Sterownik silnika krokowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Sterownik silnika krokowego
Witam poszukuję łatwego schematu sterownika silnika krokowego.
Rozumiem że wszystkie układy które są na scalakach trzeba sobie samemu programować .
Czy ktoś może mi wytłumaczyć lub podać jakieś stronki z łatwymi komendami do sterowania silników krokowych i wytłumaczyć mi w jaki sposób się do tego zabrać. Jestem uczniem 2 klasy technikum o profilu elektronicznym i ostatnio bardzo zacząłem interesować się scalakami bo chcę zbudować sobie frezarkę CNC i chciałbym jak najmniej elementów kupować jako gotowce.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za możliwy spam
Rozumiem że wszystkie układy które są na scalakach trzeba sobie samemu programować .
Czy ktoś może mi wytłumaczyć lub podać jakieś stronki z łatwymi komendami do sterowania silników krokowych i wytłumaczyć mi w jaki sposób się do tego zabrać. Jestem uczniem 2 klasy technikum o profilu elektronicznym i ostatnio bardzo zacząłem interesować się scalakami bo chcę zbudować sobie frezarkę CNC i chciałbym jak najmniej elementów kupować jako gotowce.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za możliwy spam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie musisz nic programować.Prosty sterownik silnika krokowego zrobisz na ukłdach l297 i l298.Gotowe płytki kupisz u spnsora forum.Do maszynki cnc potrzebne beda Tobie trzy takie komplety,oraz komputer ,który całościa bedzie sterował.Musisz tez mieć jakis program sterujacy,np.Mach2 lub 3.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..
-
- Posty w temacie: 2
Było by dużo pisania ,a ja raczej mało pisze;-). Czytaj forum ,a potrzebną wiedze znajdziesz.Tu jest wszystko napisane
.Poza tym sama elektronika to niewszystko.Wazna jest konstrukcja mechaniczna,a to zalezy co chcesz obrabiać i jaki masz dostep do parku maszynowego i narzedzi. http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... kowych.htm tu znajdziesz wszystkie potrzebne rzeczy

Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..
-
- Posty w temacie: 1
Prosty, nie bez wad ale działa, na początek wystarczy:
http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Sterownik złożyć, kabel lpt, przydała by się jeszcze płyta "główna " z akcesoria.cnc ale nie jest konieczna ( można dzięki niej ładnie podłączyć kabel lpt i ma jeszcze kilak innych funkcji, na początku zbędnych), do tego silnik krokowy o 4, 6 lub 8 przewodach, zasilacz, komputer, mach 2 lub 3 i można się bawić silniczkiem. trzy takie sterowniki - trzy osie przyszłej maszynki.
Ja swoje pierwsze silniczki krokowe wydobyłem ze starej drukarki, oczywiście nadają się tylko do tego, żeby popatrzeć jak się kręcą, bo są za słabe cokolwiek więcej
Ale uczucie fajne, jak z klawiatury sterujesz silniczkiem, lub Mach kręci nimi sam wg załadowanego g-code'u 
http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Sterownik złożyć, kabel lpt, przydała by się jeszcze płyta "główna " z akcesoria.cnc ale nie jest konieczna ( można dzięki niej ładnie podłączyć kabel lpt i ma jeszcze kilak innych funkcji, na początku zbędnych), do tego silnik krokowy o 4, 6 lub 8 przewodach, zasilacz, komputer, mach 2 lub 3 i można się bawić silniczkiem. trzy takie sterowniki - trzy osie przyszłej maszynki.
Ja swoje pierwsze silniczki krokowe wydobyłem ze starej drukarki, oczywiście nadają się tylko do tego, żeby popatrzeć jak się kręcą, bo są za słabe cokolwiek więcej

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Znam tą stronkę ale mam problem bo nie wiem na ile V jest ten pierwszy kondensator elektrolityczny i czy ten układ scalony Toshiby trzeba jakoś zaprogramować czy coś w tym stylu
[ Dodano: 2011-01-12, 16:01 ]
chyba faktycznie dobrym pomysłem bd kupno płyty głównej gdyż wtedy nie będę musiał się martwić że uszkodzę komputer a te 60 zł to bd akurat tyle ile zaoszczędzę na sterownikach :]

[ Dodano: 2011-01-12, 16:01 ]
chyba faktycznie dobrym pomysłem bd kupno płyty głównej gdyż wtedy nie będę musiał się martwić że uszkodzę komputer a te 60 zł to bd akurat tyle ile zaoszczędzę na sterownikach :]