Sterowanie wypalarką plazmową + THC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 10 wrz 2011, 21:44

cnccad pisze:A jak masz rozwiązane sterowanie silnikiem :?: Wyjście przekaźnikowe czy może coś innego :?:

Oczywiście nie zmuszam do ujawniania tajemnic , chodź to chyba nie jest tajemnicą :wink:

Oczywiście, że to żadna tajemnica.... przecież muszę to umieścić w dokumentacji ;)

silnikiem steruje kontroler cnconv / Program. Sam ukłąd thc na podstawie analizy zadanych parametrów oraz pomiaru napięcia dostarcza tylko informacji czy palnik jest za nisko czy za wysoko oraz czy w ogóle palnik odpalił / czy "zgasł"... wyjście przekaźnikowe lub opto-tranzystorowe (OC). Oczywiście nie jest problemem wystawienia "gotowych" sygnałów np step/dir dla zetki. Ale to bym musiał troszkę posiedzieć - trzeba rozbudować "menu" i w ogóle przemyśleć jak to zrobić żeby działało integracyjnie z innymi programami.

[ Dodano: 2011-09-10, 21:47 ]
cnccad pisze:.......Nie wiem tylko jak u Ciebie wygląda sterowanie serwami i obsługą enkoderów. Ale szczerze , podziwiam takich zapaleńców co piszą takie aplikacje...........
nie spodziewaj się zbyt wiele po aplikacji - to bardzo "prosty" programik bez obsługi g-kodów, interpolacji 3-d, tylko 2,5D ... również nie znajdziesz w nim obsługi enkoderów i wiele wielu innych rzeczy.....

pozdrawiam.
Łukasz Prokop

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 10 wrz 2011, 21:54

a szkoda ... planuję robić na serwach i enkoderach.
A to że prosty , to bardzo dobrze. Hm ... przemyślę jak by go wykorzystać u siebie.
Maszynka będzie bardzo prosta. To ma być po prostu ploter symulujący pracę maszyn plazmowych i gazowych.

Co do THC ... postaram się podesłać Ci jak Cię interesuje informacje o rozwiązaniach innych producentów. Wówczas pozwoli Ci to może bardziej rozwinąć Twój projekt.
Oczywiście w miarę możliwości będę podsyłać.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 10 wrz 2011, 23:38

Nie lubię opierać się na cudzych rozwiązaniach - ale za to bardzo lubię uczyć się na cudzych błędach a nie swoich :)... co do serwomotorów i enkoderów to przecież i tak serwomotory "dzisiejsze" są raczej kompletem ze sterownikiem który działa poprawnie ze step/dir więc co za problem ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 11 wrz 2011, 11:09

jest problem ... ploter który buduję będzie również wykorzystywany do napraw sterowników CNC różnych producentów. I nie ma opcji łatwego dopasowania , by osiągać 100% pewność poprawności pracy. Ale , to nie ten dział .

Co do THC , ok. dałem propozycję , nie ma problemu. Więc o tym zapominamy :!:
Ale nie chodziło mi o to żeby kopiować czyjeś rozwiązania ale o to by wprowadzić do swoich by ulepszyć swoje produkty.

Ja długo pracowałem nad likwidacją zakłóceń i nie było łatwo , do póki nie zmieniłem podejścia do tematu by zakłócenia likwidować między cyklami. Obecnie komunikacja u mnie chodzi po przez RS232/CAN i nie ma tu z tym problemu. Cykle pracy w co poniektórych urządzeniach się trochę zmieniły ale układ działa stosunkowo precyzyjnie z każdym układem zajarzenia jak HF , zwarciowy , kontaktowy / materiał / dysza elektroda.

Testowałem układ THC z ProAut. Działał przyzwoicie , cena też nie wielka. Ale dobrze. Niech będzie więcej układów THC , wiecej pomysłów.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 11 wrz 2011, 11:36

nie zrozumiałeś mnie :) ja nie pisałem, że nie chcę zobaczyć "jak to robią inni" - to są przydatne materiały nie pod względem rozwiązań i pomysłów a jedynie o "standard" wyjść aby układy mogły pracować zamiennie.

Ważne:
Ja nie tworzę układów dla siebie tylko "dla Was" więc wszystko co chcielibyście mieć postaram się wykonać - oczywiście bez przesadyzmu ale głównie chodzi o to żeby układ był funkcjonalny i "przyjazny" użytkownikowi. Po to ten temat założyłem aby poznać Wasze oczekiwania. Co prawda jest to dział programu i kontrolera CNConv ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby układ THC współpracował z innymi programami - możesz śmiało napisać jaki układ by Cię interesował... Twoje zdanie jest ważne ponieważ czytam sporo twoich postów, które nie są głupie....

[ Dodano: 2011-10-06, 13:45 ]
Dla zainteresowanych zamieściłem instrukcję http://proma-elektronika.pl/download/do ... rukcja.pdf

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: galon » 04 gru 2011, 19:47

witam po pierwsze wyrazy uznania.a teraz pytanko jak ja mam tymi stykami sterować
M542 czy mam wsadzić zwykły silnik (czego bym nie chciał czynić pozdrawiam

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 05 gru 2011, 11:21

galon pisze:witam po pierwsze wyrazy uznania.
dziękuję
galon pisze:jak ja mam tymi stykami sterować
M542 czy mam wsadzić zwykły silnik (czego bym nie chciał czynić pozdrawiam
a jakiego programu używasz do sterownia wypalarką ? Najlepiej żeby miał opcję sterowania osią Z na podstawie sygnałów THC Down/Up jak np program MACH. Jeśli program takiej opcji niema to niestety (albo stety :)) należy wykonać układ sterującym we własnym zakresie ale to już temat rzeka - do sterownia silnika krokowego potrzebujesz generatora. Ale najwygodniej jak program ma taką opcję :)

galon
Posty w temacie: 2

Post napisał: galon » 05 gru 2011, 11:57

witam
to nowy projekt więc nad wyborem programu ciągle myślę skłaniam się ku twojemu a to dlatego że przyszły operator po pół roku opanował tylko tyle że czerwony grzybek jest dobry na wszystko :mrgreen: co mnie czasem do pasji szewskiej doprowadza
A tak na poważnie podoba mi się opcja skanowania i mam ma nią fajnego plana dlatego dopytuje a po niedzieli pewnie i tak to twoje sterowanie sobie zafunduje pozdrawiam i sukcesów

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 10 gru 2011, 22:23

Co do sterownia wypalarką plazmową to ja osobiście nie lubię sterować z klawiatury komputera - już testuję ponad rok (miałem wdrożyć do produkcji pół roku temu ale czas nie pozwolił) sterownik do CNConv z klawiaturką i wyświetlaczem z optoizolowanym interfejsem usb/rs485 dzięki temu komputer nie musi być przy samej maszynie. Będzie to tylko coś na bazie "terminala" do programu na PC ale z zawartym całą resztą elektroniki CNConv więc obsługa wiele się nie zmieni - tyle, że klawisze będą wyciągnięte obok maszyny - podobnie z wyświetlaniem komunikatów podstawowych (zadawanych) jak prędkość itp. będa wyświetlane na wyświetlaczu.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 11 gru 2011, 11:12

Ja jestem już po testach na sucho Twojego THC i bardzo mile zaskoczony.
ale ...
szukam programu do wycinarki plazmowej , prostego w obsłudze i żeby tylko sterował w dwóch osiach. "X" i "Y". "Z" nie ma być widoczna wogóle.
Czy w Twoim programie z poziomu ustawień da się ja całkowicie wyłączyć :?:

Dlatego chcę sie pozbyć "Z"-tki bo będzie sterowana całkowicie nie zależnie.
Szukam również kogoś do współpracy w programowaniu. Ale to na PW.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”