Sterownik ABB PM554RP - wejścia

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#1

Post napisał: baszawez » 21 gru 2017, 12:52

Witam, zaczynam powoli przygodę z automatyką więc proszę o wyrozumiałość. Do tej pory zajmowałem się głównie mechaniką. Posiadam sterownik o symbolu jak w temacie, jest podłączony do niego magnetyczny system pomiarowy EMIX23, niestety nie jest on taki dokładny jak producent podaje i chcę go zmienić na coś takiego: http://www.newtech.com.pl/produkty/czuj ... serii-rprh
Problem się jednak pojawia z wyborem sterowania analogowego (bo takie jest dotychczas) nie wiem czy wybrać prądowe czy napięciowe. Chciałem znaleźć dokumentację od sterownika aby sprawdzić wejścia ale znalazłem tylko coś takiego: https://search-ext.abb.com/library/Down ... ion=Launch
i niestety nie ma tam takiej informacji. Czy jest to sterownik uniwersalny i jest mu wszystko jedno czy wejścia są prądowe czy napięciowe?
A wracając do czujnika pomiarowego EMIX23 nie rozumiem też jednego zapisu tutaj: http://www.elektro-trading.com.pl/elgo/emix23.htm
i mógłby mi ktoś wyjaśnić. Bo pisze "typ wyjścia: push/pull" ( i na takim wyjściu mamy napięcię od 8-30 VDC) a poniżej jest zapis "prąd wyjściowy: max. 20 mA na kanał" . To w końcu jakie jest wyjście z tego enkodera?

Dodane 2 godziny 12 minuty 49 sekundy:
dobra już sam się dowiedziałem wszystkiego.. sterownik ma wejścia cyfrowe, i enkoder emix 23 na również wejście cyfrowe HTL. Natomiast listwa pomiarowa MTS na wyjścia analogowe 0-20mA. I tutaj pytanie, czy przy użyciu przetwornika cyfrowo-analogowego jest możliwość podłączenia listwy MTS pod sterownik ABB?




antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 65
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#2

Post napisał: antybeton » 22 gru 2017, 07:05

Raczej chyba nie znajdziesz przetwornika analogowo cyfrowego z wyjściem "enkoderowym", ale ten twój sterownik posiada wejście ethernet, a te liniały występują też w wersji ethernet/ip. Jednak wymagałoby to przerobienia programu w sterowniku, o ile dałoby się w ogóle.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#3

Post napisał: baszawez » 22 gru 2017, 08:13

Do tego sterownika można też dokupowac moduły. Jest moduł AX561 na wejścia analogowe. To powinno chyba zadziałać


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 65
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#4

Post napisał: antybeton » 22 gru 2017, 14:25

Ten liniał ma wyjście analogowe o rozdzielczości 16 bitów o bardzo dobrej liniowości. Moduły do sterowników AI562 AI563 są 15 bitowe + znak, tylko co zdołałem wyczytać datasheetu one są przeznaczone do termopar i czujników rezystancyjnych typu Pt100. Moduł AI561 znowu ma rozdzielczość tylko 12 bit. O liniowości tych modułów nie mogłem się doczytać. Poza tym pozostaje zmiana, dostosowanie programu w sterowniku.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#5

Post napisał: baszawez » 22 gru 2017, 14:52

Zmiana w programie to już najmniejszy problem. Czyli powinno to zgrać to z tym modułem


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 65
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#6

Post napisał: antybeton » 22 gru 2017, 15:15

Wydaje mi się że raczej pogorszysz niż polepszysz korzystając z modułu AI561. 12bitów modułu vs. 16 bitów liniału, to jest 16 razy gorsza rozdzielczość i nie wykorzystasz możliwości liniału.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#7

Post napisał: baszawez » 27 gru 2017, 22:46

Zgadza się przy rozdzielczości 12bit dokładność będzie wynosila 1mm, natomiast przy module AI562 lub AI563 gdzie mamy 15 bit to mamy 0.1mm tylko że piszę że sa one przeznaczone dla czujników pt100 ale czy to na coś wpłynie?


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 65
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#8

Post napisał: antybeton » 28 gru 2017, 05:32

AI562 mierzy rezystancję (Pt100, Pt1000...) AI563 przeznaczony do bezpośredniego podłączenia termopary, a to znaczy miliwolty i kto wie czy on sam w sobie jakoś nie kształtuje charakterystyki termopary która nie jest liniowa. Moim zdaniem nie warto iść drogą analogową.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#9

Post napisał: baszawez » 28 gru 2017, 08:47

Ciekawe w takim razie po co producent oferuje taki linial z wyjściem analogowym skoro same problemu. Jeszcze mnie zastanawia ta liniowosc, można to zrozumieć tak że jeżeli mam układ współrzędnych x i y i poprowadze sobie prostą przekątna to każda wartość x posiada inną wartość y?


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 65
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Sterownik ABB PM554RP - wejścia

#10

Post napisał: antybeton » 28 gru 2017, 11:33

To znaczy że oś x to położenie suwaka od min do max, a oś y napięcie ( albo prąd). A charakterystyka to linia prosta od punktu 0.0 do max, max i jest linią prostą. Zmiana położenia o 1 µm powinna wywoływać taką samą zmianę napięcia o XXXmV w każdym położeniu suwaka ( środek, końce). Jeszcze trzeba by wziąć pod uwagę prędkość przetwarzania zarówno liniału jak i modułu sterownika.
Ps. Może jednak wybierzesz jakiś inny liniał z wyjściem takim jaki ten poprzedni ("enkoderowym"). Są liniały optyczne może coś Ci przypasuje pod względem dokładności.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”