Sterowanie silnika przez falownik, trójfazowy - gwiazda

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#31

Post napisał: Andrzej 40 » 10 sie 2017, 02:18

ssllaawweekk pisze:Wczoraj wreszcie moje szare komórki trochę oprzytomniały:)
1) Gdy silnik jest połączony w gwiazdę i zasilony z sieci 400V to napięcie na pojedynczym uzwojeniu silnika i tak wynosi tylko ok 230V. Dzieje się tak, ponieważ punkt wspólny cewek, ten środek w Y jest tzw. punktem neutralnym i jak wiadomo można połączyć go do przewodu neutralnego.Jak wiadomo napięcie pomiędzy fazą a punktem neutralnym wynosi 230V i nasza dyskusja tego nie zmieni ;)

2) Jak wiadomo przy połączeniu w trójkąt pojedyncza cewka zasilana jest napięciem międzyfazowym. Aby uzyskać napięcie na cewce wynoszące 230V należy obniżyć napięcie zasilające silnik.
Dla połączenia w trójkąt pojedyncza faza sieci zasila jednocześnie dwie cewki. Dlatego w tym połączeniu silnik pobiera większy prąd. Dla gwiazdy pojedynczy przewód sieci zasila tylko jedną cewkę.
Jeśli się mylę proszę o kontrargumenty:)

3) Ciekawi mnie obecnie jeszcze przebieg prądu w obu tych połączeniach. Łatwo jest mi wyobrazić sobie że dla połączenia w gwiazdę ma on kształt zbliżony do sinusoidy. Myślę, że w połączeniu w trójkąt będzie inaczej.

Muszę jeszcze przemyśleć kształtowanie charakterystyki wyjściowej falownika: max nap wy.; max f wy.; max prąd wy; oraz jej liniowość.
1 - To prawda.
2 - Taka sobie prawda, zależy od tego co jest źródłem napięcia. Poprawnie należy napisać, że dla połączenia w trójkąt silnik (silnik 230V/400V) zasilany jest napięciem 3x230V.
Trzecie zdanie p.2 nieprecyzyjne. W każdym z tych układów następuje rozpływ prądów z każdej fazy na 3 uzwojenia, tyle że w różny sposób.
3 - A niby czemu? Zakładając że nie używamy falownika, który zniekształca nieco sinusoidę, a zasilamy silniki ze standardowej sieci trójfazowej: gwiazda bezpośrednio a trójkąt np. przez transformator 3x 400V/230V, to w obu przebiegi prądowe będą sinusoidą przesuniętą w fazie w stosunku do napięcia.
Umax i Imax falownika wprowadzamy zgodnie z tabliczką znamionową silnika i nie ma co z tym kombinować, fmax wg potrzeb. Zwykle U i I określane są jako nominalne, nie max.



Tagi:


Autor tematu
ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

#32

Post napisał: ssllaawweekk » 10 sie 2017, 08:49

Wszystko gdy już rozumiesz wydaje się proste:)

Ostatnio w pośpiechu wpisałem do falownika Fmax na poziomie 35Hz. Zrobiłem tak bo chciałem uniknąć sytuacji, w której ktoś rozpędzi pompę ponad bezpieczną prędkość. Wszystko było by dobrze gdybym obniżył jednocześnie Umax ale tego nie zrobiłem. Domyślam się, że pompa przy 35Hz została zasilona napięciem 400V. Na szczęście nic się nie stało.

Jeszcze tylko liniowa charakterystyka wyjścia falownika:
Obrazek

Dla silnika jak wcześniej chce jeszcze ustawić Umax i Fmax. Karta katalogowa podaje, że silnik może pracować przy max 60Hz. Silnik połączony w gwiazdę.

Zgodnie z powyższą tabelą chcę ustawić:
E1-01 414V - takie mam napięcie w sieci
E1-04 = E1-06 50Hz
E1-05 400V zgodnie z tabliczką znamionową
E1-07 = E1-09 1,5Hz - wartość domyślna E1-09 - pozwala uzyskać liniową charakterystykę
E1-08 bez znaczenia bo E1-07 = E1-09
E1-10 12V wartość domyślna

E2-01 3,5A zgodnie z tabliczką znamionową
E2-02 Nie wiem- zgodnie z dokumentacją silnik 4 polowy 1400obr/min
E2-03 Pozostawię wartość domyślną

Częstotliwość pracy pompy 35Hz jest podawana w innym parametrze. Szafa jest zamknięta nikt tego nie zmieni.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#33

Post napisał: Andrzej 40 » 14 sie 2017, 01:49

E1-10 24V w uwagach podano, że dla 400V należy wartości z tabelki podwoić
E2-02 3,4Hz poślizg przy 1400 obr/min
E2-03 z opisu to prąd biegu luzem, można sprawdzić odłączając obciążenie i ustawiając wyświetlacz na pokazywanie prądu, podana w tabelce str. 88 instrukcji powinna zawierać dokładniejsze objaśnienie o co chodzi.
Reszta wg mnie O.K.


Autor tematu
ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 10
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

#34

Post napisał: ssllaawweekk » 16 sie 2017, 13:29

Dzięki,

Obecnie brak możliwości pomiaru prądu biegu jałowego. System jest już zmontowany.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”