Sterownik Serwo - Krokowy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 818
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

Sterownik Serwo - Krokowy

#1

Post napisał: jarucki » 25 lut 2023, 21:31

Witajcie

Chciałem się Was zapytać jak można i czy można rozwiązać kwestię "dzwona" tzn:

Różnie to bywa, ale gdy sterownik napisał przeszkodę której nie pokona, gubi krok... W przypadku zwykłego krokowca zrobi trrrrrrrrrr ale w przypadku "hybrydy" jest inaczej, wywala błąd, u mnie czerwona dioda ON, no i muszę odciąć zasilanie po to aby się zresetował!

Czy jest jakaś inna opcja aby zrobić to za pomocą sygnału z pozycji programu np linuxcnc?
Gdzieś kiedyś widziałem coś w tym stylu na YT ale nie mogę tego teraz znaleźć, albo się już robie stary



Zdjęcie zapożyczone od @markcomp77

Być może było to już omawiane na forum, ale jakoś nie mogę tego znaleźć!



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7725
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#2

Post napisał: tuxcnc » 25 lut 2023, 21:40

jarucki pisze:
25 lut 2023, 21:31
Czy jest jakaś inna opcja aby zrobić to za pomocą sygnału z pozycji programu np linuxcnc?
Wszystko da się zrobić, ale nie wszystko ma sens.
Alarm napędu powinien natychmiast zatrzymać sterowanie, bo dalsze ruchu dadzą nieprzewidywalne skutki.
Z drugiej strony jest to jednak sytuacja która nigdy nie powinna się zdarzyć.
Dlatego to co chcesz zrobić jest absurdalne, bo ewidentnie chcesz problem ominąć zamiast go rozwiązać.


Autor tematu
jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 818
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#3

Post napisał: jarucki » 25 lut 2023, 21:52

Jedno co muszę na pewno zrobić to podłączyć wyjście ALM pod płytę tak aby zatrzymało cały program, dzisiaj stanęła os X a Z dalej pracowała jak o cały program.

Tylko przy próbie resetu muszę odłączać całe zasilanie, więc sobie pomyślałem czy nie ma opcji magicznego kliknięcia w celu resetu sterownika


tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2808
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#4

Post napisał: tristar0 » 25 lut 2023, 21:57

jarucki pisze: więc sobie pomyślałem czy nie ma opcji magicznego kliknięcia w celu resetu sterownika
zasilanie silników z innego zasilacza , mam dwa zsilacze jeden na 12v do płyty i funkcji a drugi 48v 20a na silniki ALM wyłącza przekaźnik na 48v i robi stop grzyba.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki


Autor tematu
jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 818
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#5

Post napisał: jarucki » 25 lut 2023, 22:00

tristar0 pisze:
25 lut 2023, 21:57
jarucki pisze: więc sobie pomyślałem czy nie ma opcji magicznego kliknięcia w celu resetu sterownika
zasilanie silników z innego zasilacza , mam dwa zsilacze jeden na 12v do płyty i funkcji a drugi 48v 20a na silniki ALM wyłącza przekaźnik na 48v i robi stop grzyba.
To nie lepiej ALM -> estop ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7725
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#6

Post napisał: tuxcnc » 25 lut 2023, 22:01

jarucki pisze:
25 lut 2023, 21:52
Tylko przy próbie resetu muszę odłączać całe zasilanie, więc sobie pomyślałem czy nie ma opcji magicznego kliknięcia w celu resetu sterownika
W tokarce tam mam, że przekaźnik od charge-pump odcina zasilanie napędów, więc się da.
Natomiast teraz już nie pamiętam dlaczego i po co tak zrobiłem.


Autor tematu
jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 818
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#7

Post napisał: jarucki » 25 lut 2023, 22:05

Faktycznie tak to będzie trzeba rozwiązać



Dziękuję za pomoc


tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2808
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Sterownik Serwo - Krokowy

#8

Post napisał: tristar0 » 25 lut 2023, 22:07

choć trzeba pamiętać żeby na styku przekaźnika dodać przynajmniej warystor żeby styk nie iskrzył żeby skok napięcia nie przekroczył napięcia zasilania sterownika . jak nie wiesz jak to dobrać to prościej wyłączać zasilanie zasilacza .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”