim z macha ;)
Falownik BEST FC300
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i płytka sterująca:
Obrazek

Póki co, ustaliłem że muszę wykorzystać piny X1 i X2 falownika i podpiąć je z pinami w płytce które będą odpowiadały za sipndle FWD i spidnle REV.
Obrazek

Gdzie natomiast podpiąć pin "spindle PWM"? Znalazłem na ytb coś takiego:




W 5:37 facet ma rozrysowany układ, ale nie rozumiem dlaczego podpina AVI przez rezystor do 10V. Czy mogę podłączyć po prostu AI1 do pinu PWM, COM do GND, X1 i X2 do jakiś pinów? (pomijam fakt ustawienia parametrów falownika, wcześniej grzebałem w nim tak żeby wrzeciono odpalało z pulpitu więc będę musiał jeszcze raz przejść przez wszystko). Z góry dzięki za wszelkie sugestie.




Iverson
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 02 paź 2018, 23:40

Re: Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#2

Post napisał: Iverson » 16 paź 2018, 21:51

Na AI1 to nie rezystor tylko potencjometr którym zewnętrznie możesz regulować prędkość obrotową. Jakie sygnały sterujące prędkością wrzeciona na machu masz dostępne. Pytam bo nigdy nie bawiłem się tą płytką. Poszukaj wyjścia analogowego 0-10V

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#3

Post napisał: MarLip » 17 paź 2018, 09:55

Na AI1 to nie rezystor tylko potencjometr którym zewnętrznie możesz regulować prędkość obrotową.
W specyfikacji owszem, na filmie dokładnie widać że gość podpina rezystor 1k, stąd moje pytanie.
Jakie sygnały sterujące prędkością wrzeciona na machu masz dostępne
Wrzuciłem zdjęcie z macha. Jeżeli chodzi o zakładkę spindle to pamiętam że jest PWM, STEP/DIR i coś jeszcze, wrzucę zrzut wieczorem.
Poszukaj wyjścia analogowego 0-10V
I tutaj zaczną się schody bo ze specyfikacji dołączanej płytki wynika:
Obrazek
Z kolei ze specyfikacji ESS:
Obrazek
czyli mam 0-5V lub +-24mA. Czy w takim układzie powinienem posłużyć się 10V z falownika czy np. spróbować nie sterować napięciem a natężeniem? Jestem totalnie w kropce.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#4

Post napisał: MarLip » 17 paź 2018, 17:17

Wydaje mi się że ogarnąłem. Brakuje mi jednej płytki, zgodnie ze schematem:
http://cnc4pc.com/Tech_Docs/JINAN2ESS.pdf
Jak tylko przyjdzie, dam znać czy się udało i temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 167
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#5

Post napisał: MarLip » 31 paź 2018, 10:15

Witam ponownie,
przyszła płytka do sterowania wrzecionem jednak napotkałem na mały problem. Podłączyłem to tak:
Obrazek
I z macha udało mi się włączyć wrzeciono ale nie mam kontroli nad prędkością. Mam wrażenie że ESS nie wystawia sygnału na pin PWM (mierzyłem multimetrem między pinem a gnd). Wrzeciono od razu rozpędza się do maxa. Czy podłączenie które przedstawiłem wyżej jest poprawne? Jeżeli tak to muszę sięgnąć gdzieś do ustawień.
Z góry dzięki za sugestie.


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Suchy chińczyyk 1.5kW + BEST FC300 Mach4

#6

Post napisał: kadamek » 02 gru 2018, 19:54

Witam

Czy zdradzisz jak masz ustawione parametry na falowniku?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”