stół obrotowy - budowa

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

stół obrotowy - budowa

#1

Post napisał: mrozanski » 11 lut 2010, 19:32

Witam!
chciałbym sie dowiedzieć jak to jest rozwiązane w oryginalnych stołach obrotowych. tzn jak jest zrobione blokowanie, czy jest jakies kasowanie luzu na przekladni slimakowej?
jesli ktos mial by jakies fotki schematy, dtr itp. bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje i materialy.



Tags:


jawor4x4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 15 mar 2009, 20:14
Lokalizacja: Ełk

#2

Post napisał: jawor4x4 » 11 lut 2010, 19:36

kasowanie luzu zapewne mimosrodem jak w podzielnicy. ale moze sie myle.
zajrzyj tu http://homepage3.nifty.com/amigos/index ... able-e.htm


Autor tematu
mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#3

Post napisał: mrozanski » 11 lut 2010, 21:59

z tego co widze to blokada jest przez docisniecie stolika do podstawy... ale w fabrycznych chyba jest inaczej to zrobione czy sie myle? nie widze tutaj jeszcze kasowania luzu na przekladni. na ile ona jest potrzebna? czy wszystkie fabryczne stoly ja maja? jesli tak to jak jest zrobiona?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1024
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#4

Post napisał: grg12 » 12 lut 2010, 00:00

mrozanski pisze:z tego co widze to blokada jest przez docisniecie stolika do podstawy... ale w fabrycznych chyba jest inaczej to zrobione czy sie myle? nie widze tutaj jeszcze kasowania luzu na przekladni. na ile ona jest potrzebna? czy wszystkie fabryczne stoly ja maja? jesli tak to jak jest zrobiona?
Mylisz się :) To masz zdjęcia paru fabrycznych Hronos
Mam stolik bardzo podobny (albo nawet taki sam) jak pierwszy na liście - pod względem zasady działania jest podobny do tego podesłanego przez jawora - tyle że koło przekładni ma ma większą średnicę (AFAIR - jakie 60-70% średnicy stołu), a wszystko wygląda solidniej - głownie dzięki temu że jest to żeliwny odlew z niewielkimi wnękami na "osprzęt" a nie skrzynka z płyt. Mimośród pozwalający przysuwać/odsuwać ślimak do koła też jest - ale nawet przy maksymalnym dosunięciu stół ma (niewielkie ale jednak) luzy. Bardziej się przydaje do odsprzęglania przekładni jeśli się chce szybko obrócić stół.
Ogólnie, przy frezowaniu na takim stoliku należy postępować jak przy frezowaniu na normalnym (manualnym) stole krzyżowym - zawsze ciąć w jednym kierunku.
Istnieją stoliki z zerowymi luzami - jedno z rozwiązań to dzielona ślimacznica (podział w płaszczyźnie koła) - połówki są spięte sprężyną. Podstawowe wady takiego rozwiązania to przyśpieszone zużycie przekładni i ograniczenie "bezluzowości" do sił mniejszych od naciągu sprężyny (podobnie jak w stołach krzyżowych z dzielonymi nakrętkami)
Pozdrawiam
Grzesiek


senior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 181
Rejestracja: 14 wrz 2004, 21:55
Lokalizacja: Poznan

#5

Post napisał: senior » 12 lut 2010, 00:10

Witam.
W takim przypadku stosuje się również ślimak o podwójnym skoku- szczegóły
można wygoglować pod hasłem - ( duplex worm )
Pozdrawiam.
Senior


Autor tematu
mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#6

Post napisał: mrozanski » 12 lut 2010, 17:02

a jak jest zrobione blokowanie w takim stole jak tutaj?
http://www.maszyny.wroclaw.pl/obrabiark ... /os250.jpg

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1024
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#7

Post napisał: grg12 » 12 lut 2010, 18:47

Szczerze mówiąc nie wiem - mogę się tylko domyślać że dźwignie z boków obudowy napędzają śruby zaciskające wał stolika - albo przez mimośród dociągają stolik do podstawy (podobnie jak w poprzednich rozwiązaniach - tyle że od wewnątrz).


Autor tematu
mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#8

Post napisał: mrozanski » 12 lut 2010, 22:28

oto kilka fotek stołu który posiadam. nie jest on fabryczny dlatego brak mu blokady. wydaje mi sie ze najlatwiej bedzie ja zrobic przez dociaganie stolu do korpusu(juz jest rowek) tylko nie wiem w ktorym miejscu to zrobic. prosze o jakies sugestie
i pytanko po co sa otwory pokazane na 2 ostatnich zdjeciach? wszystkie sa przelotowe. na ostatnim zdjeciu widac 4 otwory. te po bokoach maja gwint M8 dwa pozostale nie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


kubuuss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 167
Rejestracja: 14 cze 2007, 07:06
Lokalizacja: Wrocław

#9

Post napisał: kubuuss » 17 lut 2010, 10:35

Jak ma być bezluzowa i profesjonalna to tak.

http://www.ruchservomotor.com/html/pict ... _drive.jpg


mandragor
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2010, 19:18
Lokalizacja: Złotów

#10

Post napisał: mandragor » 15 maja 2010, 19:21

Witam
Jestem studentem na PP ostatniego roku i mam dość podobny problem a mianowicie mam do przygotowania model 3D stołu obrotowego SPPP (silnik - przekładnia z paskiem zębatym - przekładnia ślimakowa).
Jako, iż jestem zielony w tym zagadnieniu a chciałbym się tego nauczyć to chciałbym zapytać czy ktoś z użytkowników nie posiada jakichś materiałów (zdjęcia wnętrza, książki, schematy 2D albo nawet nazwy odpowiadających stołów w dowolnym języku, nazwy firm, które się zajmują takimi stołami) które mogły by mi pomóc w przygotowaniu takiego projektu.

Z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, 13:07 przez mandragor, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”