Sterownik silnika krokowego

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
picek93
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2011, 15:36
Lokalizacja: Częstochowa

Sterownik silnika krokowego

#1

Post napisał: picek93 » 11 sty 2011, 16:11

Witam poszukuję łatwego schematu sterownika silnika krokowego.
Rozumiem że wszystkie układy które są na scalakach trzeba sobie samemu programować .
Czy ktoś może mi wytłumaczyć lub podać jakieś stronki z łatwymi komendami do sterowania silników krokowych i wytłumaczyć mi w jaki sposób się do tego zabrać. Jestem uczniem 2 klasy technikum o profilu elektronicznym i ostatnio bardzo zacząłem interesować się scalakami bo chcę zbudować sobie frezarkę CNC i chciałbym jak najmniej elementów kupować jako gotowce.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za możliwy spam



Tagi:


Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 23 lis 2005, 15:19
Lokalizacja: sam nie wim

#2

Post napisał: Leszek_Z » 11 sty 2011, 16:28

Nie musisz nic programować.Prosty sterownik silnika krokowego zrobisz na ukłdach l297 i l298.Gotowe płytki kupisz u spnsora forum.Do maszynki cnc potrzebne beda Tobie trzy takie komplety,oraz komputer ,który całościa bedzie sterował.Musisz tez mieć jakis program sterujacy,np.Mach2 lub 3.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..


Autor tematu
picek93
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2011, 15:36
Lokalizacja: Częstochowa

#3

Post napisał: picek93 » 11 sty 2011, 16:31

A mógłbyś jakoś szerzej napisać jak to zrobić bo ja jestem że tak powiem zielony w tych kwestiach i liczę że się dzięki temu forum dużo nauczę


Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 23 lis 2005, 15:19
Lokalizacja: sam nie wim

#4

Post napisał: Leszek_Z » 11 sty 2011, 16:38

Było by dużo pisania ,a ja raczej mało pisze;-). Czytaj forum ,a potrzebną wiedze znajdziesz.Tu jest wszystko napisane ;-).Poza tym sama elektronika to niewszystko.Wazna jest konstrukcja mechaniczna,a to zalezy co chcesz obrabiać i jaki masz dostep do parku maszynowego i narzedzi. http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... kowych.htm tu znajdziesz wszystkie potrzebne rzeczy
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..


creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 262
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:11
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: creative1agh » 12 sty 2011, 01:44

Prosty, nie bez wad ale działa, na początek wystarczy:
http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Sterownik złożyć, kabel lpt, przydała by się jeszcze płyta "główna " z akcesoria.cnc ale nie jest konieczna ( można dzięki niej ładnie podłączyć kabel lpt i ma jeszcze kilak innych funkcji, na początku zbędnych), do tego silnik krokowy o 4, 6 lub 8 przewodach, zasilacz, komputer, mach 2 lub 3 i można się bawić silniczkiem. trzy takie sterowniki - trzy osie przyszłej maszynki.
Ja swoje pierwsze silniczki krokowe wydobyłem ze starej drukarki, oczywiście nadają się tylko do tego, żeby popatrzeć jak się kręcą, bo są za słabe cokolwiek więcej :) Ale uczucie fajne, jak z klawiatury sterujesz silniczkiem, lub Mach kręci nimi sam wg załadowanego g-code'u ;)


Autor tematu
picek93
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2011, 15:36
Lokalizacja: Częstochowa

#6

Post napisał: picek93 » 12 sty 2011, 09:22

Znam tą stronkę ale mam problem bo nie wiem na ile V jest ten pierwszy kondensator elektrolityczny i czy ten układ scalony Toshiby trzeba jakoś zaprogramować czy coś w tym stylu

[ Dodano: 2011-01-12, 16:01 ]
chyba faktycznie dobrym pomysłem bd kupno płyty głównej gdyż wtedy nie będę musiał się martwić że uszkodzę komputer a te 60 zł to bd akurat tyle ile zaoszczędzę na sterownikach :] :mrgreen: :mrgreen:


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 436
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: micro » 12 sty 2011, 23:38

Jeśli chodzi Ci o C3, to jet to zasilanie 5V, więc wystarczy na 10 lub 16V.
Schemat trochę ulepszonego sterownika z tym układem był na forum (sterownik w wersji kol. Leoo) i pewnie jeszcze jest...
TA to kompletny sterownik, więc nie potrzeba nic programować.


Autor tematu
picek93
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2011, 15:36
Lokalizacja: Częstochowa

#8

Post napisał: picek93 » 13 sty 2011, 18:07

O bardzo Ci dziękuję sterownik kolegi Leoo wygląda bardzo "apetycznie"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”