Sterownik silnika tokarki DC JYMC-220B-I

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1912
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

Sterownik silnika tokarki DC JYMC-220B-I

#1

Post napisał: Mat3ys » 15 kwie 2017, 20:40

Witam.

Orientuje się ktoś czy na polskim rynku można gdzieś kupić sterownik silnika DC do tokarki chińskiej w moim przypadku bernardo BQV.

Popularna płytka JYMC-220B-I, Input : 230VAC - 50/60Hz, Output 0-180 VDC, Rated 12ADC.

Lub może ktoś z forum naprawia takie rzeczy ? Na stykach gdzie podaje napięcie L1, L2 jest zwarcie (przejście pomiędzy stykami) i wybija zabezpieczenia.


Dziękuje i Pozdrawiam.



Tagi:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2707
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: strikexp » 15 kwie 2017, 20:52

Sterownik silnika dc to pikuś, wystarczy zamienić na regulator mocy. Jedyny problem to że masz napięcie maksymalne 180V. Sprawdź czy na silniku jest napisane napięcie. Może to tylko celowe zmniejszenie mocy niższym napięciem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1912
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#3

Post napisał: Mat3ys » 15 kwie 2017, 20:55

Wolałbym pozostać przy tej oryginalnej płytce bez kombinacji. Może ktoś z forum ma coś takiego lub wie gdzie to kupić w PL a najlepiej jakby ktoś naprawiał takie rzeczy :P


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1200
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#4

Post napisał: rynio_di » 16 kwie 2017, 15:15

Mnie naprawiał kolega taką płytkę , Musiałbym go zapytać czy się podejmie , Skąd jesteś ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1912
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#5

Post napisał: Mat3ys » 16 kwie 2017, 15:23

Kujawsko Pomorskie okolice Torunia ale mogę wysłać bez problemu jeśli gość da radę naprawić :P


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#6

Post napisał: steff.k » 16 kwie 2017, 18:13

strikexp pisze:Sterownik silnika dc to pikuś, wystarczy zamienić na regulator mocy. Jedyny problem to że masz napięcie maksymalne 180V. Sprawdź czy na silniku jest napisane napięcie. Może to tylko celowe zmniejszenie mocy niższym napięciem.
Widzę że po raz kolejny Kolega wypowiada się w temacie o którym nie ma wystarczającej wiedzy. To nie jest zwykły regulator mocy. Ten sterownik potrafi np utrzymać (w jakimś zakresie) stałe obroty, ma też kilka funkcji zabezpieczających. Także zwykły regulator mocy PWM nie załatwi tutaj sprawy. Chyba jeszcze za mało się bawiłeś swoim nabytkiem ;-).

@Mat3ys Jakby Ci się nie uda naprawić to w najbliższym czasie będę miał taką płytę wolną bo montuje silnik 3f i falownik.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1912
Rejestracja: 26 lis 2011, 18:44
Lokalizacja: Toruń

#7

Post napisał: Mat3ys » 16 kwie 2017, 18:19

PW :)


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2707
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: strikexp » 16 kwie 2017, 20:22

steff.k pisze: Widzę że po raz kolejny Kolega wypowiada się w temacie o którym nie ma wystarczającej wiedzy. To nie jest zwykły regulator mocy. Ten sterownik potrafi np utrzymać (w jakimś zakresie) stałe obroty, ma też kilka funkcji zabezpieczających. Także zwykły regulator mocy PWM nie załatwi tutaj sprawy. Chyba jeszcze za mało się bawiłeś swoim nabytkiem ;-).
Nie mam takiej tokarki. A moja wypowiedź dotyczyła ogólnego sterowania silnikiem DC, jakby płytka nie nadawała się do naprawy ;)


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 274
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#9

Post napisał: micges » 16 kwie 2017, 23:52

PW

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 8854
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#10

Post napisał: RomanJ4 » 17 kwie 2017, 18:26

pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”